EXCLUSIV. Statuia „Gardianul Carpaţilor”, o INSULTĂ la adresa românilor, ridicată de UDMR în Harghita fără avize legale

June 13, 2019 •UDMR •Views: 2128

Ministerul Culturii și Identității Naționale, condus de Valer Daniel Breaz, a confirmat faptul că statuia „Gardianul Carpaţilor”, amplasată de UDMR în localitatea Şoimeni, judeţul Harghita, nu are avizele legale, după cum reiese dintr-o adresă comunicată de minister către Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, preluată de cotidianul Informația Harghitei.

Vezi și EXCLUSIV. SFIDARE NAȚIONALĂ. Bustul generalului Jozsef Bem, cel care s-a opus idealului național al românilor din Transilvania în timpul Revoluției din 1848, ridicat în Maramureș de Laszlo Tokes sprijinit de Ungaria FOTO

Potrivit unei adrese a Ministerului Culturii către Formului Civic al Românilor „Pentru statuia Gardianul Carpaților, amplasată în anul 2015 în satul Șoimeni, comuna Păuleni Ciuc, județul Harghita, nu s-a solicitat aviz. (…)” (detalii aici).

Ridicată în 1915 ca simbol al protecţiei graniţelor Imperiului Austro-Ungar faţă de România, statuia „Gardianul Carpaţilor” a fost incinerată de Armata Română la intrarea în Transilvania, în 1918, şi a fost interzisă de autorităţile române.

Până vineri, 5 iulie 2013, când statuia a fost dezvelită în localitatea Şoimeni, judeţul Harghita, în prezenţa liderilor Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a reprezentanţilor Bisericilor Maghiare din Transilvania şi a formaţiunilor politice maghiare din România: Uniunea Democrată a Maghiarilor din Transilvania (UDMR), Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM).

„Confecţionată din lemn, statuia originală de la Cluj-Napoca a fost incinerată de Armata Română în 1915, dar ea a renăscut din propria-i cenuşă şi veghează din nou asupra capetelor de la răsărit”, notează portalul itthon.ma preluat de Jurnalul Național.

Primarul UDMR din Păuleni-Ciuc, Ferencz Csaba. FOTO: csikirmdsz.ro

Primarul UDMR al comunei Păuleni-Ciuc, din care face parte şi satul Şoimeni, a mulţumit tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. “Maghiarii trebuie să adune putere pentru lupta împotriva reorganizării administrativ-teritoriale şi a modificării Constituţiei care pun în pericol comunitatea noastră. Gardianul Carpaţilor ne va proteja libertatea şi credinţa şi ne va da puterea să îndeplinim misiunea poporului nostru. Gardianul Carpaţilor trebuie să ne facă mai uniţi, deoarece direcţia trebuie să fie comună. Doar aşa puteam avea un Ţinut Secuiesc puternic şi un viitor mai bun”, a declarat în 2013 primarul Ferencz Csaba potivit Jurnalul Național.

Istoricul statuii

Statuia originală a fost realizată din lemn de cioplitorul Szaszak Ferenc în 1914. Ea a fost dăruită de moşierul Lyka Dome oraşului Cluj-Napoca, dar a fost dezvelită abia la data de 18 august 1915, cu ocazia celei de-a 85 zi de naştere a Împăratului Franz Joseph. Tradiţia spune că văduvele şi orfanii aveau dreptul să bată câte un cui în statuie în speranţa că le va merge mai bine. În cadrul ceremoniei de dezvelire, primul cui a fost bătut în numele Împăratului Franz Joseph de groful Bethlen Odon, care a donat cu această ocazie 1000 de coroane. În 1918, statuia a fost incinerată şi distrusă complet de Armată Română, ridicarea ei fiind interzisă. După 1989, reprezentanţii minorităţii maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru nu s-a realizat. Astfel, statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad. Vineri, 5 iulie, o copie fidelă a statuii de 6 metri, realizată de cioplitorul Horvath Beres, a fost dezvelită în Şoimeni. Ordinul “Gardienii Carpaţilor” a fost instaurat pentru prima dată de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra pasurile şi cheile Carpaţilor de eventualii cotropitori.

