EXCLUSIV. Undă verde de la Ministerul Educației pentru manualul ”Istoria secuilor”: ”Corespunde realității istorice” DOCUMENT

March 7, 2013 •Ministerul Educatiei •Views: 2368

Manualul ”Istoria secuilor” (Foto: Informația Harghitei)

Manualul ”Istoria secuilor” (Foto: Informația Harghitei)

Un cetățean din Harghita a solicitat Ministerului Educației Naționale un punct de vedere cu privire la utilizarea manualului ”Istoria secuilor” în școlile din Harghita.

Răspunsul ministerului la această chestiune, pe care mi l-a comunicat cetățeanul Crăciun Alin, este stupefiant (mesajul de mai jos a fost adresat azi mass-media):

  ”Subsemnatul, Crăciun Alin, am solicitat în numele meu și al locuitorilor români din județul Harghita un punct de vedere de la Ministerul Educației Naționale cu privire la conținutul așa-zisului manual de Istorie a Secuimii editat de Consiliul Județean Harghita (carte cu un profund conținut antiromânesc care perpetuează în sistemul educațional al școlilor de limbă maghiară din județele Harghita, Covasna și Mureș a ideii primatului maghiar în Transilvania și a vidului de populație – teoria lui Roessler), precum și legalitatea în respectarea procedurilor includerii acestui manual în programa școlară (manualul a fost introdus ca disciplină de studiu fără respectarea metodologiei prevăzute de lege pentru disciplinele opționale, în prezent fiind studiat de către elevii din școlile menționate).

Ca urmare a petiției mele, în data de 07.02.2013, prin Adresa nr. 15047, Direcția Minorități din cadrul Ministerului Educației Naționale, prin Directorul general Szocs Domokos și Directorul Szepesi Alexandru, mi-au răspuns printre altele că ˮmanualul de Istorie a Secuimii … corespunde din punct de vedere științific și realității istoriceˮ. Aceasta în condițiile în care un studiu la prima vedere a manualului arată că acesta conține aspecte denaturate ale istoriei care vin în concordanță cu tezele revizionismului ungar și în contradicție cu realitățile istorice, respectiv: nerecunoașterea atrocităților comise în perioada 1940-1944, ˮstrăvechiulˮ sistem de organizare administrativă a secuimii (Ținutul Secuiesc); lupta secuilor pentru eliberarea Transilvaniei; invaziile și acțiunile cotropitoare ale românilor; Nyiro Jozef, etc.

Prin răspunsul său conform căruia manualul respectiv urmărește atingerea idealului educațional al școlii românești, așa cum prevede legea educației naționale, ministerul prin cei doi angajați ai săi, întâmplător ambii maghiari, dă dovadă de un cinism și o lipsă totală de respect față de profunzimea problemei semnalate, arătând că nu este deloc interesat în a soluționa o chestiune sensibilă care nu este singulară și se corelează cu tot ceea ce se întâmplă în prezent în ceea ce extremiștii maghiari numesc Ținutul Secuiesc. Iar ultima declarație a primarului de la Miercurea Ciuc cu privire la obligativitatea cunoașterii limbii maghiare confirmă cele relatate mai sus. Într-o atare situație, noi românii de aici ne punem problema pe cine slujește de fapt fiecare din cei doi funcționari mai sus menționați, dar și instituțiile care ar trebui să aplice legea, dar și mai grav de atât dacă nu ar fi mai bine să renunțăm la cetățenia română și să o cerem pe cea ungară, pentru că Ungaria cu siguranță ne-ar apăra mai bine interesele decât România.

De aceea, pe această cale, vă rog respectuos să-mi comunicați punctul de vedere al instituțiilor pe care d-voastră pe care le reprezentați în legătură cu întreg conținutul așa-zisului manual de Istorie a Secuimii. Consider că perpetuarea stării de fapt actuale și a lipsei unei reacții oficiale și calificate ale forurilor științifice din România va conduce la apariția în timp scurt în mijlocul țării a unei categorii sociale educată și îndoctrinată într-un spirit antiromânesc care va afecta pe termen lung atributele fundamentale ale acestei țări.

