Kelemen Hunor, de la „asta este fața adevărată a României” la crucea „legionară” de la Valea Uzului

July 5, 2019 •analiză •Views: 641

Liderul UDMR Kelemen Hunor pare să nu mai aibă nicio limită atunci când vine vorba despre jignirea poporului român. La scurt timp după insulta la adresa întregului popor român prin sintagma „asta este fața adevărată a României în 2019”, pe care a rostit-o după evenimentele din 6 iunie de la Valea Uzului, acum liderul UDMR atacă chiar simbolul creștinismului.

Vezi și Kelemen Hunor. Cronologia radicalizării unui lider moderat (I)

La începutul lunii iunie, imediat după evenimentele petrecute la Valea Uzului, când românii au fost împiedicați să intre în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului pentru a-și comemora eroii de Ziua Eroilor, liderul UDMR Kelemen Hunor a făcut o afirmație denigratoare la adresa României și a poporului român în ansamblul său.

„…A fost un act de vandalism, de barbarie, să intri în cimitir, să-i ataci pe cei care se roagă acolo, să rupi gardul, să rupi poarta, să rupi crucile din pământ, să arunci cu piatră, spunând că tu vii să comemorezi eroi, care la 10-12 kilometri, într-un alt cimitir în Poiana Uzului sunt într-adevăr îngropați, un cimitir uitat. A fost o provocare pusă la cale de câteva organizații nonguvernamentale, plus câțiva preoți, plus foști militari în rezervă (…) s-a văzut că era o coordonare foarte-foarte precisă de a ataca oamenii care au format un lanț. (…) România ieri a arătat fața adevărată, modelul european de protecție a minorităților, asta este fața adevărată a României în 2019”, a afirmat atunci Kelemen Hunor la postul RFI (detalii aici).

Concluzia lui Kelemen Hunor, luată pe baza unui singur caz în care niciun etnic maghiar nu a avut de suferit, reprezintă fără doar și poate o jignire profundă la adresa țării care l-a făcut vicepremier și ministru al culturii, dar și la adresa românilor care plătesc din impozitele lor peste 5 milioane de euro anual în conturile UDMR.

Orbit probabil de ură, Kelemen Hunor a uitat de faptul că România este țara în care un etnic german a fost ales Președinte cu votul românilor ortodocși. Kelemen Hunor a ales să ignore faptul că România este țara care l-a făcut pe el vicepremier și ministru al Culturii fără ca el personal să aibe vreun merit deosebit în acest sens.

Vezi și Kelemen Hunor. Cronologia radicalizării unui lider moderat (II)

Nu poți blama o țară întreagă pentru un incident minor, în care niciun etnic maghiar nu a avut de suferit, pentru ca mai apoi să încasezi în conturile UDMR milioane de euro din fonduri publice. Într-o țară cu apă caldă la robinet această declarație ar fi trebuit să te facă nefrecventabil în cercurile politice.

Dar Kelemen Hunor pare de neoprit.

Zilele trecute, Kelemen i-a solicitat Premierului Viorica Dăncilă să retragă avizul dat de Ministerul Culturii crucii amplasate de Primăria Dărmănești în Cimitirul de la Valea Uzului pe motiv că aceasta este „legionară”. Rămâi fără cuvinte.

Un atac la adresa unui simbol al creștinismului? Kelemen Hunor a ajuns acum să atace crucea, un simbol sfânt al creștinilor? Din nou, o declarație insultătoare la adresa românilor, ca atacă esența creștină a poporului român.

Declarația lui Kelemen Hunor a fost ridiculizată de Biroul de presă al Patriarhiei Române care, răspunzând unei solicitări de presă, a demontat afirmațiile haluciante ale liderului UDMR: „Orice specialist în artă populară poate confirma faptul că acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare la care s-a făcut referire” (detalii aici). Fostul ministru al Culturii îi jignește pe români profanând un simbol sfânt pentru românii creștini, crucea. Cum e posibil așa ceva?

