EXCLUSIV. VOT ISTORIC. 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon. Parlamentul României a adoptat astăzi proiectul de lege inițiat de doi senatori PSD

May 13, 2020 •Parlamentul Romaniei •Views: 536

Camera Deputaților a adoptat astăzi, cu 235 de voturi pentru, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon. Proiectul a fost adoptat și de Senat în luna octombrie a anului trecut.

Citește și EXCLUSIV. Proiectul UDMR care va oficializa limba maghiară în instanțele din România, adoptat tacit de Camera Deputaților, așteaptă votul Senatului de aproape 7 ani

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, urmăreşte declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi reglementarea măsurilor adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel naţional şi local.

Potrivit expunerii de motive, reglementarea urmează modelul oferit de alte acte normative care marchează celebrarea unor momente simbolice, cum ar fi Legea nr. 177/2013 privind declararea zilei de 14 mai Ziua Dreptului internaţional umanitar sau Legea nr. 96/1998 privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional.

Astfel, se propune ca pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon să se organizeze, la nivel naţional sau local, o serie de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui eveniment.

„Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, pe de altă parte. Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfinţirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu”, conform proiectului.

Ce prevede proiectul legislativ inițiat de Titus Corlățean și Șerban Nicolae:

Se declară ziua de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

În scopul marcării Zilei Tratatului de la Trianon se organizează, la nivel național și local, manifestări cultural – educative și științifice consacrate conștientizării semnificației și importanței Tratatului de la Trianon. Autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și logistic, din bugetele proprii, organizarea și desfășurarea manifestărilor

Instituțiile publice, din fonduri proprii, precum și organizațiile neguvernamentale și reprezentanții societății civile pot sprijini manifestările organizate de către autoritățile administrației publice centrale și locale.

Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, cu completările ulterioare.

Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei zile.

Proiectul a fost adoptat cu votul deputaților PSD, PNL, PMP, Pro-România și cei din grupul minorităților. Deputații USR s-au abținut de la vot. Parlamentarii UDMR au votat împotriva acestui proiect legislativ.

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

17 Responses to EXCLUSIV. VOT ISTORIC. 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon. Parlamentul României a adoptat astăzi proiectul de lege inițiat de doi senatori PSD

 1. Geți dac says:

  Ar trebui să revenim prin Alianță Unirii Românilor cel puțin și la vechile granițe ale României Mari ulterior la cele ale Geto Daciei împăturită cu vecinii !

 2. margelatu says:

  Cine ar fi crezut ca si PSDistii sunt Trianonanisti..

 3. hodor ion says:

  Mai trebuie scos in afara legii UDMR si de ce nu si partidele ONG-uri Sorosiste USR ALDE ,si poate mai respiram,Hristos a Inviat!

 4. Constantin says:

  Romani adevarati sunt raspanditi in diverse partide: PSD (cei doi domni de ex sau Liviu Plesoianu), PNL (Daniel Gheorghe sau Matei Dobrovie), etc. Cu o exceptie: nu i-am gasit in USR/PLUS

 5. asasiasa says:

  Felicitari initiatorilor acestui proiect, ma bucur sa vad ca macar o data au lasat deoparte divergentele si culoarea politica si au votat o lege pentru Romania!!
  Cred ca acum “Kelly” inroseste telefonul la “Buda” sa dea de nea` Victoras sa i se planga ce rai este romanii!

  Traiasca TRIANON!

  • Kermit Von Klausenberg says:

   CU AJUTORUL DOMNULUI ACEST TRATAT VA DAINUI IN VECI ! TRAIASCA TRIANON ! TRAIASCA 1 DECEMBRIE 1918 !

  • Iulian says:

   Si totusi, Trianonul NU POATE TRAI! Asta din cauza ca ESTE CADUC! In vigoare este tratatul de la Paris, din 10 februarie 1947, care RESTABILESTE FRONTIERA ROMANO – UNGARA prevazuta la Trianon!

