EXCLUSIV. Partidul Neamului Românesc din Serbia va participa la alegerile locale de anul viitor. Autoritățile de la Belgrad continuă să ignore problemele identitare ale românilor din Valea Timocului

August 5, 2019 •Externe •Views: 491

Vineri, 2 august a.c., a avut loc în orașul Boljevac ședința Conducerii Principale a Partidului Neamului Românesc, formațiunea politică a românilor din Valea Timocului, Serbia, condus de dr. Predrag Balasevic.

Vezi și Părintele Boian Alexandrovici la Cluj-Napoca: „Sârbii ne spun vlahi sau aromâni, noi ne-am spus întotdeauna că suntem români sau rumâni din Valea Timocului” FOTO/VIDEO

La eveniment au participat primarul orașului Boljejvac, Nebojsa Marjanovic, reprezentanți ai partidelor de opoziție din Serbia, dar și invitați din România. Dintre aceștia au luat cuvântul Dan Tanasă, președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), și Ringo Dămureanu, din partea Sindicatului Național „Forța Legii”.

Alături de conducerea Partidului Neamului Românesc și cei aproximativ 200 de participanți la evenient s-a aflat și părintele protopop Bojan Aleksandrovic, care a fost însoțit de preoți care îi păstoresc pe românii din Valea Timocului.

Cu această ocazie conducerea Partidului Neamului Românesc a decis să participe la alegerile locale de anul viitor din Serbia alături de opoziție, cu speranța că situația românilor din Valea Timnocului se va îmbunătăți și se va stopa procesul agresiv de asimilare a acestora. Cei care au luat cuvântul au subliniat nevoia de unitate în fața regimului de la Belgrad pe care îl consideră „arogant, intolerant și nedemocratic”.

„Cel mai important pentru noi este intrarea în Uniunea Europeană și respectarea drepturilor omului și a libertății presei. Faptul că există un comportament iresponsabil față de românii și valahii din Serbia poate fi văzut foarte bine la această adunare, de unde lipsesc presa publică și autoritățile, cu excepția primarului din Boljevac, Nebojsa Marjanovic, care le-a urat bun venit participanților și i-a felicitat”, a declarat Tatjna Macura, lider al unui partid de opoziție.

Jasminko Hadžisaliković, un alt lider politic de opoziție, a adoptat un ton mai dur și a reiterat problemele cu care se confruntă valahii și românii din estul Serbiei, probleme care sunt ignorate de conducerea de la Belgrad.

În cuvântul său adresat participanților, Ringo Dămureanu, reprezentant al Sindicatului Național „Forța Legii”, a îndemnat românii de pe ambele maluri ale Dunării să viziteze cealaltă parte și să lege prietenii și a transmis comunității românești de aici tot respectul și sprijinul organizației pe care o reprezintă.

Dan Tanasă, președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) a subliniat faptul că drumul european al Serbiei nu poate trece peste drepturile românilor din Valea Timocului. Tanasă a subliniat faptul că ceea ce își doresc românii din Valea Timocului nu este împotriva Serbiei ci reprezintă o dorință firească de păstrare a identității românești.

Tanasă a subliniat poziția ridicolă a regimului de la Belgrad care are o deschidere nefirească față de regimul de la Budapesta în condițiile în care Ungaria a recunoscut oficial Kosovo în timp ce pe stadioanele din România se scandează „Kosovo e Serbia” iar România nu a recunoscut oficial Kosovo.

Evenimentul s-a închiat cu o agapă creștină românească la restaurantul Koliba de lângă Bor.

FOTO: solarismediabor.rs

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Partidul Neamului Românesc din Serbia va participa la alegerile locale de anul viitor. Autoritățile de la Belgrad continuă să ignore problemele identitare ale românilor din Valea Timocului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-partidul-neamului-romanesc-din-serbia-va-participa-la-alegerile-locale-de-anul-viitor-autoritatile-de-la-belgrad-continua-sa-ignore-problemele-identitare-ale-romanilor-din-valea-timocului/