EXCLUSIV. Presa maghiară din România despre românii care fac jocurile Budapestei și militează pentru AUTONOMIA Transilvaniei

February 26, 2015 •autonomie •Views: 7378

Două personaje mai vizible ale propagandei pentru autonomia Transilvaniei, ambii români cu numele, alături de steagul Transilvaniei din care românii lipsesc (FOTO: facebook.com)

Două personaje mai vizible ale propagandei pentru autonomia Transilvaniei, ambii români cu numele, alături de steagul Transilvaniei din care românii lipsesc (FOTO: facebook.com)

În urmă cu două săptămâni mă pronunțam public, într-un editorial, cu privire la chestiunea autonomiei Transilvaniei și a steagului Transilvaniei.

Argumentam motivele logice și de bun simț pentru care cei care militează (reiterez deplina lor libertate de a milita pentru ceea ce cred) pentru autonomia Transilvaniei fac jocurile revizioniste ale Ungariei, care are tot interesul ca în Transilvania să se coaguleze o mișcare care să obțină autonomia Transilvaniei ca prim pas către independența acestei regiuni. 

Tot în acest editorial aduceam argumente de ordin istoric cu privire la steagul Transilvaniei, fluturat de tot mai mulți români care din prostie, ignoranță sau ticăloșie promovează un simbol care nu-i reprezintă în niciun fel pe românii din Transilvania.

Acum a venit rândul unui alt tip de argument, pe care îl aduc în atenția românilor (cel puțin după nume) care, mă văd nevoit să repet, din prostie, ignoranță crasă sau ticăloșie, se alătură acestei lupte pentru autonomia Transilvaniei: presa de limbă maghiară din România. Redau mai jos traducerea unui articol publicat în cotidianul covăsnean de limba maghiară Haromszek. Autorul face o analiză a luptei pentru autonomia Transilvaniei și îi nominalizează pe românii cozi de topor care fac jocurile Ungariei prin propaganda găunoasă a transilvanismului. Inutil să mai adaug faptul că dacă această propagandă a transilvanismului nu convenea Budapestei, păcălicii nu ar fi ajuns niciodată în paginile unui cotidian care s-a remarcat de-a lungul timpului prin promovarea șovinismului maghiar, a revizionsimului și a urii interetnice împotriva românilor.

”Situaţia autonomiei transilvănene

Un nou an, noi posibilităţi şi responsabilităţi pe scena luptei pentru autonomie. Înainte însă să ne axăm pe sarcinile care ne aşteaptă, să reflectăm puţin asupra evenimentelor, rezultatelor din anii precedenţi. Deşi nu am obţinut rezultate impresionante, putem fi mulţumiţi.

În anii precedenţi, transilvanismul şi mişcările generate de acesta au obţinut o popularitate deosebită. Acest lucru i se datorează în special faptului că, după eşecurile survenite în anii 90, Sabin Gherman a început să vorbească din nou cu mai mult curaj despre diferenţele existente între Bucureşti şi Transilvania. Ratingul emisiunii moderate de Sabin a arătat că luminarea maselor largi de români nu este imposibilă. Simultan, cu ajutorul presei comunitare, s-au regăsit şi au legat strânse prietenii tot mai multe persoane cu un mod de gândire similar. In toamna anului 2012 au şi fost organizate primele întâlniri transilvaniste, în cadrul cărora a putut fi remarcată diversitatea ideilor privind viitorul Transilvaniei, autonomia şi regionalismul. Şirul întâlnirilor s-a întrerupt destul de repede, însă relaţiile au fost cultivate în permanenţă pe internet. La începutul anului 2013 a demarat şi acţiunea online de strângere de semnături pentru revendicarea autonomiei Transilvaniei, acţiune cu care presa nu s-a ocupat la vremea respectivă. In primăvara anului 2014, în alocuţiunea rostită în parlament, Ovidiu Iane a solicitat retragerea petiţiei, ameninţând cu măsuri juridice.

În 18 mai 2013, la Cluj a avut loc prima demonstraţie publică pentru revendicarea autonomiei Transilvaniei, la care au participat 20 de persoane. Esenţa însă o reprezenta drapelul transilvănean, era pentru prima oară când drapelul regiunii flutura în număr atât de mare într-un spaţiu public. In cadrul acestei demonstraţii, participanţii au decis că mişcarea trebuie clădită pe baze juridice, trebuie înregistrată o asociaţie. La propunerea lui Mircea Daian, am ales denumirea Liga Transilvania Democrată. Înregistrarea formaţiunii s-a tot amânat, deoarece nu s-a putut ajunge la consens în mai multe probleme, mulţi au abandonat mişcarea . In toamna anului 2013, la o iniţiativă venită din Bistriţa, a fost înfiinţată Mişcarea Ardeleană, care a apărut în scurt timp în mai multe oraşe din Transilvania.

