EXCLUSIV. Liderii maghiarilor au luat foc! Primarul UDMR din Corund, 100.000 de EURO amendă dictată de instanță

April 11, 2019 •extremism maghiar •Views: 3589

Liderii maghiarilor din România au luat foc după ce instanța a dictat o amendă pe numele primarului UDMR din Corund în urma faptului că acesta a refuzat să pună în executare o sentință definitivă a instanței. Acțiunea a fost inițiată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC).

Vezi și EXCLUSIV. VICTORIE! Am amplasat STEMA ROMÂNIEI pe Primăria Sfântu Gheorghe! O sentință DEFINITIVĂ a fost pusă în executare de primarul UDMR

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins luni, 8 aprilie a.c., recursul primarului UDMR din Corund împotriva sentinței Tribunalului Harghita care a decis amendarea edilului pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă (detalii aici).

Tribunalul Harghita a admis în data de 11 decembrie 2018 cererea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, și a decis amendarea primarului UDMR din Corund, Katona Mihály, pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă.

Anterior, primarul UDMR din Corund, Katona Mihály, a fost obligat de instanță, definitiv, să îndepărteze inscripția „Kozseghaza” de pe fațada primăriei.

Pentru că a refuzat să pună în executare de bună voie în termen legal o sentință definitivă, primarul UDMR din localitatea Corund a fost amendat definitiv de Curtea de Apel Târgu Mureș. Mai mult, edilul va trebui să plătească asociației ADEC penalități de întârziere. Potrivit presei de limba maghiară, suma pe care primarul UDMR din Corund o va plăti se situează în jurul sumei de 100.000 de euro.

Sentința Curții de Apel Târgu Mureș pe scurt (detalii aici): „Respinge recursul declarat de Primarul comunei Corund (cu datele) împotriva sentinţei nr. 1803/11.12.2018 pronunţate de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 1119/96/2018. Admite recursul formulat de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, cu sediul în Bucureşti, (cu datele), împotriva sentinţei nr. 1803/11.12.2018 pronunţată de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 1119/96/2018. Casează în parte sentinţa atacată şi în rejudecare pe fond în limitele casării admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa. Aplică Primarului comunei Corund o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere care se face venit la bugetul de stat, începând cu data de 21.10.2016 şi până la executarea obligaţiei prevăzute în sentinţa civilă nr.237 din 17 februarie 2016 Tribunalului Harghita, rămasă definitivă prin decizia 563 din 20.09.2016 a Curţii de Apel Tg. Mureş. În temeiul art. 24 alineat 3 din Legea 554/2004 coroborat cu art. 906 alineat 2 Cod procedură civilă, începând cu data de 21.10.2016 şi până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu menţionat, obligă Primarul comunei Corund la plata penalităţilor de întârziere de 100 lei pe zi în favoarea reclamantei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 08.04.2019”.

Reacțiile liderilor comunității maghiare din România nu au întârziat să apară.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul UDMR Kelemen Hunor se declară extrem de revoltat de această sentință a Curții de Apel Târgu Mureș și amenință că această situație va fi adusă în atenția instituțiilor europene.

Hunor nu spune însă faptul că amenda a fost dictată de instanță pentru faptul că primarul UDMR din Corund, colegul său, a refuzat să pună în executare o sentință definitivă. În schimb, Hunor manipulează electoral și afirmă că amenda ar fi pentru amplasarea unei inscripții în limba maghiară pe Primăria Corund.

Potrivit agenției de presă ungară MTI, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Balázs Izsák, s-a plâns și el într-o conferință de presă susținută la Sfântu Gheorghe și a menţionat drept provocări ale statului român plângerile înaintate de bloggerul Dan Tanasă şi ale Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de către acesta, împotriva a diverşi maghiari din Secuime, aflaţi la conducerea unor instituţii, respectiv la sentinţele judecătoreşti prin care lideri maghiari au fost admonestaţi pentru utilizarea inscripţiilor şi simbolurilor maghiare. Este vorba despre o provocare instituţionalizată, construită cu bună ştiinţă, pentru care responsabilitatea îi revine statului român, a spus politicianul maghiar.

În urma unei acţiuni iniţiate de ADEC, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe primarul comunei Remetea din judeţul Harghita, populată în proporţie de 99,2% de maghiari, pentru că administraţia locală editează ziarul lunar al comunităţii doar în limba maghiară. Tot în urma unei acţiuni a ADEC, luni a fost pronunţată o sentinţă definitivă care spune că primarul din Corund trebuie să plătească o amendă de peste 456.000 de lei (96 de mii de euro). Instanţa a apreciat că edilul nu a executat o sentinţă definitivă – pronunţate tot ca urmare a unei acţiuni ADEC -, deoarece deşi primarul a îndepărtat de pe faţada primăriei din Corund inscripţia “Primăria-Községháza”, a amplasat o nouă inscripţie în locul acesteia, şi anume “Casa comunală-Községháza”, mai scrie MTI (detalii aici).

Uniunea Federală a Naţionalităţilor Europene (FUEN) a condamnat joi, 11 aprilie, printr-o luare de poziţie, faptul că o instanţă din România a aplicat o amendă fără precedent primarului comunei Corund pentru inscripţia de pe faţada primăriei: “Casa comunală-Községháza”, transmite agenția MTI.

Potrivit MTI, organizaţia-umbrelă a minorităţilor naţionale din Europa şi-a publicat poziţia pe site-ul său în ceea ce priveşte cazul din Corund. Aici se precizează că Consiliul local al comunei Corund şi primarul Mihály Katona nu au comis nici o încălcare a legii, deoarece utilizarea acestui tip de inscripţii maghiare nu este interzisă de nici o lege românească, de nici un acord european sau internaţional.

