EXCLUSIV. Primarul PNL din Teliu, obligat în instanță să respecte limba oficială de stat la primărie

July 24, 2019 •justitie •Views: 318

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, l-a acționat în judecată pe primarul comunei brașovene Teliu după ce acesta a refuzat să respecte limba oficială de stat în cazul plăcuțelor cu denumirea instituției amplasate pe sediul Primăriei Teliu.

Vezi și EXCLUSIV. Președintele CJ Brașov, OBLIGAT de instanță să îndepărteze două inscripții în limba maghiară de la limita cu județul Covasna

În luna decembrie 2018, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) i-a semnalat liberalului Dorinel Blendica, primarul comunei Teliu, județul Brașov, faptul că aceasta nu respectă limba oficială de stat prin modul ilegal în care a amplasat tăblițele cu denumirea instituției în limba română și limba minorității pe sediul Primăriei Teliu.

Plăcuțele cu denumirea Primăriei și Consiliului Local Teliu erau amplasate pe sediul instituției în limba oficială de stat și limba minorității, limba maghiară, pe același nivel, fapt ce aduce atingere caracterului de limbă oficială de stat al limbii române.

Decembrie 2018. Plăcuțele cu denumirea Primăriei Teliu în limba oficială de stat și în limba minorității sunt amplasate în mod nelegal pe fațada instituției, cu încălcarea statutului de limbă oficială de stat al limbii române.

Deși a fost sesizat în scris și în ciuda faptului că sesizarea ADEC conținea indicații clare cu privire la prevederile legale încălcate în acest caz, liberalul Dorinel Blendica a refuzat să acționeze pentru respectarea limbii oficiale de stat în România. Primarul liberal din Teliu a acționat întocmai cum acționează primarii UDMR din județele Covasna și Harghita care militează pentru oficializarea limbii maghiare.

După ce a fost acționat în judecată pentru că nu respectă limba oficială de stat, liberalul Dorinel Blendica a înțeles să acționeze pentru respectarea limbii oficiale de stat și a confecționat plăcuțe cu denumirea instituției inscripționate în mod legal, cu respectarea caracterului de limbă oficială de stat al limbii române.

Din păcate, Blendica este sfătuit de consilieri juridici foarte prost pregătiți care nu i-au explicat acestuia că încalcă legea și că va fi obligat la plata cheltuielilor de judecată de vreme ce se află în culpă procesuală, chiar dacă s-a conformat celor solicitate în timpul procesului.

Primarul Blendica respectă acum limba oficială de stat la Primăria Teliu.

FOTO: captură video

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

2 Responses to EXCLUSIV. Primarul PNL din Teliu, obligat în instanță să respecte limba oficială de stat la primărie

  1. Ff says:

    Trebuie sa luam inițiative la nivel mai mare, ca s-a ajuns la limita cu decăderea conducătorilor si a sistemului!

    • Marian says:

      Ar trebui ca acesti “‘reprezentanti”’ai comunitatii, aflati in alte “ sfere” decat oamenii obisnuiti care-i aleg, sa plateasca fudulia de care dau dovada prin nerespectarea legii. Din propriul buzunar si /sau solidar cu “ juristii” angajati ( bag seama, dupa “ ochi frumosi”) care-i dau sfaturi NELEGALE..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarul PNL din Teliu, obligat în instanță să respecte limba oficială de stat la primărie"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarul-pnl-din-teliu-obligat-in-instanta-sa-respecte-limba-oficiala-de-stat-la-primarie/