Apariţia acestei mişcări i-a îndemnat la acţiune şi pe membrii ligii. Cu noi membrii, a şi început înregistrarea organizaţiei. In decembrie 2013, în Sibiu s-au întâlnit mai multe mişcări transilvaniste, la întâlnire a participat şi Sabin Gherman. Participanţi au căzut de acord să nu mai fie amânată înregistrarea formaţiunii. In primăvara anului 2014 a fost înregistrată în sfârşit asociaţia, în martie a fost deja depusă petiţia cu 10.000 de semnături. Efectivul membrilor ligii a crescut în permanenţă, însă tot nu s-a ajuns la elaborarea unui program comun. Vara a trecut fără evenimente deosebite, însă campania pentru alegerile prezidenţiale a promis cu atât mai multe posibilităţi. Liga şi-a întocmit între timp programul, fiind conturată prima imagine clară despre forma actuală a transilvanismului. In campania electorală, Sabin Gherman s-a prezentat deseori cu Szilagyi Zsolt, candidatul la prezidenţiale, fără să nege faptul că este de acord cu programul acestuia. In al doilea tur de scrutin, Sabin l-a susţinut clar pe Johannis, candidatul transilvănean, la fel cum au procedat şi majoritatea mişcărilor transilvaniste, autonomiste. Victoria repurtată de Johannis a reprezentat un succes real, însă toţi erau convinşi că izbânda lui Ponta ar fi accelerat mişcările românilor din Transilvania, în timp ce victoria lui Johannis îngreunează lupta celor care insistă asupra autonomiei transilvănene. In decembrie, petiţia a fost transmisă şi Parlamentului European, reacţia e aşteptată în februarie 2015. Până atunci îi va fi înmânată petiţia şi lui Klaus Johannis, numărul semnatarilor crescând între timp la 14.000. Liga a invitat fiecare mişcare transilvanistă, autonomistă, toţi activiştii, pe 10 ianuarie 2015, în oraşul Cluj.

Aşa stau lucrurile. In acest timp, sute de oameni au deja drapelul Transilvaniei, pe mii de maşini apar stema Transilvaniei sau autocolantele TS. Din ce în ce mai mulţi se identifică cu transilvanismul, din ce în ce mai mulţi înţeleg importanţa autonomiei transilvănene. Deşi nu susţin, tot mai mulţi români sunt dispuşi să dezbate tema autonomiei. Anul ce ne stă în faţă ne oferă o mulţime de posibilităţi, însă este şi periculos, pentru că am putea trece pe lângă diversele posibilităţi dacă nu suntem suficient de vigilenţi. Nu trebuie să renunţăm la lupta noastră, trebuie să ne angrenăm în viitoarele procese politice, ca deciziile ce ne vizează să fie adoptate nu în lipsa noastră, ci împreună cu noi. Trebuie să fim prezenţi şi noi la o nouă decizie de la Alba Iulia ca să ne apărăm interesele.

Petiţia poate fi accesată şi semnată pe pagina https://www.causes.com/actions/1725889-autonomie-pentru-transilvania”.

Sursa: cotidianul Haromszek nr. 7387 din 07.01.2015, autor Fancsali Erno (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

17 Responses to EXCLUSIV. Presa maghiară din România despre românii care fac jocurile Budapestei și militează pentru AUTONOMIA Transilvaniei

 1. Daniel Negrea says:

  Tudor Duica la fel ca multi alții care duc aceasta propaganda anti-romanească, sunt mai mult ca sigur alogeni, doar ca nu recunosc acest lucru in public. In plus nu sunt in stare sa ducă o polemica, ca urmare pe facebook m-au blocat(Duica, Daianu, Sabin Gherman…) imediat dacă au văzut ca nu sunt de acord cu minciunile lor dar si cu antisemitismul fata de romani, fata de sudiști, fata de mitici, fata de vlahi, fata de țigani s.a. Intr-un cuvat sunt un fel de sechele ale iredentismului maghiar…niste rebuturi in criza de identitate, aflați pe pământ romanesc, care cred ca ar vrea sa reinstiuie Unio Trium Nationum. Partidul Ardelenilor liberi, dar și UDMR ar trebui scoase in afara legii pentru ca duc o politica anti -româneasca, discriminativa si pe criterii etnice s-a.

 2. TUDOR DUICĂ 3. says:

  Doar atât vreau să vă spun.Unul dintre cei doi TUDOR DUICĂ este cel adevărat. Cel adevărat nu este iubitor de maghiari.

