EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Cheile Bicazului aparțin administrativ județului Neamț, nu județului Harghita

June 25, 2020 •justitie •Views: 1702

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat astăzi, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita, anunță George Lazăr, prefectul județului Neamț pe pagina sa de socializare. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

Citește și Președintele CJ Harghita se laudă că a câștigat în instanță Cheile Bicazului

Anunțul a fost făcut public de prefectul județului Neamț, George Lazăr, pe contul său de socializare:

„AM CASTIGAT

Impreuna cu Dl.Primar de Bicaz Chei, Gheorghita Oniga si cu Dl Simion Stancel seful OCPI Neamt, am dus o batalie extrem de grea dar si de maxima importanta pentru judetul Neamt.

Decizie irevocabilă: Cheile Bicazului au ”revenit” administrativ în județul Neamt

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat astăzi, 25 iunie, sentința definitivă în procesul a cărui miză a devenit granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita. Prima instanță, Tribunalul Prahova, a decis să anuleze procesul verbal în care se consemna montarea unor borne de hotar și să stabilească o altă graniță, cu 4 km înspre județul Neamț, ceea ce implică trecerea Cheilor Bicazului, administrativ, în județul Harghita.

Decizia Tribunalului Prahova a fost atacată la Curtea de Apel Ploiești, unde reprezentanții instituțiilor din Neamț au fost prezente la fiecare termen și au depus concluzii scrise. Din argumentația Prefecturii rezultă că procesul ar fi trebuit să se încheie cu respingerea acțiunii, ca fiind tardivă, pentru că Municipiul Gheorgheni putea contesta procesul verbal în termen de cel mult un an de la încheierea lui, nu după 11 ani. În al doilea rând, Prefectura Neamț a cerut instanței să observe că Tribunalul Prahova s-a pronunțat asupra unui capăt de cerere, fără a fi investită să-l soluționeze: ”stabilirea liniei de hotar dintre teritoriul administrativ al oraşului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei astfel: DN 12 Gheorgheni (D.N. 1) – Lacul Roşu – limita jud. Neamţ 0 +000 32 +32,000 km., conform Hotărârii Guvernului nr. 540/2000 din 22.06.2000, publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 338 din 20.07.2000”.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Județen Harghita, a reacţionat imediat după aflarea deciziei pronunţate pe 12 iunie 2019, proclamînd victoria: „Am cîştigat! După aproape 10 ani de litigii, se soluţionează o dispută la graniţă. strîmtorii Békás (Cheile Bicazului, n.r.) de către judeţul Neamţ nu a fost tolerată de Consiliul judeţean Harghita“, a susţinut şeful CJ Harghita printr-o postare (video) din Facebook, şi pe blogul său (detalii aici).

FOTO: monitorulneamt.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

12 Responses to EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Cheile Bicazului aparțin administrativ județului Neamț, nu județului Harghita

 1. Argentina Malcea says:

  FELICITARI ! Le meritati . Trebuie sa ne luptam pentru bunurile noastre . Multa sanatate si putere de munca

 2. Vlad says:

  Ceva firesc, nu? Nefirească e grija unora sa țipe cît de tare se poate (sa audă cît mai mulți) ca nu le ajung drepturile. Un mare rumîn zicea odată(nu tare de mult) că i-ar place sa aibă drepturile minorităților din România. Asta e doar o luptă cîstigată. Sa dea Dumnezeu sa fie mai multe așa și altele reluate și să revedem Țara noastră ridicată din locul unde stă acum, în locul unde i se cuvine să fie!

 3. Ursus Carpaticus says:

  Securistule “definitiv” nu exista! Asta e un castig de moment sub tonul antimaghiar dat de prezident Iohanescu Vadim and Company. Cheile Bicazului niciodata nu au apartinut Moldovei. Asa ca sampania bauta azi o sa va opreasca in gat… Totul la timpul lui. 🙂

 4. Cristina says:

  Nu am inteles: a castigat judetul Harghita in defavoarea judetului Neamt? Pana acum ce au pazit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: Cheile Bicazului aparțin administrativ județului Neamț, nu județului Harghita"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sentinta-definitiva-cheile-bicazului-apartin-administrativ-judetului-neamt-nu-judetului-harghita/