Menționez că traducerea în limba română a manualului este disponibilă pe pagina de internet www.dantanasa.ro.

Vă atașez alăturat răspunsul Ministerului Educației Naționale.

Cu deosebită stimă și respect, Crăciun Alin”

Ministerul Educatiei Nationale Manualul Istoria secuimiiTags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. Undă verde de la Ministerul Educației pentru manualul ”Istoria secuilor”: ”Corespunde realității istorice” DOCUMENT

 1. EugenRo says:

  Pentru istoricii “amnezici” – autori ai acestui “manual”:

  “Cronicarul ungur Símon de Kéza arăta în cronica Gesta Hunnorum et Hungarorum, scrisă în jurul anului 1283:

  „De aceea (secuii) amestecându-se cu blackii se zice că se foloseau de literele lor”

  „cum Blackis in montibus confinii sortem habuerunt”

  De asemenea, „Cronica lui Marcus” menționează că secuii ar fi un rest de populație hună, care s-a retras în munți, stabilindu-se alături de valahi. De la aceștia secuii au împrumutat alfabetul. Aceste informații se reîntâlnesc și în „Chronicon pictum vindobonense” (Cronica pictată de la Viena).

  „Au rămas însă din huni trei mii de bărbați care, scăpați din bătălia Crumheldină printr-o pătrundere plină de groază, s-au îngrijit a se aduna în câmpia Chiglamezey. Care bărbați, deoarece se temeau de națiunile occidentale, ca nu cumva să-i atace pe neașteptate, au intrat în Erdeelw și s-au numit pe sine nu unguri, ci Zecul… totuși, după cum au vrut ungurii, nu și-au hotărât soarta în câmpia Pannoniei, ci cu valahii în munții din vecinătate”
  —Cronica lui Marcus

  Același eveniment la Kézai Símon:

  „remanserant quoque de Hunis virorum tria milia… in campo Csiglae usque Arpad permanserunt, qui se ibi non Hunos sed Zaculos vocaverunt… Postquam autem filii Ethele in pr[o]elio Crunhelt cum gente Scitica fere quasi deperissent, Pannonia extitit Xannis sine rege, Sclavis tantummodo, Grecis, Teutonicis, Messianis et Vlahis advenis remanentibus in eadem, qui vivente Ethela populari servicio sibi serviebant”
  —Simon de Keza, Gesta Hungarorum” (Wikipedia)

 2. EugenRo says:

  Dle Dan Tanasa,

  Revin cu rugamintea ca dvs. sa propuneti televiziunilor interesate(oricare ar fi ele), realizarea unei dezbateri cu invitati acreditati, in special de la cel mai inalt nivel (Ministerul Educatiei, academicieni, istorici, politicieni). Mi se pare mult prea grav ceea ce se petrece, in special pentru ca este vorba de invatamantul gimnazial, respectiv de capitolul predarii istoriei, adica exact acea perioada cand copilul isi formeaza primele atitudini, are primele reactii, pe baza informatiilor pe care le primeste.
  Este incalificabil si cinic ce fac politicienii maghiari prin astfel de provocari si manipulari, dar si mai grava mi se pare atitudinea pasiva a statului roman, amortit si incompetent/incapabil sa reactioneze. Mi se pare deosebit de grav faptul ca statul roman certifica drept valabile si conforme cu realitatea date istorice din acest “manual”, prefatand astfel aparitia si dezvoltarea unor viitoare generatii de cetateni romani cu sentimente antiromanesti si cunostinte de istorie indoielnice.
  Pericolul vine intai din Romania, din interiorul statului roman masochist si abia apoi din afara granitelor. Peste 10-20 de ani, vom asista uluiti (ca treziti din “somnul cel de moarte”) cum aceasta politica maghiara a pasilor marunti bine orientata, similara cu perseverenta broastei testoase din celebra parabola va da roadele succesului, in vreme ce romanii, adormiti la umbra unor atitudini de castigatori increzuti (precum iepurele din parabola), se vor trezi prea tarziu, incercand cu pasi mari sa acopere o distanta mult prea mare.
  Trebuie sa iesim din aceasta retorica reconfortanta prin care punem totul pe seama alegerilor electorale ori a provocarilor din Ungaria. Faraindoiala trebuie sa fim suficient de inteligenti cat sa nu cadem in plasa acestora din urma. Dar pana una alta acolo, in aceste judete din Romania se petrec FAPTE care aduc atingere autoritatii statului roman, cetatenilor, precum si demnitatii nationale.
  Am revenit cu aceasta solicitare, intrucat am constatat ca pana la aceasta ora, Mass Media (cu exceptia jurnalul.ro)nu a preluat deloc stirea dvs…