Vezi și FCRCHM, replică acidă după declarația lui Kelemen Hunor referitoare la „fața adevărată a României”: un anonim din Cârța, remarcat doar prin câteva merite literare de nivel mediu, a ajuns de două ori ministru și o dată vicepremier al României numai și numai pentru că s-a născut maghiar

Tipul de cruce pe care Kelemen Hunor îl consideră „legionar” în încercarea lui de a jigni un întreg popor creștin, se află în multe alte locuri, nu doar la Valea Uzului.

Kelemen Hunor poate vizita San Antonio în Texas sau Mălădia în Sălaj și va găsi acest tip de cruce sfântă.

St. Helena Catholic Church Jubilee Cross din San Antonio, Texas. FOTO: sanantonioconstruction.com
Cruce din satul Mălădia, județul Sălaj. FOTO: salajulpursisimplu.ro

Să insulți o țară întreagă în baza unei singure întâmplări, absolut minore, în care niciun etnic maghiar nu a avut de suferit, și să profanezi un simbol sfânt al creștinilor sunt semne evidente ale lipsei cumpătării, a echilibrului și a decenței. Pur și simplu e lipsit de logică elementară să pretinzi că tu aperi drepturile minorității maghiare jignind întreaga națiune română.

FOTO: erdely.ma

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to Kelemen Hunor, de la „asta este fața adevărată a României” la crucea „legionară” de la Valea Uzului

 1. Anonimul says:

  Multumim pentru initiativa de azi si pentru implicare, Domnule Dan Tănase!
  Felicitări pentru intervenția telefonică de la b1 ! 👏👍👏👍⭐
  Sunteti un Roman adevarat si jurnalist excepțional! 👍👏⭐👍👏⭐

 2. Vasile D says:

  Fără îndoială că liderul grupării de maghiari s-a radicalizat de ceva timp incoace; și datorită non-combatului romanesc
  Vreau sa îi reamintesc ăstuia ca și noi romanii știm sa fim răi , sa jignim pe maghiari, sa facem declarații insultătoare, dar eu cred ca ungurul de rand, cel cu cv carti în biblioteca , e un om rezonabil, lucid și tolerant .
  Calea nu e jignirea reciprocă și insulta , calea adevărată e toleranta. Văd ca azi liderii maghiarilor sunt mai veninoși și mai toxici decât marea majoritate a acestei etnii.

 3. Augusta says:

  Am vândut limba română

  În anul nostru centenar
  Ne-am vândut limba la maghiari
  Şi va veni o vreme-n sate
  Să învăţăm maghiara frate.

  În satul nostru românesc,
  Mă simt străin şi fără rost,
  Mă plimb prin ţara românească,
  Harghita, Covasna să-nflorească.

  Dar când văd feţele mirate,
  Să am un translator… se poate…
  Ca eu român în ţara mea
  Să nu pot cere o cafea…

  Nu vreau să-nvăţ limba maghiară…
  Doamne mă simt străin în ţară…

  poezie de Marian Bărăscu

 4. Balogh Andras says:

  Domnule Tănasă cum se împacă creștinismul,frica lui Dumnezeu și ura fata de semeni?

  • Dan Tanasa says:

   Faptul că în sufletul tău ai ură și vezi ură peste tot nu e problema mea. Eu unul nu am ură față de nimeni. Eu aplic legea și Constituția.

 5. Constantin says:

  Putem face o lista luuuunga cu “asta este fata adevarata a udmr-ului”. Dar sa o facem repede, caci se pare ca aceasta organizatie anti-romaneasca este pe cale sa dispara (am auzit din diferite surse) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Kelemen Hunor, de la „asta este fața adevărată a României” la crucea „legionară” de la Valea Uzului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/kelemen-hunor-de-la-asta-este-fata-adevarata-a-romaniei-la-crucea-legionara-de-la-valea-uzului/