ÎN INTERESUL UDMR. Prefectura Bacău cere anularea hotărârii Primăriei Dărmănești în cazul cimitirului eroilor de la Valea Uzului

June 5, 2019 •justitie •Views: 1944

Prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, a solicitat Consiliului Local al orașului Dărmănești, printr-o adresă emisă ieri, 4 iunie, să revoce hotărârea prin care Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului a fost trecut în domeniul public al localității. Decizia prefectului de Bacău este pe placul UDMR, care face presiuni pe toate canalele pentru scoaterea crucilor eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului.

Vezi și EXCLUSIV. Fake news propagat de UDMR, demontat de OCPI Bacău: Cimitirul Internațional Valea Uzului aparține UAT Dărmănești

Prefectul județului Bacău a dat termen Consiliului Local Dărmănești să revoce hotărârea în cauză până în data de 25 iunie a.c., în caz contrar, Prefectura Bacău se va adresa instanței pentru a anula actul în cauză.

Hotărârea nr. 29 a Consiliului Local Dărmănești a fost adoptată în data de 29 martie a.c. și a fost comunicată imediat Prefecturii Bacău. Deși putea face acest lucru mai repede, prefectul Maricica Luminița Coșa nu a atacat hotărârea emisă de CL Dărmănești până în acest moment.

Abia acum, după scandalul provocat de UDMR în jurul solei eroilor români din Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, prefectul a decis să acționeze împotriva autorităților locale din Dărmănești, decizie care servește intereselor UDMR.

Vezi și UDMR vrea îndepărtarea crucilor EROILOR ROMÂNI din cimitirul de la Valea Uzului

Prefectura Bacău invocă în adresa trimisă Primăriei Dărmănești, condusă de primarul Constantin Toma (ALDE), faptul că terenul în cauză face deja parte din inventarul comunei Sânmartin, județul Harghita, fapt care face obiectul Hotărârii de Guvern nr. 299/2010.

Doar că autoritățile locale din comuna Sânmartin, județul Harghita, controlate de UDMR, și-au atribuit singure, în mod ilegal, acest teren, pe care se află cimitirul eroilor, printr-o hotărâre de consiliu local din 2007. În loc să atragă atenția Guvernului României cu privire la ilegalitatea Hotărârii nr. 299/2010 care s-a bazat pe Hotărârea nr. 20/2007 a CL Sânmartin, prefectul Maricica Luminița Coșa acționează în interesul celor care vor să scoată crucile eroilor români din cimitirul de la Valea Uzului, respectiv al UDMR.

Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului aparține în mod legal, juridic și administrativ, de unitatea administrativ-teritorială Dărmănești din județul Bacău.

Informația este confirmată oficial de un document al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău din luna octombrie 2018. Solicitată să comunice un răspuns oficial cu privire la amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului, OCPI Bacău a comunicat UAT Dărmănești faptul că acest cimitir se află în interiorul UAT Dărmănești (detalii aici).

Adresa Prefecturii Bacău către Primărie Dărmănești a fost comunicată imediat UDMR care a difuzat-o peste tot. La foarte scurt timp, cu mult înainte să ajungă în presa românească, adresa făcea obiectul unei știri difuzate de agenția de presă din Ungaria, MTI (detalii aici).

Atitudinea prefectului din Bacău în acest caz este una cel puțin suspectă. Personal, i-am solicitat prefectului de Bacău încă din data de 7 mai a.c., în temeiul Legii nr. 544/2001, informații cu privire la acest subiect. Deși este un înalt demnitar al statului român, Coșa mi-a comunicat un răspuns nedemn de un reprezentant al Guvernului României în teritoriu:

Evident, urmează să apelez la o instanță de judecată pentru a obține informațiile pe care le-am solicitat Prefecturii Bacău.

În loc să apere memoria eroilor români care au murit la Valea Uzului și să sprijine autoritățile locale din Dărmănești în demersurile lor, prefectul Maricica Luminița Coșa face jocurile UDMR și dă o mână de ajutor unor interese ostile României care vor separatism pe criterii etnice până și în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului.

FOTO: Prefectul Maricica Luminița Coșa, fost consilier judeţean și prim-vicepreședinte ALDE, alături de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ziarbacau.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

32 Responses to ÎN INTERESUL UDMR. Prefectura Bacău cere anularea hotărârii Primăriei Dărmănești în cazul cimitirului eroilor de la Valea Uzului

 1. ciprian says:

  Sunt convins ,ca daca cimitirul era in mijlocul Bacaului sau al Bucurestiului si se stia ca sunt ingropati unguri acolo, iar autoritatile unei localitati vecine ar fi adus crucile ,romanii nu s-ar fi comportat in halul asta. Am o banuiala ca nici croatii,nici rusii,nici bulgarii,nici austriecii,nici germanii ,nici francezii nici ucrainienii si nici o alta natie din europa, nu ar fi in stare de cele ce sunt unii unguri din romania. Ma intreb, cum ar fi fost daca romanii faceau la fel in Ungaria?? !! O tara in care romanilor nu li se permite sa-si serbeze ziua nationala. Probabil si singura din lume.
  Consider absolut necesar ,ca orice etnic ,de oricare etnie,care denigreaza imaginea,insemnele,limba sau orice apartine sau reprezinta tara asta,de urgenta ,sa-i fie retrasa cetatenia romana!!!

