EXCLUSIV. Primăria din Brezno a decis: podul unde a murit poetul-erou Ion Şiugariu NU îi va purta numele

August 26, 2015 •eroi •Views: 4431

Surse din Primăria Brezno (Slovacia) mi-au confirmat telefonic faptul că autoritățile locale au decis ca până la urmă un pod din apropierea centrului orașului să nu poarte numele eroului român Ion Șiugariu, așa cum s-a dorit inițial. Oficial, decizia a fost luată la dorința locuitorilor din Brezno care doresc ca podul să poarte numele unui erou slovac.

Tînărul poet Ion SOREANU-ŞIUGARIU s-a născut pe 6 iunie 1914 la Băiţa, Tăuţii-Măgherăuş, şi a murit pe front, la numai 31 de ani, în ziua de 1 februarie 1945, pe podul de pe rîul Hron de la intrarea în localitatea Brezno, Slovacia. Făcea parte din armata română de eliberare cu care a intrat în oraşul slovac şi se ocupa de aprovizionarea cu muniţie şi hrană. În urma soldaţilor români veneau şi trupele ruseşti, însă Ion Şiugariu a căzut secerat de gloanţe chiar pe podul de peste rîul Hron.

Primăria din Brezno s-a gîndit ca, în semn de recunoştinţă pentru jertfa sa, podul pe care a murit să poarte numele „Ion Şiugariu”, iar pe o clădire aflată în imediata vecinătate să fie pusă o placă comemorativă. Propunerea a fost făcută de Excelența Sa domnul Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovacia la București. În acest sens, a fost trimisă o scrisoare către Ambasada României din Slovacia, în care Primăria din Brezno se arată onorată să comemoreze sacrificiul eroului român Ion Şiugariu pentru eliberarea Slovaciei de sub jugul fascist.

Ambasada României a transmis un răspuns halucinant, în care se exprimă rezerve faţă de această iniţiativă, întrucît poetul este asociat cu „mişcarea fascistă”, de fapt legionară, asociată şi ea cu crimele de război. (documentele pe Cotidianul.ro)

În cursul acestei dimineți surse din Primăria Brezno mi-au confirmat telefonic faptul că în data de 28 august 2015, data la care orașul Brezno va sărbători ridicarea la luptă împotriva fascismului, o sărbătoare națională în Slovacia, nu se va mai oficializa denumirea podului din apropierea centrului orașului cu numele poetului-erou Ion Șiugariu, mort lângă acest pod.

Oficial, decizia Primăriei din Brezno vine după ce mai mulți locuitori din Brezno și-au exprimat dorința ca podul să poarte numele unui erou slovac. Primăria din Brezno și-a exprimat dorința de a comemora jertfa soldaților Armatei Române în alte moduri. Primăria din Brezno nu deține informații cu privire la simpatiile politice ale poetului-erou Ion Șiugariu. Surse din Primăria Brezno m-au asigurat în repetate rânduri de respectul pe care cetățenii din Brezno îl au față de jertfa ostașilor români.

Personal, nu pot să nu remarc faptul că Primăria din Brezno nu a vrut să fie parte a unui scandal provocat de Ambasada României la Bratislava. Din corespondența purtată de Primăria Brezno și Ambasada României (documente aici) reiese foarte clar faptul că Primăria din Brezno era decisă (nu era doar o propunere) să denumească acel pod cu numele poetului-erou Ion Șiugariu dar după reacția Ambasadei României la Bratislava și declarașarea întregului scandal a decis să se retragă învocând dorința cetățenilor din Brezno.

Atitudinea nedemnă de un diplomat și profund antiromânească a angajatului Ambasadei României la Bratislava care l-a acuzat pe Șiugariu de fascism, profanându-i astfel memoria, a dus la anularea unui gest de respect față de jerfta poetului-erou Ion Șiugariu. Modul în care a acționat acest individ, fără a-și proba afirmațiile, ar trebui să aibe consecințe asupra carierei sale.

Din păcate însă, ministrul Bogdan Aurescu a refuzat până în acest moment să acționeze cu demnitate. Deși a recunoscut oficial faptul că Ambasada României la Bratislava a acționat contar normelor diplomatice în acest caz (detalii aici), ministrul Aurescu nu a acționat în spiritul diplomației și al legilor și nu i-a sancționat până în acest moment pe cei vinovați. Modul în care Ministerul Afacerilor Externe a implicat Institutul ”Elie Wiesel” în acest caz îl descalifică însă complet pe ministrul Bogdan Aurescu.

Toate detaliile despre acest subiect și documente găsiți pe Ziariști Online

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to EXCLUSIV. Primăria din Brezno a decis: podul unde a murit poetul-erou Ion Şiugariu NU îi va purta numele

  1. […] Dan Tănasă: Primăria din Brezno a decis: podul unde a murit poetul-erou Ion Şiugariu NU îi va purta numele […]

  2. […] acelaşi timp, autorităţi oficiale ale statului român împiedică omagierea unui erou român căzut în luptele împotriva armatelor hitleriste pentru eliberarea Slovaciei. Ion Soreanu […]

  3. […] Primăria din Brezno (Slovacia) a dorit ca un pod din apropierea centrului orașului să poarte numele poetului-erou Ion Șiugariu, soldat român mort în luptă lângă acest pod. Ambasada României la Bratislava l-a acuzat pe Șiugariu de simpatii fasciste, fără să probere însă afirmațiile, pângărind astfel memoria unui erou mort pe câmpul de luptă și blocând intenția Primăriei din Brezno. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primăria din Brezno a decis: podul unde a murit poetul-erou Ion Şiugariu NU îi va purta numele"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primaria-din-brezno-a-decis-podul-unde-a-murit-poetul-erou-ion-siugariu-nu-ii-va-purta-numele/