EXCLUSIV. Primarul din Gheorgheni, OBLIGAT de instanță să respecte limba oficială de stat

January 16, 2019 •justitie •Views: 3472

Tribunalul Harghita a admis astăzi, 16 ianuarie, acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva primarului municipiului Gheorgheni și la obligat pe edil să respecte limba oficială de stat în România în cazul unor inscripții cu caracter public.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul din Gheorgheni, OBLIGAT de instanță să îndepărteze steagul secuiesc de pe domeniul public

Acțiunea în instanță pentru aplicarea legii a fost demarată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) în luna august 2018, după ce primarul din municipiul Gheorgheni, Nagy Zoltán (PCM), a refuzat să respecte limba oficială de stat în cazul unor inscripții publice amplasate pe fațada Casei de cultură din localitate.

Tribunalul Harghita a dat dreptate ADEC și l-a obligat pe primarul Nagy Zoltán să respece limba oficială de stat.

Sentința Tribunalului Harghita pe scurt (detalii aici): „ Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) Bucureşti, prin reprezentant legal Dan Tanasă, în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Gheorgheni şi, în consecinţă: Obligă pârâtul Primarul Municipiului Gheorgheni să amplaseze inscripţiile cu denumirea în limba minorităţii ale Teatrului Figura şi ale Casei de cultură sub inscripţiile cu denumirea acestor instituţii în limba oficială de stat, limba română.Obligă pârâtul Primarul Municipiului Gheorgheni la plata către reclamantă a sumei de 50 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare.Recursul se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi 16.01.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Prefectul județului Harghita a refuzat, din nou, să aplice legea

foto editată

Acțiunea înaintată de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) în acest caz ar fi trebuit să fie deschisă de către reprezentantul Guvernului României în județul Harghita, prefectul Jean-Adrian Andrei.

Prefectul județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, era obligat legal de prevederile Legii nr. 340/2004 și de prevederile Constituției României să se adreseze instanței de judecată cu privire la nerespectarea limbii oficiale de stat.

FOTO:  Nagy Zoltán, primarul din Gheorgheni, captură video.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to EXCLUSIV. Primarul din Gheorgheni, OBLIGAT de instanță să respecte limba oficială de stat

 1. Drepturi de Autor says:

  DESIGUR puteti prezenta documentul ca legal folositi FOTO: Nagy Zoltán, primarul din Gheorgheni, captură video

 2. BL says:

  Sovinismul es te un sindrom care afecteaza ,otraveste relatile oamenilor intre diferite etnii.
  Acest person tov.Dan Tanase este simbolul soviniintre romani si maghiarstic al Romaniei. Prin el si prin procesele pornite impotriva maghiarilor din Romania creaza o atmosfera de ura si dispreti .
  Diavolul ar trebui pedepsit, dar Marele Dumnezeu sa-l iarta pacatele acestui sovinist….
  Ingeunghiat sa fie cat mai repede….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarul din Gheorgheni, OBLIGAT de instanță să respecte limba oficială de stat"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarul-din-gheorgheni-obligat-de-instanta-sa-respecte-limba-oficiala-de-stat/