EXKLUZÍV. ELEMZÉS. Három HAMIS HÍR, amivel az RMDSZ manipulálja szavazóközösségét az Európai Parlamenti választások kampánya során

May 23, 2019 •UDMR •Views: 2844

A romániai magyar lakosság életminőségének javítására irányuló konkrét tervek hiányában, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői a magyar szavazó polgárok érzelmi befolyásolásához folyamodnak, így próbálják a magyar szavazóközösség lehető legtöbb tagját szavazni küldeni. A begyűjtött szavazatok haszonélvezői viszont azok az RMDSZ tagok lesznek, akik bekerülnek az Európai Parlamentbe, nem pedig a romániai magyarok.

A május 26-ára ütemezett Európai Parlamenti választásokat megelőző szavazókampány ismét rámutatott a szakadékra, ami továbbra is ott tátong a romániai magyar közösségnek az RMDSZ köré csoportosuló politikai elitje, továbbá az Erdély-szerte élő magyar népesség között. Ahelyett, hogy autósztrádákról és európai pénzalapokhoz való hozzájutásról beszéltek volna a romániai magyaroknak, vagy az EU-ban jól ismert kettős minőségi mérce megszüntetéséről az élelmiszerek terén és a magyar földművesek támogatásának növeléséről, valamint arról, hogy hogyan lehet európai pénzösszegekből kórházakat és óvodákat építeni, az RMDSZ nyilvánossá tett áltematikákkal és hamis hírekkel próbálta őket manipulálni.

Ahelyett, hogy azt mutatnák be az erdélyi magyaroknak, hogy mit teljesítettek vagy értek el az utóbbi öt évben az Európai Parlamentben, az RMDSZ vezetők nem létező hírek terjesztésével igyekeznek érzelmileg befolyásolni a magyarokat azzal a céllal, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg a szavazáson.

Az utóbbi öt évben az RMDSZ-nek két képviselője volt az Európai Parlamentben, Sógor Csaba és Winkler Gyula. A nemrég véget ért szavazókampány során az RMDSZ-nek azt kellett volna bemutatnia szavazóközösségének, hogy konkrétan mit is tett a két parlamenti képviselő az erdélyi magyarokért ez idő alatt (azon kívül, nyilván, hogy éltek, mint Marci Hevesen, a sok nyilvános pénzen). Az RMDSZ viszont, sajnálatos módon, semmit nem mutatott be nekik, mert nem volt mit bemutatniuk.

Így tehát, az elmúlt öt év konkrét eredményeinek, valamint a jövőre vonatkozó konkrét tervek és célok hiányában, az RMDSZ érzelmi befolyásoláshoz folyamodott, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy a magyar szavazók – akiknek ugyancsak elegük van az RMDSZ vezetők ígérgetéseiből – elmenjenek szavazni. Ehhez pedig a régi és jól bevált taktikát halászta elő, amely sajnos mindig ugyanolyan jól működik: érzelmi ráhatás és befolyásolás.

A módszer ezúttal a nyilvános közegben való hamis hírterjesztés volt, természetesen az érzelmi befolyásolás céljával. Ehhez pedig több álhírt dobtak piacra, amik közül a három legfontosabbat mutatom be (valószínűleg több is van):

1. 100.000 euróra büntették a korondi RMDSZ polgármestert azért, mert magyarul írta fel a polgármesteri hivatal homlokzatára, hogy „Községháza”. A magyar polgármestert egy román törvényszék büntette meg azért, mert magyarul írta fel a polgármesteri hivatalra az épület nevét.

Egyik Facebook oldalán megosztott írásában Kelemen Hunor RMDSZ vezető rendkívül felháborodottnak vallotta magát a Marosvásárhelyi Törvényszék ítélete miatt és azzal fenyegetőzött, hogy az eset az európai intézmények figyelmébe lesz hozva.