 2. Isvan Csaba says:

  Acolo nu e pamant stramosesc maghiar. Visezi frumos dar , intai analizeaza ce limba vorbesti. Daca nu stii sau te prefaci ca nu stii, iti spun eu. Noi maghiarii vorbim o limba straina de Europa,iar acest pamant nu poate fi pamant stramosesc maghiar !

 3. Georgian says:

  ALDE , trădatorii intereselor românilor ! Ruşine ! Măcar putin respect pentru cei care si-au dat viața pentru apărarea pământului stramosesc !

  • Dan Tanasa says:

   Nu știu ei ce este „respectul”.

  • Belo says:

   “ei care si-au dat viața pentru apărarea pământului stramosesc”
   Deci pentru maghiarii cazuti in lupta.

   • Isvan Csaba says:

    Acolo nu e pamant stramosesc maghiar. Visezi frumos dar , intai analizeaza ce limba vorbesti. Daca nu stii sau te prefaci ca nu stii, iti spun eu. Noi maghiarii vorbim o limba straina de Europa,iar acest pamant nu poate fi pamant stramosesc maghiar !

    • Belo says:

     @Istvan Csaba
     Ce inseamna stramosesc? Cred ca pot sa spun ca stramosi mei au trait aici de o mie de ani, deci maghiarii au aparat pamantul stramosesc. Romanii nu pot sa spuna asa ceva. Ei spun ca se trag de dacii, dar asta e o poveste, fara dovezi.
     Cea ce spun eu este istorie documentata.

     • Dan Tanasa says:

      😀 😀

     • marcel iliesu says:

      Prietene nu stiu ce carti de istorie ai citit , dar nu pe cele care trebuie , care spun adevarul.Nu spun de carti de istorie scrise de comunisti. Vorbesc despre adevarata istorie. Aceste pamanturi au fost ale dacilor cand inca stramosii maghiarilor nici nu venisera in Europa . Mai studiaza.!!! Asa ca in adevaratul sens al cuvantului stramaosesc nu avem ce discuta. Ca de 1000 de ani au ajuns sa locuiasca si strabunii maghiarilor pe aceste pamanturi , nu le da dreptul sa se considere stapani pe deplin al acestora. Din nou iti spun , STUDIAZA PROFUND INAINTE SA FACI AFIRMATII TOTAL GRESITE. Ce spui tu este ca si cand eu vin si stau in casa ta ca si chirias sau prieten iar dupa un timp ma declar proprietar pe casa ta, si daca nu-ti convine n-ai decat sa pleci din propria ta casa ca asa vreau eu.Am trait in armonie zeci si chiar sute de ani impreuna , DE CE NU MAI INCAPEM ACUM? DIN CAUZA UNOR POLITICIENI EXTREMISTI? gANDESTE!!!

     • 1 DAC says:

      Bai documentatule,noi astia D-ACIA SINTEM INFIPTI PE VECI IN PAMINTURILE ASTEA UDATE CU MULT SINGE DE STRABUNI SI SINTEM ACI DINTOTDEAUNA,SINTEM OSPITALIERI PINA SI CU OSEMINTELE BOANGHENILOR VENITI LA UCIS IN ”16,FACETI-VA MICI SI CAUTATI PACEA,E MAI INTELEPT,NU NE FACETi sa va pllatim dupa fapte-multe asasinate impotriva neamului romanesc-caci sintem zidire de D-ZEU SI NU DE-A LU”DRACU”CA VOI,SMERITI-VA SAU PLECATI D-ACIA SI NE SCRIEM DUPA,CIVILZAT DESI STIU CA VA E GREU.Am zis

     • gabi says:

      Baiete, la mata doar ce e vechi de o mie de ani poate fi documentat si exista, dar la aia care au marturii vechi de sase mii de ani e doar o poveste? Pai ia mai uita-te mata la semnele asa-zis secuiesti, ca-s dacice si preluate de secui de la romani cand au venit aici. Hai, mergi si mai papa niste lapte!

  • Tiberiu says:

   Daca terenul apartine comunei Darmanesti, dovedit fiind acest fapt, atunci crucile apartinind soldatilor unguri sa fie scoase… ce ziceti? Ei nu pot cu,, ai nostri”nici noi nu mai vrem cu ai lor, corect si cu aceasi moneda, ce atatea discutii si diplomatie din partea Romaniei, este slugarnicie din partea celor votati si pusi in slujba romanilor, a Romaniei, ca tot ne batem cu boltarii in piept despre statul de drept.

   • Dan Tanasa says:

    Este un cimitir internațional, este loc pentru toți cei care au murit acolo.

    • Belo says:

     Am auzit ca era un cimitir si Poiana Uzului, pentru soldati romani. Care-i treaba cu cimitirul ala?

