EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sovata, sancționat de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor

March 21, 2018 • discriminarea romanilor • Views: 1669

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea Asociației Civice pentu Demnitate în Europa (ADEC) și l-a sancționat contravențional pe primarul UDMR al orașului Sovata pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că editează o publicație a primăriei exclusiv în limba maghiară.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Cristuru Secuiesc, sancționat de CNCD pentru DISCRIMINAREA ROMÂNILOR PE CRITERII ETNICE

În luna decembrie 2016 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de subsemnatul, a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul orașului Sovata, Fülöp László Zsolt, editează, finanțează și publică pe pagina de internet a Primăriei Sovata publicația „Szovatai Hirmondo”, publicație ce conține informații de interes public redactate exclusiv în limba maghiară, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice atât a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, aproape 12% din populația orașului nu este de etnie maghiară).

Vezi și EXCLUSIV. CNCD, instrument de MAGHIARIZARE. Hotărâre CNCD care impunea LIMBA MAGHIARĂ în deconcentrate, anulată DEFINITIV de ÎCCJ

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 715/13.12.2017 prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sovata, Fülöp László Zsolt, constituie o discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare. CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sovata sancțiunea contravențională cu avertisment și i-a recomandat să editeze publicația primăriei și în limba oficială de stat, limba română.

FOTO: Kelemen Hunor, președintele UDMR, sikerado.hu

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend