INIȚIAL REFUZASE. L-am convins pe primarul PSD din Orăștie să respecte limba oficială de stat în România

June 17, 2016 •Hunedoara •Views: 3490

Deși inițial a refuzat să facă acest lucru, primarul PSD din Orăștie a înțeles să respecte limba oficială de stat în cazul unei plăci comemorative montată în oraș.

În luna ianuarie 2015 aduceam în atenția opiniei publice faptul că primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan (PSD), a fost sesizat de un cetățean cu privire la faptul că pe un imobil din oraș este amplasată o placa comemorativă dedicată unei personalități locale, Kun Kocsard. Placa, montantă de filiala locală a UDMR, era inscripționată cu încălcarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române, inscripția în limba maghiară fiind așezată deasupra inscripției în limba oficială de stat (detalii aici).

Situația ilegală nu îl dranja pe edilul român din Orăștie care, deși sesizat, a sărit în apărarea acestei ilegalități. Motivul invocat de Bălan este stupid și nelegal: potrivit primarului, articolul 13 din Constituție se referă strict la faptul că limba oficială de stat în România este limba română, fără să precizeze ordinea de precădere a limbilor în care se fac înscrisurile. Prostie? Incompetență? Stupiditate? Toate la un loc? Dacă limba oficială de stat este doar limba română, pe cale logică de consecință, această limbă va fi folosită prima dată. Primarul român Ovidiu Bălan a refuzat să respecte limba oficială de stat în România.

În luna martie, la sesizarea mea, prefectul județului Hunedoara, Sorin-Adrian Vasilescu, i-a recomandat primarului să schimbe ordinea de inscripționare a plăcii pentru a respecta astfel limba oficială de stat în România (detalii aici). Din păcate, Vasilescu s-a limitat doar să mimeze aplicarea legii, fără să demareze procedurile legale pentru respectarea limbii oficiale de stat.

Ulterior i-am pus în vedere primarului din Orăștie faptul că voi demara o acțiune în contencios administrativ împotriva sa pentru a-l obliga să respecte carecterul de limbă oficială de stat a limbii române.

După discuții care au durat mai multe luni, Primăria Orăștie a schimbat placa în cauză cu una care respectă limba oficială de stat în România. Din păcate, din discuțiile purtate cu angajații primăriei reise faptul că noua placă a fost plătită din fondurile publice ale primăriei, pe când vechea placă, inscripționată nelegal, fusese plătită de către Societatea Maghiară de Cultură Transilvania.

Vezi aici cum era inscripționată placa în trecut.

Iunie 2016. Noua placă respectă limba oficială de stat în România

Iunie 2016. Noua placă respectă limba oficială de stat în România.

FOTO: primarul Ovidiu Bălan, hunedoaralibera.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to INIȚIAL REFUZASE. L-am convins pe primarul PSD din Orăștie să respecte limba oficială de stat în România

  1. Buletin de Carei says:

    Am uitat sa precizez ca noi avem in Carei un statut special, cel de oras unde este interzisa amplasarea bustului lui Eminescu si deci se poate trece cu vederea si existenta placutelor doar in limba maghiara.

  2. Buletin de Carei says:

    In mod normal , intr-un stat de drept, nici nu ar fi trebuit amplasata aceasta placa daca nu respecta conditiile legale. spre deosebire de Orastie, in mun.Carei, exista placi comemorative DOAR in limba maghiara, amplasate chiar pe cladiri de scoli, fara ca vreo institutie sa fie deranjata. Politia trece zilnic pe acolo, mai sunt si vizite oficiale ale inspectorilor scolari sau ale altor oficialitati. Noi cetatenii de rand trebuie sa veghem la respectarea legii? Pentru ce mai sunt atunci platiti altii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "INIȚIAL REFUZASE. L-am convins pe primarul PSD din Orăștie să respecte limba oficială de stat în România"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/initial-refuzase-l-am-convins-pe-primarul-psd-din-orastie-sa-respecte-limba-oficiala-de-stat-in-romania/