EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Corund, amendat și obligat la plata unor penalități pentru că nu a executat o sentință definitivă

April 8, 2019 •justitie •Views: 4193

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins astăzi, 8 aprilie, recursul primarului UDMR din Corund împotriva sentinței Tribunalului Harghita care a decis amendarea edilului pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Cristuru Secuiesc, amendat DEFINITIV de instanță și obligat la plata unor penalități pentru că nu a executat o sentință definitivă

Tribunalul Harghita a admis în data de 11 decembrie 2018 cererea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, și a decis amendarea primarului UDMR din Corund, Katona Mihály, pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă.

În timp ce se plâng instituțiilor europene și americane că le sunt încălcate drepturile (pretinse și închipuite), liderii UDMR refuză să pună în executare sentințe definitive și irevocabile, sfidând astfel nu doar Constituția României ci și sistemul judiciar românesc. Mai apoi, aceeași lideri UDMR, care acționează în favoarea intereselor Ungariei, se plâng că România nu ar fi stat de drept.

În luna februarie 2016 Tribunalul Harghita a admis acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și l-a obligat pe primarul UDMR al comunei Corund, Katona Mihály, să îndepărteze inscripția în limba maghiară „Kozseghaza” amplasată nelegal pe fațada primăriei și să plătească cheltuieli de judecată.

Sentința Tribunalului Harghita a rămas definitivă prin decizia Curții de Apel Târgu Mureș din data de 20 septembrie 2016 (detalii aici).

Inițial, primarul Katona Mihály a îndepărtat inscripția în limba maghiară de pe primărie însă mai apoi a reamplasat-o în mod ilegal.

Pentru a refuzat să pună în executare o sentință definitivă, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) s-a adresat Tribunalului Harghita cu o cerere de amendare a edilului UDMR. Tribunalul Harghita a admis cererea ADEC iar primarul UDMR din Corund riscă acum o amendă de câteva zeci de mii de lei.

Sentința Tribunalului Harghita pe scurt: „Admite în parte cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), cu sediul în , şi cu sediu ales în , în contradictoriu cu pârâtul Primarul Comunei Corund, cu sediul în Corund, nr. 589, jud. Harghita, şi în consecinţă, Aplică Primarului comunei Corund o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere care se face venit la bugetul de stat, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru neexecutarea sentinţei civile nr. 237 din 17.02.2016 a Tribunalului Harghita Respinge cererea reclamantei privind obligarea pârâtului la plata de penalităţi. Respinge cererea formulată împotriva Consiliului Local Corund ca fiind îndreptată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge solicitarea pârâtului Consiliului Local Corund de acordare a cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 11.12.2018”. 

Împotriva sentinței Tribunalului Harghita au formulat recurs atât primarul Katona Mihály cât și ADEC.

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins astăzi recursul primarului și a admis recursul ADEC. Sentința Curții de Apel Târgu Mureș pe scurt (detalii aici): „Respinge recursul declarat de Primarul comunei Corund (cu datele) împotriva sentinţei nr. 1803/11.12.2018 pronunţate de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 1119/96/2018. Admite recursul formulat de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa, cu sediul în Bucureşti, (cu datele), împotriva sentinţei nr. 1803/11.12.2018 pronunţată de Tribunalul Harghita în dosarul nr. 1119/96/2018. Casează în parte sentinţa atacată şi în rejudecare pe fond în limitele casării admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa. Aplică Primarului comunei Corund o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere care se face venit la bugetul de stat, începând cu data de 21.10.2016 şi până la executarea obligaţiei prevăzute în sentinţa civilă nr.237 din 17 februarie 2016 Tribunalului Harghita, rămasă definitivă prin decizia 563 din 20.09.2016 a Curţii de Apel Tg. Mureş. În temeiul art. 24 alineat 3 din Legea 554/2004 coroborat cu art. 906 alineat 2 Cod procedură civilă, începând cu data de 21.10.2016 şi până la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu menţionat, obligă Primarul comunei Corund la plata penalităţilor de întârziere de 100 lei pe zi în favoarea reclamantei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 08.04.2019”.