A valóságban, Katona Mihály korondi polgármestert a Marosvásárhelyi Törvényszék ítélte végérvényesen pénzbüntetésre, éspedig egy jogerős ítélet végrehajtásának nem-teljesítéséért, nem pedig azért, mert egy kétnyelvű feliratot helyezett a polgármesteri hivatal falára. Eredetileg, a korondi polgármester, a magyarországi közigazgatási rendszer sajátos szóhasználatú „Községháza” feliratot tette ki a polgármesteri hivatal épületére. A Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) beperelte a polgármestert, a törvényszék pedig arra kötelezte az RMDSZ-es vezetőt,  hogy távolítsa el a magyar „Községháza” feliratot az épületről. És mivel a polgármester nem tett eleget ennek a követelménynek, a törvényszék megbírságolta és büntetést rótt ki rá, amelyet az ADEC felé volt köteles megfizetni.

Ha a polgármester a „Polgármesteri Hivatal” magyar nyelvű feliratot tette volna ki az épületre, akkor törvényesen járt volna el. De mivel nem ezt tette, viselni fogja a törvényes következményeket. Sőt, mi több, ha a törvény által megkért időben teljesítette volna a végleges és jogerős ítéletet, nem kellett volna pénzbüntetést fizetnie. Romániában a végleges és jogerős ítéletek végrehajtása minden állampolgárnak kötelessége, etnikai hovatartozástól függetlenül, így a romániai magyaroknak is.

Az RMDSZ manipuláló szándékára, ebben az esetben, az RMDSZ volt főtitkára is rámutatott, Kovács Péter. A transindex.ro oldalon nyilvánosságra hozott magyar nyelvű cikkében Kovács Péter szétszedi a Kelemen Hunor által terjesztett hazug hírt és kijelenti, hogy „a jogállamban a végérvényes és jogerős törvényszéki határozatokat tiszteletben kell tartaniuk a székelyföldi polgármestereknek”.

2. A magyar választóközösség manipulálásának egyértelmű céljával, Kelemen Hunor RMDSZ vezető, nyilvános közegben és hazug módon, kijelenti, hogy az úzvölgyi nemzetközi Hősök Temetője a Hargita megyei és RMDSZ-es polgármester által vezetett „Csíkszentmárton község köztulajdonában és leltárában van”.

„Elfogadhatatlan, hogy úgy lépjen be valaki egy temetőbe, egy szent térségbe, hogy semmi ne érdekelje, ne álljon szóba azokkal, akik gondozzák azt a temetőt – főleg, hogy ez a temető pont Csíkszentmárton község köztulajdonában és leltárában van – semmibe véve a hatályban lévő törvényeket, beleértve a kétoldalú egyezségeket és a hadi temetők rendszabályaira vonatkozó nemzetközi előírásokat”, jelenti ki az Adevărul által idézett Kelemen Hunor.

A valóság pedig az, hogy ismét egy RMDSZ által felelőtlenül terjesztett hamis hírrel állunk szemben, aminek célja nem más, mint érzelemkeltés egy olyan történet segítségével, amelyben románok is szerepelnek, egyszerűen csak a május 26-i Európai Parlamenti választásokra való mozgósítás szándékával.

Az úzvölgyi nemzetközi Hősök Temetője törvényesen, hatóságilag és közigazgatásilag a Bákó (Bacău) megyei Dormánfalva (Dărmănești) közigazgatási-területi egységéhez tartozik. Ezt az információt hivatalosan a Bákói Telekkönyvi és Ingatlan Hirdetés Hivatalnak 2018 októberéből származó irata bizonyítja. Miután arra kérték, adjon hivatalos választ az úzvölgyi nemzetközi Hősök Temetőjének elhelyezkedésére vonatkozóan, a Bákói Telekkönyvi és Ingatlan Hirdetés Hivatal közölte Dormánfalva közigazgatási-területi egységgel, hogy a temető egységén belül helyezkedik el.

3. A románok nagyszámú részvétele a 26-i választásokon fenyegeti a romániai magyarok képviseletét az Európai Parlamentben.

Ebben az esetben is az RMDSZ által nyilvános közegben terjesztett álhírrel van dolgunk, amelynek nyilvánvaló szerepe a magyar választóközösség befolyásolása.

A valóság viszont az, hogy a magyar választóközösségnek elege van az RMDSZ vezetők nemzetiség-központú és európai értékektől mentes diskurzusaiból. Az RMDSZ vezetők képtelenek voltak megmagyarázni a romániai magyar átlagembernek, hogy mivel is javult a székelyudvarhelyi, szatmári vagy kovásznai magyar élete annak következményeként, hogy Sógor Csaba és Winkler Gyula közpénzen Brüsszelbe sétálgatott.