FOTO: „Gardianul carpaților” ridicat de UDMR fără avize lagela, jurnalul.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

17 Responses to EXCLUSIV. Statuia „Gardianul Carpaţilor”, o INSULTĂ la adresa românilor, ridicată de UDMR în Harghita fără avize legale

 1. Kermit Von Klausenberg says:

  Ce treaba au macarii cu Carpatii ? La ei in pusta pot sa-si ridice nu una ci zeci de mii de gardieni de pusta …. Statuia trebuie sutuita de acolo fiindca este un symbol care zgandareste sensibilitatile romanesti . La fel trebuie procedat cu puzderia de busturi ce reprezinta tot felul de sovini,si de nazisti unguri care au aparut ca ciupercile dupa ploaie.

 2. Stefan says:

  Prima data trebuie acoperita cu saci de gunoi cum or acoperit ei eroi nostri si atunci pus disel or gasolina pe ea si dat foc sa arda cum o ars in 1918.

 3. Andrei Stirbu says:

  De ce negați ungurilor dreptul la sentimente naționale de care voi vă considerați îndreptățiți să beneficiați?

  • Carmen says:

   Apăi, puiule, dacă ei sunt cetăţeni români şi nu respectă limba română, joacă teatru ieftin că nu ştiu să o vorbească, nu respectă, ca cetăţeni ai acestei ţări, Sărbătoarea Naţională a României – 1 Decembrie, n-au plătit daune interese Statului Român şi urmaşilor transilvăneni ucişi de ei, de unguri, cu Horthy-ul lor în frunte şi nici nu au suportat rigorile legii încă! Au subminat pe cât au putut după 1990, în formă continuă, economia României, bugetul de stat, autoritatea statală şi a administraţiei din postura lor de Jokeri UDMR, participanţi nelipsiţi şi ubicui la conducerea ţării şi prin regii vitale şi de importanţă strategică pentru România, ANRP-euri, Transuri de gaz, Electrica şi Romgazuri, prin instituţiile de reglementări preţurile la aceste bunăciuni de resurse naturale ale României, să mai continui…. apăi, domnule, când tupeul bunăstării revarsă şi se transformă în obrăznicii şi pretenţii iredentiste şi şovine, imposibil de pus în practică în alte ţări ”Civilizate” ale Evropei ori în state ale Americii de Nord – Sud, ce mai nou s-au transformat în ofense directe, fără alte ocolişuri simandicoase şi interpretative, din buzele lor ţuguiate şi antrenate honveşte, blasfemii de genul celor făcute de românii unguri la Valea Uzului – Lacăte Puse la Intrarea într-un Cimitir Internaţional aflat pe teritoriul României; Sacii de Gunoi! puşi pe crucile eroilor ostaşi români din WWI şi WWII – mult mai importanţi pentru România, deoarece prin jertfele lor s-a realizat România Mare… iar mai apoi ne-am eliberat de toţi aceia Horthişti, Nazişti pentru ca azi să trăim între graniţele actuale ale ţării, ce s-au stabilit prin tratatele şi conferinţele de pace de după 1945. Ia, zi-i domnule, ce anume le mai negăm noi, românii, ungurilor români? Înainte să-mi dai răspunsul poate ne spui cine a făcut şi a permis purificarea pe criterii exclusiv etince a românilor din Harcovul României? pardon, şi poate ne mai spui de ce neam te ţi dumneata, domnule simpatic care eşti!… ca să nu vă mai inoportunâm prin România!

  • Constantin Cel Mare says:

   Sa le exprime în Ungaria. Aici e teritoriu romanesc, deci ar trebui sa se poarte ca atare. Ce fac ei în particular, acasă la ei nu ma interesează. Asa cum romanii de peste granițele Ucrainei, Bulgariei, Serbiei sau de mai stiu eu unde nu au localități, scoli, magazine bilingve și oficial vorbesc limba tarii în care locuiesc, tot asa ar trebui procedat și cu ungurii care visează la un stat în stat.

