EXCLUSIV. Președintele CJ Brașov, OBLIGAT de instanță să îndepărteze două inscripții în limba maghiară de la limita cu județul Covasna

March 21, 2019 •justitie •Views: 5905

Tribunalul București a admis joi, 21 martie 2019, acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) și l-a obligat pe președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea (PNL), să îndepărteze două inscripții în limba maghiară de la ieșirea din județul Brașov către județul Covasna.

Vezi și INACCEPTABIL. În anul Centenarului Marii Uniri, primarul Brașovului și președintele CJ Brașov sunt promotorii iredentismului maghiar

Acțiunea în instanță pentru aplicarea legii a fost demarată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, în luna noiembrie 2018, după ce președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a refuzat să aplice legea.

Cele două inscripții în limba maghiară, „Brasso Megye” şi „Brasso Megye Tanacsa Jo Utat Kivan”, au fost montate de CJ Brașov în anul 2013, fără o bază legală, cu încălcarea legilației în vigoare în privința inscripționării denumirii localităților în limba minorității.

Solutia pe scurt a Tribunalului București (detalii aici): „Respinge excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive şi active, ca neîntemeiate. Admite acţiunea. Obligă pârâtul să îndepărteze inscripţiile în limba maghiară „Brasso Megye” şi „Brasso Megye Tanacsa Jo Utat Kivan” amplasate pe indicatorul poartă de intrare in Judeţul Braşov dinspre judeţul Covasna. Obligă pârâtul să plătească reclamantei cheltuieli de judecata în suma de 50 lei. Cu drept de recurs in termen de 15 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei, azi 20.03.2019”. 

Președintele CJ Brașov, liberalul Adrian Veștea, a susținut până în ultimul moment faptul că inscripțiile în limba maghiară respectă legislația, deși era evident că încalcă legea. Atitudinea lui Veștea este de înțeles de vreme ce acesta este un apropiat al liderilor UDMR Tamas Sandor și Antal Arpad, doi pioni importanți ai intereselor Ungariei în România.

FOTO: Liberalul Adrian Veştea, președintele CJ Brașov, monitorulexpres.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

28 Responses to EXCLUSIV. Președintele CJ Brașov, OBLIGAT de instanță să îndepărteze două inscripții în limba maghiară de la limita cu județul Covasna

 1. O româncă says:

  Sa va duceți d…. ‘ la voi în țară cu tot cu limba voastră! În România se vorbește și se scrie română, așa cum în orice altă țară se vorbește și se scrie în limba oficială a acelei țări. Sunt de părere că aveți prea multe drepturi în raport cu statutul vostru. Și chiar în situația asta, majoritatea dintre voi aveți din ce în ce mai multe pretenții și comportamente discriminatorii față de ROMÂNI. Așadar, recitiți prima frază.

 2. Horia Pop says:

  Felicitari Dan Tanasa !

 3. Nicu says:

  Bravo Dan Tanasa, ești un căcat pe băț.

 4. Razz says:

  Uite inca un motiv pentru care autonomia e vitala. Si cat mai rapid.
  Extremisti frustrati ce n-au ce face pe acasa, nu ne lasa sa ne vorbim limba, sa ne pastram cultura si traditiile.
  ”Tribunalul Bucuresti a decis…”

  Aici e marea problema a noastra a ardelenilor. Prea mult decide pentru noi Bucurestiul.
  Oameni ca Tanasa nu fac decat sa ne unim si sa ne dorim si mai mult autonomia.

  • Dan Tanasa says:

   :))

   • Razz says:

    Cand nu ai argumente pui un emoticon
    Tu contribui tot mai mult la dorinta ardelenilor de autonomie. Daca multi erau indecisi, cei ca tine ii fac sa se gandeasca serios la autonomie.

    Noi dorim o regiune normala, fara aere nationaliste, fara frustrati ce se sperie la vederea limbii vecinului.
    Si apropo, mananci din banii mei. Esti la Parlamentul European(nu stiu ce cauti acolo ca euroseceptic putinist pro coruptie) deci esti platit din bani publici.
    Vine vremea cand o sa te luam la intrebari ce ai facut tu acolo pe banii nostri.
    Ca de procesomani suntem satui.