Az RMDSZ nem tudta közölni saját választóival, hogy miket ért el az RMDSZ öt év után, amely időszakban az RMDSZ képviselőkkel rendelkezett az Európai Parlamentben. Sőt, az RMDSZ a jövőre vonatkozó terveivel és céljaival sem győzte meg és mutatta meg a romániai magyaroknak, hogy miként is fog eljárni az Európai Parlamentben azért, hogy a romániai magyaroknak autósztrádái, iskolái és kórházai legyenek. És mivel nem sikerült nekik meggyőzniük és ezáltal mozgósítaniuk a választókat, az RMDSZ a jól bevált „romános ijesztgetésekhez” folyamodott, amelyek miatt az RMDSZ már nem jut be az Európai Parlamentbe.

Túl tekintve az RMDSZ-nek mindenféle nemzetiség-központú és irredentista propagandáján, a romániai magyarok maguk is ugyanazokkal a problémákkal állnak szemben, mint a románok, mint például: alacsony életszínvonal, minőségi autóutak, kórházak és iskolák hiánya, kedvezőtlen demográfiai fejlemények, stb. Az Európai Parlamentért folytatott választókampány során az RMDSZ egyetlen olyan javaslatot sem mutatott fel, amely azonnali hatással lenne a romániai magyarok életminőségére. Az RMDSZ által gyakorlott emocionális befolyásolás holmi hazug hírek terjesztésével nem segíti az átlagos romániai magyart abban, hogy fizesse a számláit vagy banki tartozását, és az éhségét sem enyhíti.

FOTÓ: Kelemen Hunor, Gândul/Mediafax

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

12 Responses to EXKLUZÍV. ELEMZÉS. Három HAMIS HÍR, amivel az RMDSZ manipulálja szavazóközösségét az Európai Parlamenti választások kampánya során

 1. White Horse says:

  Ce grad are cel care a tradus-o? E plutonier major sau sergent? Tu ce esti? Plutonier adjutant la sectia diversiune?

 2. Grigore says:

  Am rãmas consternat! Dar ce te-a apucat sã scrii în limba cailor?
  Azi-mâine ne trezim cu stirea cã nici nu esti român, te prefaci numai, ca sã ne câstigi simpatia. Rusine sã-ti fie!

  • Dan Tanasa says:

   :)) No, amu zic să nu exagerăm aiurea în drum! Este traducerea în limba maghiară a unui articol de pe blogul meu. Am vrut să-i lămuresc pe cetățenii români de etnie maghiară cu privire la modul în care își bate joc UDMR de ei.

   • Grigore says:

    Si cei ai tu cu lãmurirea bozgorilor? Parcã ziceai cã aperi interesele românilor. Atunci fã asta si lasã bozgorii sã se descurce.
    Sau lasã ne pe noi cu vorbele goale.

    • Dan Tanasa says:

     Te rog frumos să ți vezi de treabă și să nu-mi dai lecții. Nu mai utiliza acel apelativ la adresa etnicilor maghiari te rog, pentru că nu voi mai aproba comentariul. Mulțumesc!

     • Grigore says:

      Gata, m-am edificat. Nu esti tu un civil care apãrã interesele noastre, ci un amãrât agent SRI bãgat in campania electoralã de PDS, ca sã manipuleze ungurii.
      Sper cã o sã se trezeascã si altii si nu vor mai asculta de tine, cameleon ce esti. Huooo!

 3. Zsolt says:

  Ai invatat limba maghiara in timp ce ai trecut prin ardeal ? Funny you are…

  • Dan Tanasa says:

   Vorbesc cinci limbi străine în afară de limba maghiară. Tu câte vorbești? Română și maghiară, așa-i? Și un pic de engleză, right? Dar cumva tot tu ești european iar eu sălbatic, right? 😀

 4. Istvan says:

  Vezi ma ca e pe ungureste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXKLUZÍV. ELEMZÉS. Három HAMIS HÍR, amivel az RMDSZ manipulálja szavazóközösségét az Európai Parlamenti választások kampánya során"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exkluziv-elemzes-harom-hamis-hir-amivel-az-rmdsz-manipulalja-szavazokozosseget-az-europai-parlamenti-valasztasok-kampanya-soran/