  • Dan Tanasa says:

   Nu pot decât să mă minunez și eu de liniștea din jurul acestui subiect deosebit de grav!

 3. […] din Covasna și Harghita. După ce Ministerul Educației Naționale, condus de Remus Pricopie, a dat undă verde manualului ”Istoria secuilor”, un manual șovin plin de teorii antiromânești care este deja utilizat în școlile din Covasna […]

 4. Dementa cronica. Din ciclul “statul contra statului”. Adica statul ocupat contra statului roman. Este o rusine nu atat pentru autoritati, pe care le stim tradatoare din facere, cat pentru serviciile de informatii care ar trebui, conform misiunii lor si taxelor romanesti de care beneficiaza, sa apere romanii si Romania.

 5. EugenRo says:

  O “carte” cu un continut tendentios, incorect istoric si fatis antiromanesc, creatia unui personaj incercat de cateva frustrari esentiale.
  In linkul de mai jos veti gasi un articol in care elementele denigratoare principale la adresa romanilor din aceasta “carte” sunt combatute argumentat, pas cu pas. Rusine Lucian Boia!

  http://adevarul.ro/cultura/istorie/de-nu-romania-altfel-adevarurile-lucian-boia-1_511512654b62ed5875ec1522/index.html#

 6. Niculae says:

  ungurii sunt un popor migrator era un popor ratacitator , ei erau corturari adica locuiau an corturi ei nu aveau tara erau, tranturi nu se ocupau cu agricultura erau semisalbatici ei pradau, distrugeau si omorau populatile antilnite an cale.in perioada895 ei se stabilesc an canpia panonei, sub conducerea regelui Arpad cest teritoriu apartineau poporului dac adica canpia panonei acest popor migrator a cotropit si asa sa format statul ungar find ajutati de alte popoare migratoare mizerabile si raufacatoare ca :goti, hunii, gepizii, cumanii, slavii, tatarii etc.

 7. misu says:

  Scoateti toti ungurii din ministere, este incredibil ce fac. La consiliul contra discriminarii tot bozgori sunt. Aia 2 sa se care JET acasa si sa dea scocoteala. Nu mai avem un guvern tradator de tara caruia sa nu ii pese ,acum acest guvern riposteaza. JET cei doi bozgori!

 8. dacos says:

  nu….nu cred ca strangi mai mult de 100 de persoane….multi se arata viteji din spatele pc-ului

 9. Cosmin says:

  Oare daca iesim in strada putem schimba parerea lor despre adevarul istoric?

  • dunareanu says:

   Va recomand o carte recent aparuta:De ce este Romania altfel? Autor: Lucian Boia.

   • papillon says:

    Cartea domnului Boia, sa mi se scuze expresia ,nu-i buna nici de .
    hirtie igienica,darmite de e emite pretentia de carte cu caracter stiintific. Daca ai citit-o ,de cite ori ai avut trimiteri la subsol?
    Domnul Boia se joaca cu focul.Surprinzator pentru un ins de talia lui.
    Nu detine adevarul absolut si ce viseaza noaptea asterne a doua zi pe hirtie.Oare cine il plateste pe omul asta sa denigreze atit de mult istoria neamului sau?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Undă verde de la Ministerul Educației pentru manualul ”Istoria secuilor”: ”Corespunde realității istorice” DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-unda-verde-de-la-ministerul-educatiei-pentru-manualul-istoria-secuilor-corespunde-realitatii-istorice-document/