   • Kermit Von Klausenberg says:

    DA ! POATE TRAI si nu este caduc deloc. E mai actual ca oricand. Trianonul trebuie privit in primul rand in contextul din 1918 cand Monarhia austro-ungara sa destramat dar asta nu inseamna ca Trianonul nu produce si astazi efecte. Daca nu ar fi asa diplomatia ungara nu ar depune atata osteneala in combaterea lui. E adevarat Tratatul de la Paris e piatra de temelie a stabilitatii in Europa dar el nu este nici pe departe atat de perfect cum pare la prima vedere. Acest tratat nu numai ca a consfintit rafturile teritoriale produse de URSS dar si mai rau , a impartit continentul in doua sfere de influenta aruncand in bezna peste 500 mil de est europeni. Mai mult de cat atat Tratatului de Pace de la Paris iau urmat acordurile de la Helsinki care au fost semnate printer altii si de Ungaria si de Romania. Principiile acestui tratat sunt ( sau ar trebui sa fie) in vigoare … si as vrea sa le redau mai jos ( sursa wikipendia) … Declarația asupra principiilor care acționează în relațiile dintre statele participante (cunoscută și sub denumirea de Decalogul) a enumerat următoarele 10 puncte:
    Respectarea drepturilor inerente ale suveranității
    Nerecurgerea la amenințarea sau la folosirea forței
    Inviolabilitatea frontierelor
    Integritatea teritorială a statelor
    Reglementarea pașnică a diferendelor
    Neintervenția în afacerile interne
    Respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale
    Egalitatea în drepturi a popoarelor și dreptul popoarelor de a dispune de ele însele
    Cooperarea între state
    Îndeplinirea cu bună credința a obligațiilor asumate conform dreptului international.

    • Iulian says:

     Kermit, nu ne jucam cu termenii juridici! Tratatul de la Trianon ESTE CADUC! Nu incape nici o discutie pe aceasta tema. Actiunile principalilor revizionisti europeni (Italia, Germania, Ungaria) au determinat modificarea frontierelor de dupa sistemul Versailles. Au disparut state, au fost ocupate, anexate, s-au trezit unii cu vecini noi etc. Poat detalia daca doriti, dar nu cred ca are rost sa pierdem vremea. Esenta e ca frontierele europene au fost schimbate de revizionisti si au fost restabilite abia dupa al doilea razboi mondial. Cel putin in cazul frontierelor Ungariei. Acesta este si motivul pentru care prevederile stabilite la Trianon privind frontierele Ungariei au fost incluse in tratatul de pace din 10 februarie 1947, de la Paris! Polonia, Germania, Cehoslovacia si alte state s-au ales cu frontiere diferite dupa razboi.

    • Iulian says:

     Kermit, asupra caducitatii Tratatului de la Trianon NU INCAPE DISCUTIE! Este caduc dinainte de al doilea razboi mondial! Aveti surse de informare la indemana! Insa, liniile de frontiera statuate de el au fost RESTABILITE prin tratatul de pace de la Paris, din 10 februarie 1947! Asta este SITUATIA REALA!

    • Iulian says:

     Diplomatia ungara face ceea ce poate, adica echilibristica la limita subtire a uzantelor diplomatice. Tocmai pentru ca Trianonul este caduc, statul ungar isi poate permite sa-l nesocoteasca. Poate n-ati observat inca faptul ca ea nu-si permite sa atace DELOC prevederile tratatului de Paris, din 1947, care ESTE IN VIGOARE si reitereaza prevederile de la Trianon, cu mici modificari, dar nu in privinta LINIEI FRONTIERELOR, ci doar in cea vecinilor. Pe frontiera cu fosta Cehoslovacie a aparut ca vecin mai intai URSS. Adica prefera sa se razboiasca deschis cu tratatul caduc, ale carui prevederi privind frontierele sunt din nou valide. In fond, Ungaria se situeaza pe pozitia IMPERIALIST – SOVINA a tuturor guvernelor unguresti de la revolutia din toamna lui 1918 incoace. Persoane cu cele mai inalte functii in statul ungar nu recunosc ca: 1) Ungaria din timpul dualismului a fost UN IMPERIU MULTINATIONAL; 2) popoarele oprimate si supuse politicii de stat a ungarizarii prin forta au decis in 1918 sa se desfaca de statul ungar pe baza dreptului lor la autodeterminare, adica dreptul la libertate nationala al acestora. In acest fel ele au continuat politica kossuthista vizand un stat omogen etnic in granitele fostului regat feudal ungar. In acelasi timp, ei pretind impotriva realitatii istorice ca popoarele ocupate de unguri partial sau in intregimea lor (croatii si slovacii) nu aveau dreptul de a se desprinde de Ungaria, statul unguresc fiind NATIONAL si omogen, ca a suferit o injustitie imensa la Trianon, o adevarata tragedie nationala, desi Ungaria a “pierdut” doar ceea ce nu-i apartinea de drept, adica teritorii locuite majoritar de non-unguri ( croati, slovaci, romani) ea devenind cu adevarat stat national abia prin tratatul de la Trianon. Cu alte cuvinte, toata propaganda ungureasca deplange, infiereaza, si regreta DEZMEMBRAREA IMPERIULUI MULTINATIONAL UNGURESC! Ce libertatea altora, care drept la autodeterminare, ei vor MINDEN VISSZA, caci teritoriile neunguresti primite CADOU de la Habsburgi in 1867 sunt ale lor de drept si le-au stapanit 1000 de ani. NU conteaza ca, din 1541, nici nu mai exista Ungaria, ci e ocupata si impartita de Habsburgi si de turci, apoi numai de Habsburgi! Ei, ungurii, au stapanit acele teritorii si cand nu aveau stat (peste 300 de ani!). Toate aberatiile revizionist horthyste, sovine, vizand refacerea imperiului multinational unguresc pierdut sunt permise si utilizate impotriva adevarului, dreptatii si justitiei, pornind de la marota “a fost candva al nostru”. Nu are nici o importanta ca si turcii pot pretinde jumatate din Ungaria pe baza aceluiasi “argument”, nu conteaza ca a fost un imperiu multinational, nici ca popoarele incluse cu forta in granitele sale nu doreau sa traiasca sub stapanirea ungureasca, dreptul la libertate al acelor natiuni / popoare este anulat de libertatea pentru unguri, care, chiar si minoritari fiind, trebuie neaparat sa-i stapaneasca pe cei majoritari de pe pamanturile respective. Cu asta ne confruntam, inclusiv pe plan international, iar razboiul mediatic cu propaganda ungarista (vizand refacerea imperiului multinational unguresc) Romania L-A PIERDUT DEJA! Insa tratatul de pace din 1947 ESTE IN VIGOARE!

     • Kermit Von Klausenberg says:

      Nu incape nici o indoiala ca Tratatul de pace din 1947 alaturi de Acordurile de la Helsinki sunt piatra de temelie a stabilitatii in Europa. Trianonul azi, prezinta valoare doar din punct de vedere istoric , simbolic , acesta fiind ancorat in realitatea acelor timpuri ( anul 1918, sfarsitul primululi razboi Mondial si dezmembrarea imperiului austro-ungar) … deci , in aceasta problema suntem pe aceeasi lungime de unda. Chiar mentionam intr-o postare faptul ca Romania la sfarsitul primului razboi Mondial nu a luat nici un teritoriu Ungariei , Statului Roman revenindu-i doar acele teritorii locuite in majoritate de romani desprinse din fostele Imperii, Habsburgic si Tarist. Deci pretentia Ungariei de a numi Imperiul, “Stat National” e mai mult decat ridicola. E o ofensa nu numai la adresa vecinilor Ungariei dar si o ofensa adusa Puterilor Antantei invingatoare in razboi . P.S. Pentru cei care au uramarit pe YouTube acele episoade perfide postate de udmr si finantate de Busdapesta cu ” 1000 de ani in Ungaria. 100 de ani in Romania” acestia incearca sa acrediteze o enormitate pe care doar mintea bolnava a revizionismului maghiar o poate nascoci si anume ca un Imperiu, in speta cel Austro-Ungar a fost inlocuit cu altul … Romania Mare (ridicol) . Ma bucur insa ca-si dau arama pe fata si mai mult decat atat dovedesc cat de bolnavi sunt prin imprumutul de idei si retorica kominternista, sovietica . Astazi ne este cat se poate de clar, Budapesta si Moscova isi unesc eforturile impotriva Romaniei insa SLAVA DOMNULUI nu mor caii cand vor cainii … Asa sa ne Ajute Dumnezeu !

 6. Kermit Von Klausenberg says:

  Vad ca ideile internautilor le sunt de folos alesilor neamului ! Intradevar o decizie istorica !

 7. Marian says:

  Deputații USR s-au abținut de la vot. Ce surpriză!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. VOT ISTORIC. 4 iunie devine Ziua Tratatului de la Trianon. Parlamentul României a adoptat astăzi proiectul de lege inițiat de doi senatori PSD"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-vot-istoric-4-iunie-devine-ziua-tratatului-de-la-trianon-parlamentul-romaniei-a-adoptat-astazi-proiectul-de-lege-initiat-de-doi-senatori-psd/