Buletinul informativ al UDMR l-a citat pe Loránt Vincze, în calitate de preşedinte al FUEN, care a afirmat că “Este un interes nedeclarat, dar consecvent urmat în România, intimidarea şi aducerea maghiarimii în imposibilitatea de a-şi exprima identitatea. Protestăm hotărât împotriva acestui fapt!”

Amenda aplicată la Corund este rezultatul luptei, iniţiată de bloggerul Dan Tănasă şi Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) pe care o conduce, împotriva simbolurilor şi inscripţiilor maghiare din Ţinutul Secuiesc, şi al zecilor de procese pe care le câştigă pe bandă rulantă în urma plângerilor depuse.

Instanţa a apreciat că primarul nu a executat o sentinţă definitivă – pronunţată tot ca urmare a unei acţiuni ADEC – deoarece, deşi edilul a îndepărtat de pe faţada Primăriei din Corund inscripţia “Primăria-Községháza”, a amplasat o nouă inscripţie în locul acesteia, şi anume “Casa comunală-Községháza”.

Potrivit hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş, Mihály Katona trebuie să plătească o amendă egală cu 20% din salariul minim brut pe economie, adică 416 lei pentru fiecare zi începând cu data de 21.10.2016 şi până la executarea obligaţiei de îndepărtare a inscripţiei “Casa comunală-Községháza” .

De asemenea, instanţa obligă primarul să plătească penalităţi de întârziere de 100 lei pe zi în favoarea reclamantei, adică asociaţiei lui Dan Tănasă, până când nu va fi eliminată inscripţia maghiară de pe faţada primăriei. Aceasta înseamnă că Mihály Katona va trebui să plătească o sumă de aproximativ 456.000 de lei dacă va elimina imediat inscripţia, mai scrie MTI.

FOTO: Kelemen Hunor, președinte UDMR, facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

12 Responses to EXCLUSIV. Liderii maghiarilor au luat foc! Primarul UDMR din Corund, 100.000 de EURO amendă dictată de instanță

 1. Attila says:

  Domnule Dan Tanasa ,eu va multumesc ca existati si spun asta foarte sincer , datorita dvs. si oamenilor ca dvs. noi maghiarii din Ardeal devenim mai uniti, mai tari , mai mandrii ca suntem maghiari . In 5 august 1643 din initiativa unui maghiar din Ardeal pe nume István Gelei Katona si finantat de Rákóczi György si a sotiei Lorántffy Zsuzsanna a fost tradusa prima data in limba romana din limba greaca Noul Testament , au fost tiparite 1000 de exemplare. Ce diferenta de atitudine, de viziune , de respect, de bun simti intre Nobilii din acea vreme si dumneavoastra. Nu astept raspuns de la dvs. pentru ca am intrat prima si ultima data pe blogul dvs. Sa auzim numai de bine , vorba lui N.C. Munteanu

 2. en passant says:

  E doar o inscriptie bilingva neoficiala pe fatada primariei. In limba statului si in limba majoritatii locuitorilor de acolo.
  Ma rog,. cu ce deranjeaza marea “demnitate europeana” ?

  cat despre denumire, n-are nici o importanta ca e folosita in administratia altui stat. In Romania este un cuvant ca oricare altul in limba unei parti a cetatenilor de alta nationalitate.

 3. Ovidiu says:

  Ovidiu likes this!

 4. Nelutu says:

  UDMR si toate “partidele”etnice trebuie scoase inafara legii!Minoritatile sa aiba drept la un singur reprezentant in Parlament,in Camera deputatilor si atit!Cit despre romanii din Ungaria,sa ne spuna Arpad,citi romani,cu nume romanesc,sunt in Parlamentul Ungariei?

 5. eusieu says:

  Foarte bine, sper sa plateasca din buzunarul propriu si nu din banii primariei! Atunci cand un “comunitar” d-asta iredentist si sovincu se apuca sa dea jos stema statului de pe cladirea primariei si sa puna un alt steag de alta nationalitate, mi se pare atentat la siguranta nationala. As fi curios in America care este cea mai democratica tara din lume ce ar fi patit, cred ca in secunda doi era cu “bratarile” la maini, si condamnat la cel putin 5 ani de inchisoare, nu amenda cum facem noi!

 6. Constantin says:

  Las ca are bani Orban, i-a dat tatucul Putin cu imprumut. Prietenii stiu de ce.

 7. Árpád says:

  Mare victorie! Ar fi bine sa va uitati, cum arata cladirea primariei unei comune din Ungaria cu o pondere semnificativa a populatiei de nationalitate romana. Scrie pe fatada prima data in limba romana Casa satului, mai jos in limba maghiara Községháza, in partea stanga este amlasat steagul Romaniei, si in partea dreapta steagul Ungariei. Comunitatea romaneasca din Ungaria beneficiaza de autoguvernare, ceea ce inseamna autonomie culturala. Dar, dupa cum se stie, nu Ungaria ci Romania este statul model atat de mult trambitat in domeniul tratarii minoritatilor.
  http://www.mehkerek.hu/index.php?lap=fotogaleria&dir=7

  • Dan Tanasa says:

   Îți mulțumesc frumos pentru că mi-ai confirmat faptul că denumirea Kozseghaza este specifică sistemlui administrativ din UNGARIA, și deci nu poate fi utilizată în România. Cât despre drepturile românilor din Ungaria ai tot dreptul să fabulezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Liderii maghiarilor au luat foc! Primarul UDMR din Corund, 100.000 de EURO amendă dictată de instanță"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-liderii-maghiarilor-au-luat-foc-primarul-udmr-din-corund-100-000-de-euro-amenda-dictata-de-instanta/