    • Babos Margit says:

     Este un cimitir internațional, dar s-a trecut cu vederea problema pentru care maghiarii protestează. Acele cruci au fost amplasate pe mormintele unor soldați maghiari. Soluția ar fi foarte simplă. Să se înlăture acele cruci de pe mormintele soldaților maghiari și să se caute un loc liber în cadrul cimitirului pentru amplasarea monumentului dedicat soldaților români. Haideți că putem rezolva problema și pe cale pașnică și cu respect reciproc.

     • Dan Tanasa says:

      Doar un imbecil poate susține că acele cruci au fost puse peste morminte ale soldaților unguri. Aveți vreo probă în acest sens sau repetați doar ce spune în mod mincinos Kelemen Hunor?

      • Babos Margit says:

       Vă rog frumos să fiți mai respectuos. Dumneavoastră aveți vreo probă că nu au fost puse peste mormintele soldaților maghiari? Degeaba vă prezentăm probe că nu le acceptați. Ascultați numai ce vă este pe plac și dezinformați.

     • ION ZAPOT says:

      DE CE NU GÎNDIȚI ÎNAINTE SĂ ACOPERIȚI MONUMENTE FUNERARE CU FOLIE NEAGRĂ, INSTIGÎND GRATUIT ROMÂNII ȘI ATACÎND DEMNITATEA ȘI IDENTITATEA ACESTORA ??? De fapt nici nu vă doriți să ne respectăm unii pe alții VOI URMAȘII LUI HORTY AȚI FOST EDUCAȚI SĂ VĂ IMPUNEȚI PRIN ORICE MIJLOACE SĂ FIȚI RESPECTAȚI NUMAI VOI, DE CĂTRE ALTE NAȚII !!!! Cîntă la altă masă NU SUNTEȚI PRIETENII ROMÂNILOR !!!!!

     • Lili says:

      Dar in 1994,ce au făcut ungurii in acel cimitir?Au scos toate crucile ostasilor romani…De asta nu vă aduce-ți aminte…Ar fi mai bine să vă vedeți de treabă!!!

 4. Gheorghe says:

  Cadastrul hotaraste cui apartine, nu o hotarare de Consiliu Local. Prefecta asta e o politruca care crede ca poate sa schimbe macazul legii.

  • Dan Tanasa says:

   Da, din păcate a ales cu bună știință să ignore documentul de la Cadastru.

   • geo says:

    Batem apa-n piuă!! Ne-am trezit după 9 ani… de la H.G. 299 din 2010, că acel cimitir aparține Comunei Sânmartin! Cadastru făcut de Primăria Dărmănești în anul 2018?! Cum s-a făcut intabularea?!….Așa de fraieri să fii fost cei de la Sânmartin, să fii uitat in 2010 să-și facă cadastru?! Două intabulări pe același teren… se rezolvă in justiție!! Cum rămâne cu HG 299/2010?! Nu se știa de acest HG?! De ce le-a trebuit 25 ani(1994) să se trezească in anul CENTENARULUI, că avem și noi ROMÂNII… EROI ÎN ACEL CIMITIR?!! Intre Ghimeș și Palanca sunt două monumente(Emil Rebreanu si unul catolic in Pasul Ghimeș)! Fiecare comunitate SERBEAZĂ ZIUA EROIILOR, in funcție de religie!! Generăm un scandal mediatic de proporții(pentru că acum ne-am trezit că avem EROI LA VALEA UZULUI)!! Vinovăția aparține Consiliului Județean Bacău și Prefecturii Bacău, pentru c-au acceptat… dela bun început… asemenea conflicte interetnice!! Pe 9 iunie este SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR la catolici! Catolicii din toată lumea… vin in zona Șumuleu Ciuc-Ghimes, să serbeze RUSALIILE!! Cu bună știință aducem prejudicii de imagine a României!! Am fost de acord cu HG 299/2010?!

   • Babos Margit says:

    Există o lege si o hotărâre de guvern care atribuie acel cimitir comunei Sinmartin. Actul cadastral/ administrativ adoptat de cele două oficii cadastrale este un act inferior, nu poate modifica un act normativ. Asta a fost motivul pentru care doamna prefect a solicitat anularea hotărârii și nu motive invocate de dvs. in titlu. Nu are nicio legătură cu UDMR, ci se încearcă intrarea în legalitate.

    • Dan Tanasa says:

     Un cadastru bate o hotărâre de Guvern. Oriunde în lume. Chiar și în Ungaria. Chiar și în România.

    • ION ZAPOT says:

     Alooooo, te trezești vorbind, minoritate rapace. Dacă primarul a constatat ilegalități NU ARE VOIE SĂ acționeze ILEGAL. Dacă minoritarul și-a permis acest lucru, atunci și primarul ROMÂN, i-a dat replica, că doar nu vom sta să ne călcați voi pe cap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ÎN INTERESUL UDMR. Prefectura Bacău cere anularea hotărârii Primăriei Dărmănești în cazul cimitirului eroilor de la Valea Uzului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/in-interesul-udmr-prefectura-bacau-cere-anularea-hotararii-primariei-darmanesti-in-cazul-cimitirului-eroilor-de-la-valea-uzului/