Primarul UDMR din Corund, Katona Mihály, este obligat acum, definitiv, să plătească atât o amendă de câteva zeci de mii de lei către bugetul public cât și penalități de zeci de mii de lei către ADEC pentru refuzul de a pune în executare o sentință definitivă.

FOTO: primarul Katona Mihály, captură video

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Corund, amendat și obligat la plata unor penalități pentru că nu a executat o sentință definitivă

 1. Anca says:

  Acest fapt a fost reinterpretat de un site unguresc in urmatorul mod: pentru ca primarul unei comunitati din Romania a afisat pe cladirea primariei “Községháza”, are de platit acum 100.000 EUR.
  In fapt, daca inteleg bine din cele prezentate mai sus, faptele sunt urmatoarele: primarul a fost obligat in prima instanta sa indepertaze cuvantul si sa plateasca cheltuielile de judecata. Pentru ca acesta nu si-a respectat obligatiile, a urmat o a doua sentinta care totalizeaza la momentul publicarii articolului cateva zeci de mii de lei.
  Ceea ce nu inteleg eu este cum se justifica prima sentinta? Vreau sa spun ca, daca citesc legea 5/2004 si ma uit la poza cu primaria, nu mi se pare nimic in neregula: cuvantul este tradus in romana iar caracterele au dimensiuni egale si “fac parte integrantă din ansamblul”.
  Atat eu cat si colegul ungur cu care dezbat aceasta problema, va multumim anticipat pentru lamuriri! 🙂

  • Dan Tanasa says:

   Primarul a utilizat sintagma „Kozseghaza”, specifica sistemului administrativ din Ungaria, ilegala în România. Daca utiliza sintagma „Polgarmesteri Hivatal”, care de altfel se utilizează pe zeci de primării din România și e traducerea oficială a instituției „Primăria”, totul era corect și legal. Dacă îndepărta în timp legal inscripția „Kozseghaza” de pe primărie atunci nu plătea niciun leu amendă.

 2. Nicu says:

  Esti ultimul jeg uman. Imi este rusine ca-s roman din cauza ta.

 3. Fülöp István says:

  Ia stai asa! Chiar tu zici aici, cã a îndepãrtat inscritia, dupã care a reamplasat-o. În acestwe conditii e aberatie cea ce zici, cã nu l-a îndepãrtat. Er fi cazul sã te decizi: l-a îndepãrtat sau nu?

 4. Amfion says:

  Toate sunt prinse in CONTESTATIA contra participarii membrilor UDMR la alegerile europarlamentare 2019 de pe http://dizolvareaudmr.blogspot.com . Puteti lua de acolo textul cu Copy+Paste intr-un document Word, completat cu date personale, tiparit si semnat, apoi trimiteti la Tribunalul Bucuresti, cam. 115A, pana pe 12 aprilie 2019. Hai, la fapte. E un pas mic prin care putem sa aratam UDMR-ului ca existam si in viata reala, nu doar pe internet si chiar contam.

 5. Costin Toamna says:

  Din pacate chiar lideri marcanti ai UDMR sfideaza constitutia si legislatia romaneasca dand un exemplu negativ etnicilor maghiari sau chiar indemnand la asemenea fapte. Tot ei invoca incalcarea si ingradirea unor drepturi si libertati cetatenesti, desi UE da exemplu Romania pt. regimul acordat minoritatilor. Dar ce ziceti de cei fugiti in Ungaria pt. a nu executa pedepse penale ? Hotul striga hotii. Rusine !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Corund, amendat și obligat la plata unor penalități pentru că nu a executat o sentință definitivă"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-primarul-udmr-din-corund-amendat-si-obligat-la-plata-unor-penalitati-pentru-ca-nu-a-executat-o-sentinta-definitiva/