EXCLUSIV. Decizie CNCD: șeful OPC Brașov, Sorin Susanu, NU i-a discriminat pe maghiari în cazul incidentului „mici la Kaufland Odorhei” DOCUMENT

October 18, 2018 •justitie •Views: 4430

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis că șeful OPC Brașov, Sorin Susanu, nu i-a discriminat pe cetățenii români de etnie maghiară în cazul incidentului din data de 31 august 2017 de la magazinul Kaufland din Odorheiu Secuiesc.

Vezi și ANALIZĂ. Scandalul declanşat la Kaufland Odorheiu Secuiesc, doar vârful aisbergului

Protected by Copyscape

În luna august 2017, un vlogger român s-a filmat în timp ce comanda o porție de mici la hypermarketul Kaufland din municipiul Odorheiu Secuiesc. Potrivit filmării acestuia, angajata hipermarketului l-a refuzat fiindcă a comandat în limba română. Ulterior, Kaufland România s-a delimitat de comportamentul acesteia, precizând, totodată, că respectivul client ar fi cerut mici înainte de deschiderea grill-ului.

Pe de altă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) s-a autosesizat, după ce filmarea vlogger-ului a apărut în spațiul public. Comisarii aflați în subordinea lui Sorin Susanu, șef regional ANPC Brașov, au efectuat un control la Kaufland Odorheiu Secuiesc. Conform comisarului-șef Sorin Susanu, inspectorii ANPC au aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru Kaufland Odorheiu Secuiesc, potrivit publicației Bugetul.ro. În trecut, hipermarketul a mai primit, cel puțin, o amendă, aceasta fiind de 5.000 de lei.

Vezi și De ce este Kaufland România promotoare a șovinismului maghiar și la ce-i folosește?

Kaufland Odorheiu Secuiesc s-a încurcat în explicații și nu a reușit să lămurească care sunt motivele pentru care angajații săi nu cunosc limba oficială de stat. Tot atunci, directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Braşov, Sorin Susanu, a precizat că inspectorii care au aplicat amenda la Kaufland Odorheiu Secuiesc sunt etnici maghiari. Aceştia l-au intrebat pe managerul supermarketului cum angajează vânzătoare care nu vorbesc limba română, iar acesta ar fi răspuns: „Nu le cerem limba română, ar fi discriminare”, scris publicația Adevărul.

Interviul pe care Susanu l-a acordat publicației Bugetul a constituit motiv pentru ca acesta să fie reclamat la CNCD sub pretextul că, prin acțiunile și declarațiile sale, i-ar fi discriminat pe cetățenii români de etnie maghiară. Sesizarea a fost depusă la CNCD de Benko Erika, deputat UDMR, care a și declarat atunci că declarațiile lui Susanu sunt inacceptabile (mai mult detalii aici).

Redau mai jos filmarea care a apărut pe internet și a scandalizat opinia publică.

CNCD: fapta nu întrunește elementele constitutive ale discriminării

Sorin Susanu, bzb.ro

În urma analizării sesizării depuse de deputatul UDMR, CNCD a constatat faptul că Sorin Susanu a acționat legal în acest caz, cu respectarea normelor legale și că absolut nicio acțiune sau declarație a acestuia nu a constituit discriminare la adresa cetățenilor români de etnie maghiară. Prin Hotărârea CNCD nr. 288/11.07.2018, comunicată recent șefului OPC, CNCD a decis că „faptele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din O.G. nr. 137/2000, republicată”.

Decizia CNCD în acest caz probează odată în plus faptul că reprezentantul statului român, șeful OPC Brașov, Sorin Susanu, a acționat perect legal în acest caz în timp ce UDMR a încercat cu disperare să valorifice electoral acest incident prin victimizarea întregii comunității maghiare din România și prin inventarea unor acuze fără acoperire în realitate la adresa lui Susanu.

Decizie CNCD Incident Kaufl… by on Scribd

FOTO: captură video.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Decizie CNCD: șeful OPC Brașov, Sorin Susanu, NU i-a discriminat pe maghiari în cazul incidentului „mici la Kaufland Odorhei” DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-decizie-cncd-seful-opc-brasov-sorin-susanu-nu-i-a-discriminat-pe-maghiari-in-cazul-incidentului-mici-la-kaufland-odorhei-document/