  • Kermit Von Klausenberg says:

   Nu cred ca este cineva care le-a negat ungurilor dreptul la sentimente nationale. Ce s-a negat este asa zisul drept de a-si venera sovinii care au comis crime impotriva romanilor si evreilor. Aici e problema ! Ai vazut pe cineva sa se ofenseze ca a fost amplasat bustul lui Bartok sau Bolyai ? Nu cred … Deci insinuarea ta este cat se poate de mizerabila.

  • Șurubaru Adrian says:

   Sentimente naționale manifestă românii în România, nu în Hungaria! Să facă și ei la fel în Hungaria lor, nu la noi!…

 4. Marian says:

  Păi dacă e amplasată fără avizele legale, atunci să fie îndepărtată. E atât de greu să se aplice legea în județul Harghita?

 5. Simona says:

  Autoritatile statului roman sa-si faca datoria. Orice constructie ridicata fara autorizatie este desfiintata!

 6. Adrian says:

  Iar au inceput maghiarii astia cu mizerii??

 7. Constantin says:

  Pai daca o dam la o parte o sa urle iarasi ungurimea ca muscata de sarpe ca o discriminam.

  • Carmen says:

   Extraordinar! Auzi, domnule Constantin, poate vă veţi cere permis de la ei atunci când veţi dori să micţionaţi… sau când veţi vrea să mergeţi la culcare! Unii dintre noi ne-am tâmpit iremediabil între urechi, adică, parafrazându-l pe Socratele românilor ,,unii au degenerat!” pfff… domnule, unde s-a ajuns cu lipsa de educaţie şi de demnitate?! Auzi dumneata, ”bărbat” român să spună: ,,Pai daca o dam la o parte o sa urle iarasi ungurimea ca muscata de sarpe ca o discriminam.” … păcat că nu mai sunt haremuri, implicit nici titlul/foncţia de Eunuc… pfff, unii aveau postul asigurat şi meserie artistică pe viaţă!

  • Micheii lu' Peşte says:

   Extraordinar! Auziţi, domnule Constantin, poate credeţi de cuvinţă să vă cereţi permisiune de la ei atunci când veţi dori să micţionaţi… sau când veţi vrea să mergeţi la culcare! Unii dintre noi ne-am tâmpit iremediabil între urechi, adică, parafrazându-l pe Socratele românilor ,,unii au degenerat!” pfff… domnule, unde s-a ajuns cu lipsa de educaţie şi de demnitate?! Auzi dumneata, ”bărbat” şi român, pe deasupra, să spună: ,,Pai daca o dam la o parte o sa urle iarasi ungurimea ca muscata de sarpe ca o discriminam.” Aşa, şi? Altfel ne tremură glasul şi ”gladiolele”?!… păcat că nu mai sunt haremuri, implicit nici titlul/foncţia de Eunuc… pfff, unii aveau postul asigurat şi meserie artistică pe viaţă!

 8. iacob movila says:

  este simplu demolata ,pusa pe foc ca intentile rele sase duca la udmr .

 9. Murgu Gheorghe Cornel says:

  Dacă armata română a incinerat statuia înseamnă că a avut forța necesară pentru a-și apăra patria după unirea Principatelor Române. Ungurii întind coarda la maxim și revendică tot ce a fost înainte de unire asta datorita slăbiciunii Statului Român măcinat de lupte interne. Solicit implicarea de urgență a autorităților competente și luarea măsurilor legale ce se impun față de cei care forțează nota și vor în final autonomie pe toate planurile încălcând flagrant art. 1 din Constituția României.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Statuia „Gardianul Carpaţilor”, o INSULTĂ la adresa românilor, ridicată de UDMR în Harghita fără avize legale"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-statuia-gardianul-carpatilor-o-insulta-la-adresa-romanilor-ridicata-de-udmr-in-harghita-fara-avize-legale/