EXCLUSIV. Instanța anulează o nouă hotărâre prin care CNCD constatase discriminarea comunității maghiare din România

December 20, 2019 •justitie •Views: 474

Curtea de Apel Brașov a anulat astăzi, 20 decembrie, în primă instanță, mai multe puncte ale unei hotărâri emise de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), condus de Csaba Asztalos Ferenc, la sesizarea vicepreședintelui Consiliului Secuiesc din Scaunul Gheorgheni, prin care CNCD a constatat că publicarea unui articol de presă reprezintă discriminare la adresa comunității maghiare din România.

Citește și EXCLUSIV. Instanța respinge DEFINITIV acțiunea PCM-istului Arus Zsolt pentru desființarea ADEC

În luna martie a.c. Arus Zsolt Istvan, vicepreședinte al Consiliului Secuiesc din Scaunul Gheorgheni, lider al mișcării pentru separatismul pe criterii etnice al așa-zisului ținut secuiesc, a sesizat CNCD cu privire la mai multe articole de presă semnate de profesorul Ilie Șandru din Toplița, publicate de cotidianul Informația Harghitei și preluate pe pagina de Facebook a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și pe blogul lui Dan Tanasă, președinte al Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), www.dantanasa.ro.

Sesizarea lui Arus viza seria de articole intitulate „Revizionismul unguresc, boală canceroasă, fără leac!” (detalii aici) semnate de profesorul Ilie Șandru. Potrivit lui Arus, Ilie Șandru, Forumul Civic al Românilor, Fundația Adevărul Harghitei (cea care editează cotidianul Informația Harghitei) și Dan Tanasă se fac vinovați de discriminarea întregii comunități maghiare din România prin publicarea, respectiv, preluarea acestor articole.

Citește și EXCLUSIV. Instanța anulează o amendă pe care CNCD mi-a aplicat-o la comanda UDMR. PSD și UDMR încearcă cu disperare să mă discrediteze

CNCD a admis sesizarea lui Arus Zsolt și a emis Hotărârea nr. 444/17.07.2019 în care a constatat, printre altele, că:

4. Afirmațiile generale din materialul analizat care vizează comunitatea maghiară în întregime, exemplificat prin textul „Tragedia adevărată este aceea că toate aceste generații au fost crescute și educate în spiritul iredentismului și revizionismului cultivându-se permanent ura față de poporul român „invadator””, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. 1 și art. 15 din O.G. nr. 137/2000, nefiind protejate de art. 10 al Convenției pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale (cu 5 voturi pentru, 1 împotrivă).

5. Aplică sacțiunea de avertisment conform prevederilor O.G. nr. 2 din 2001, art. 5 alin. 2lit. a, coroborat cu art. 6 și art. 7 (cu 5 voturi pentru, 1 împotrivă).

7. Recomandă reclamaților ca în viitor să se abțină de la publicarea unor materiale care produc efecte discriminatorii”.

Așadar, Ilie Șandru, Dan Tanasă, Forumul Civic al Românilor și Fundația Adevărul Harghitei se fac vinovați, în opinia membrilor CNCD, de discriminarea întregii comunități maghiare din România, motiv pentru care au fost sancționați contravențional cu avertisment. Decizia CNCD a fost luată cu votul membrilor CNCD Asztalos Csaba Ferenc, președintele CNCD, Dincă Ilie, Haller Istvan, Lazăr Maria și Sandu Tatiana Veronica. Cristian Jura, membru în colegiul CNCD, a făcut opinie separată împotriva constatării faptei și a aplicării sancțiunii.

Citește și SEPARATISM. Președintele CNCD, UDMR-istul Asztalos Csaba, susținător al proiecului UDMR privind autonomia teritorială

Decizia CNCD a afost atacată în parte în fața instanței de judecată de către Dan Tanasă iar intervenienți au fost Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Fundaţia Adevărul Harghitei.

Instanța de judecată a admis astăzi acțiunea și a anulat cele trei puncte ale hotărârii CNCD prin care CNCD a constatat o faptă de discriminare a comunității maghiare și a aplicat sancțiuni cu avertisment.

Sentința Curții de Apel Brașov pe scurt (detalii aici): „Admite acţiunea formulată de reclamantul Dan Tanasă şi de intervenienţii în interes propriu Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Fundaţia Adevărul Harghitei în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, şi Fundaţia Szekler Monitor şi în consecinţă: Anulează punctele 4, 5 şi 7 ale Hotărârii CNCD nr.444/17.07.2019. Respinge ca nefondate cererile reclamantului şi intervenienţilor privind acordarea cheltuielilor de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. 2 din Cpc, azi 20.12.2019”.

Aceasta este a doua decizie CNCD prin care instituția condusă de UDMR-istul Asztalos Csaba Ferenc a constatat că președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) s-ar face vinovat de discriminarea întregii comunități maghiare din România și pe care Dan Tanasă a reușit să o anuleze în instanță.

Curtea de Apel Brașov a anulat în aprilie 2019 o altă hotărâre a CNCD prin care Dan Tanasă a fost amendat pentru discriminarea pe criterii etnice a comunității maghiare din România (detalii aici).

În ultima perioadă, CNCD, instituție publică a statului român, sub conducerea UDMR-istului Csaba Asztalos Ferenc, încearcă să fabrice cu orice preț dosare prin care să inventeze discriminarea maghiarilor din România și că în România ar exista un discurs al urii împotriva maghiarilor. Scopul acestor decizii ilegale emise de CNCD este, pe lângă pătarea imaginii României, și atacarea puținilor lideri și jurnaliști care mai semnalează situația dramatică a comunităților de români din județele Covasna și Harghita, supuse unui proces violent de epurare etnică.

FOTO: Președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, editiadedimineata.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Instanța anulează o nouă hotărâre prin care CNCD constatase discriminarea comunității maghiare din România

  1. Alexandru says:

    Trebuie urgent scosi din functii Astalos si toti tradatorii romani ce pun frana sipiedici abjecte ,manifestarii de drept si adevarat nationale!!
    Prevazute sanctiuni in lege!!!!
    Alexandru

  2. Popa says:

    Trebuie ca aceasta conducere a CNCD ss fie dati afara si ss plateasca toate cheltuielile facute cu judecarea acestor csuze, pentru ca iinstantele in loc sa judece alte cauze a pierdut timpul cu csuzele CNCD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Instanța anulează o nouă hotărâre prin care CNCD constatase discriminarea comunității maghiare din România"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-instanta-anuleaza-o-noua-hotarare-prin-care-cncd-constatase-discriminarea-comunitatii-maghiare-din-romania/