  • Badea Cîrțan jr. says:

   Prietene, ai mare nevoie de ajutor specializat! Hotărăște-te, ori ești ardelean, ori ești ungur. Pe ardeleni nu-i interesează tîmpenia asta cu autonomia. Dacă ești ungur, drum bun spre Ungaria! Cît privește extremismul eu zic să o lași mai moale. Cînd ungurii din Romania vor beneficia de același tratament precum romanii din Ungaria, atunci să vorbești tu de extremism. Nu vă împiedică nimeni aici să vă vorbiți limba, să vă păstrați cultura și tradițiile așa că nu vă mai victimizați. Și încă ceva, chestia asta cu autonomia e o utopie, nu se va întîmpla niciodată. Ce dracu, chiar nu înțelegeți că vă luptați cu morile de vînt? Voi chiar nu aveți altceva mai bun de făcut decît să vă atrageți disprețul românilor?
   În încheiere îți doresc, totuși, ceva. Fie ca în timpul vieții tale să se schimbe legea și să dispară toate inscripțiile în limba maghiara de pe toate panourile de indicare a localității și de pe toate plăcuțele de pe toate instituțiile publice! Ce zici de asta, crezi că ar fi posibil?

  • Ovidiu says:

   Impusca-te 🙂

 5. Al Capone Brasov says:

  Ce om de nimic e acest ultrasovin …se vede clar ca nu are absolut nici o legatura cu adevarata Transilvanie. Au fosti adusi – el sau parintii lui pt “nobila” misiune de a schimba componenta etnica a Ardealului multietnic. Nu persoana lui el este problema grava, ci asa zisa justitie ce da “dreptate” la asemenea enormitati fascistoide. Deci politica statului roman -ce se lauda inafara ca aici e raiul minoritatilor, – in realitate continua de 100 de ani politica nationalist-sovina impotriva maghiarimii ardelene. Pe germani si pe restul le-au aranjat asa ca singurii “dusmani” ramasi pt statul ultracentralizat monoetnic balcanic sunt maghiarii. Si prin asemena gesturi si fapte ale persoanei de mai sus incearca sa-si faca viata urata si neconfortabila maghiarimii pe pamantul lui natal pt a forta sa-si emigreze… Dar o sa vina si ziua cand pt faptele jegoase se va scoate si nota de plata…

 6. tot un roman says:

  Trec saptamanl pe acolo si ma bucura nespus aceasta hotarare domnule Konya! Nu m-a instigat nimeni la ura atunci cand citesc istoria Romaniei. Si pentru ca aici ca sa va faceti inteles ati scris in romana si pe indicatoare tor asa trebuie sa scrie.

  In rest domnule Tanasa ce sa zic, … sa ai putere! ca de respectul nostru al romanilor esti asigurat!

 7. Roman in Romania. says:

  Te iubesc Dane!!

 8. Kónya László says:

  Parerea mea este ca esti un prost si un nemernic instigator la ura.

  • Dan Tanasa says:

   :))))

  • Dan Tanasa says:

   Hai măi Loți, te rog să mă ierți!

  • Constantin says:

   Si parerea mea este ca tocmai inscriptiile in maghiara aflate pe teritoriul Romaniei pot instiga la ura.

  • Balau Catalin says:

   Konya Laszlo dar tu ce ce esti? Cand nu ai argumente logice apelezi la jigniri.

   • Fülöp István says:

    Stati linistit, existã argumentele logice la care vã referiti. Foarte pe scurt: existã lege, care impune în anumite conditii utilizarea limbii maghiare, dar nu existã lege care sã interzicã acest lucru. Astfel solicitarea ADEC, dar si sentinta pur si simplu nu au bazã legalã!

    • Badea Cîrțan jr. says:

     Băi deșteptule, fă diferența între a impune și a permite. Mie niciodată n-o să-mi impună vreun ungur ceva la mine în țară. A, că vi se permite mizeria asta cu mîzgălitul în limba maghiara pe indicatoare de localitate din România și pe instituții, asta e altceva. Va veni și vremea cînd se va abroga porcăria aia de lege care vă permite vouă să faceți așa ceva la noi în țară, n-am nici o îndoială. Și știi cînd va veni? Cînd veți crede voi că ați rezolvat-o cu autonomia. Așa că, grăbiți-vă, abia aștept momentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Președintele CJ Brașov, OBLIGAT de instanță să îndepărteze două inscripții în limba maghiară de la limita cu județul Covasna"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-presedintele-cj-brasov-obligat-de-instanta-sa-indeparteze-doua-inscriptii-in-limba-maghiara-de-la-limita-cu-judetul-covasna/