 3. Tudor Duica says:

  In fiecare zi, raspunde invitatiilor mele cate un maghiar din Ungaria, doritor a se stabili in Transilvania. Dorim pe aceasta cale sa readucem aici numarul mare de maghiari ce a existat odata, in vremurile cand maghiarii erau majoritari in Ardeal. Totodata, cand o sa ni se implineasca visul cu regionalizarea, o sa alungam toate viniturile romane venite din alte zone. Asa sa ne ajute dumnezeu.

 4. CODRUT NANU says:

  Lasa ma Tudore, ca o veni vremea cand o sa scapam de miticii de la bucuresti nu mai dureaza mult

 5. Tudor Duică says:

  Cineva foloseşte numele meu ca să posteze nişte porcării incredibile !!!
  Ce faceţi dvs.este furt de identitate
  si uz de fals. Vă rog urgent să ştergeţi acest comentariu !!!!

  Tudor Duica says:
  March 21, 2015 at 03:23

  Asa este , nu valoreaza nimic cetatenia romana. Tara asta Romania, nu trebuia sa existe, asa , cu capitala la Viena , astazi aveam autostrazi, vorbeam maghiara , deci eram poligloti, CE ne-a adus Romania ? Sa dispara atara asta

  EU NU AM SCRIS NICIODATĂ AŞA CEVA !!!!

  • Dan Tanasa says:

   Domnul meu, nu am cum să verific identitatea celor care comentează, tot așa cum nu am cum să verific nici identitatea dvs.

   • Tudor Duică says:

    Ce trebuie să fac ca să demonstrez că eu sunt adevăratul Tudor Duică, după părerea dvs ? Cred totuşi că ar trebui să ştergeţi acel comentariu. Doar nu vă imaginaţi că nu am altceva mai bun de făcut, decât să-mi pierd timpul cu aşa ceva…

    • Dan Tanasa says:

     Nu trebuie să faceți nimic. Înțelegi în același timp că nu am cum să verific care este ”adevăratul” Duică.

 6. valentin rusu says:

  tudor duica , ce logica de peste prajit ai .
  de ce nu inveti ma maghiara nu te inteleg ce te opreste ?
  si ce autostrazi sunt ma dilimache in austria si cand au fost construite stii . nici nu stiu de ce iti raspund :))))) esti un mare prost

 7. Plesea Gheorghe says:

  EXTREM DE SIMPLU:
  DA, autonomie economica atât pentru Transilvania cit si pentru celelalte regiuni istorice (nu făcături ca “Nord-est, Sud=vest” Etc.)
  Nu pentru dezmembrarea României
  DA pentru împăcarea istorica
  NU pentru șovinismul de oricare parte
  Daca suntem atât de imbecili sa ne batem intre noi, vor veni alții, nu de la Budapesta ci de la răsărit, ne vor ocupa si atunci abia: “Adio ROMANIA”.

 8. gabi says:

  ACESTOR ADEPTI AI LIGII TRANSILVANIA DEMOCRATA SA LI SE RETRAGA CETATENIA ROMANA
  ESTE POSIBIL ASA CEVA IN ROMANIA?
  https://www.facebook.com/730944236930849/photos/pcb.957739087584695/957737924251478/?type=1&theater
  NIMENI NU SE SESIZEAZA?

  • George Marian says:

   As fi bucuros sa-mi retraga cetatenia. Nu valoreaza nimic numele de roman, nicaieri. Ca atare ma Chisineu pa el.

   • Tudor Duica says:

    Asa este , nu valoreaza nimic cetatenia romana. Tara asta Romania, nu trebuia sa existe, asa , cu capitala la Viena , astazi aveam autostrazi, vorbeam maghiara , deci eram poligloti, CE ne-a adus Romania ? Sa dispara atara asta

    • Tudor Duică says:

     Cine esti dumneata să îmi foloseşti numele în mod ilegal !!!!
     Ce faceţi dvs.este furt de identitate
     si uz de fals. Vă rog urgent să ştergeţi acest comentariu !!!!

   • adrian boieru says:

    la cetatenia romana poti renunta printr-o simpla cerere.
    dar tu nu ai sa completezi niciodata respectiva cerere, fiindca esti doar un gura mare, un papagal.
    exact ca si tudor duica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Presa maghiară din România despre românii care fac jocurile Budapestei și militează pentru AUTONOMIA Transilvaniei"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-presa-maghiara-din-romania-despre-romanii-care-fac-jocurile-budapestei-si-militeaza-pentru-autonomia-transilvaniei/