EXCLUSIV. Biroul de presă al Patriarhiei Române despre crucea „legionară” de la Valea Uzului: acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare

July 3, 2019 •Valea Uzului •Views: 1895

Biroul de presă al Patriarhiei Române a răspuns unei solicitări pe care am adresat-o cu privire la declarațiile liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a afirmat, în legătură cu crucea amplasată de Primăria Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului, că aceasta este „legionară”.

Vezi și EXCLUSIV. Monument închinat Ungariei Mari, la Miercurea Ciuc

Arhid. Ionuț Mavrichi, de la Biroul de presă al Patriarhiei Române, a răspuns unei solicitări de presă pe care i-am adresat-o cu privire la declarațiile liderului UDMR care a catalogat crucea din Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului drept „legionară”.

Biroul de presă al Patriarhiei Române confirmă faptul că în cazul crucii amplasate de Primăria Dărmănești în cimitirul de la Valea Uzului „nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri”.

Redau mai jos punctul de vedere al Biroului de presă al Patriarhiei Române:

Buna ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea adresată.

Pentru creștini Sfânta Cruce face trimitere exclusiv la jertfa Mântuitorului Hristos, așadar nu poate fi confiscată ideologic și nici atribuită vreunei mișcări. Pe lângă trimiterea simbolică la pătimirile Mântuitorului, Sfânta Cruce așezată în cimitirul eroilor noștri ne amintește și de jertfa lor pentru apărarea țării și a identității noastre creștine.

Orice specialist în artă populară poate confirma faptul că acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare la care s-a făcut referire.

Așadar nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri.

Arhid. Ionuț Mavrichi

FOTO: Crucea amplasată în cimitirul de la Valea Uzului, FOTO de Silviu Boboc

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. Biroul de presă al Patriarhiei Române despre crucea „legionară” de la Valea Uzului: acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare

 1. Cristian Moanta says:

  Ca acest tip de cruce antedateaza Miscarea Legionara este un lucru sigur. Dar cu mii de ani?

 2. vasilica avram says:

  Vă întreb domnilor procurori unde va-ți ascuns ? care e rolul vostru să tîrîți un copil de mīnă ? Sau să vă sesizați din oficiu că un maghear pe nume chelement huner acuză crucea romînească medievală cu insemnele legionare pe care chear ungaria hortistă le-a susținut şi au adus mari necazuri romînilor în 1940 .ORI TOTI PROCURORI ROMANIEII SUNT UNGURI. ? …

 3. Hurmuz Ioan says:

  KELEMENU DE FAPT NU STIE NIMIC. DE MIC A MERS CU OILE, CU CAPRELE, CU GASTELE, CU SOBOLANII, IN LOC SA PUNA MANA PE CARTE. A FOST UN PUI DE COMUNIST – SECURIST, CA ABIA TEHNICIAN VETERINAR A AJUNS. DECI, N-ARE DE UNDE STII, CA ACEA CRUCE ,ESTE CRUCEA CELTICA CU SIMBOL. CAND MERGI CU BOII, RAMAI BOU….

 4. Constantin says:

  Felicitari Bisericii Ortodoxe Romane si Patriarhiei Romane !
  “Preoti, cu crucea-n frunte, Caci oastea e crestina”

 5. ADRIAN says:

  NU MAI LUATI IN SEAMA CRETINISMELE EMISE DE TOTI TROGLODITII POLITICI !!!

 6. ilinca says:

  Felicit[ri pentru promtitudinea și rigoarea răspunsului. Poate i-ar fi folosit și o bibliografie, să vadă cum comentariile se fac pe bază de documentare, nu de….reacții emoționale

 7. Stefan Andrei says:

  Propun ca domnului Kelemen Hunor să i se retragă cetățenia română. Poate așa se va potoli și nu va mai face tot felul de afirmații abracadabrante.

  • Constantin says:

   Corect ! Avem destule dovezi ca sa ii retragem cetatenia. A incalcat si incalca legile tarii instigand la separatism teritorial si etnic, la ura interetnica si profanarea si insultarea simbolurilor noastre nationale

 8. E posibil, totusi, ca Kelemen sa se fi referit la legionarii romani convertiti la crestinism? 🙂 🙂 🙂

 9. Si asta a fost ministru al Culturii!
  Felicitari pentru promptitudine!

 10. Ovidiu says:

  Sa-l intrebe cineva pe ipocritu de Hunor cum comenteaza prezenta bustului lui Albert Wass (ucigas de Romani si Evrei) la Odorheiul Secuiesc!!!
  Daca tot vorbeste despre institutul Ellie Wiesel 😉

  • ADRIAN says:

   DE CE SE PERMITE EXISTENTA PE PAMANT ROMANESCA BUSTULUI UNUI CRIMINAL CARE A OMORAT ROMANI ??? CHIAR SUNTEM NEPATRIOTI SI SE C…..A TOTI IN CAPUL NOSTRU ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Biroul de presă al Patriarhiei Române despre crucea „legionară” de la Valea Uzului: acest tip de cruce antedatează cu mii de ani fenomenul mișcării legionare"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-biroul-de-presa-al-patriarhiei-romane-despre-crucea-legionara-de-la-valea-uzului-acest-tip-de-cruce-antedateaza-cu-mii-de-ani-fenomenul-miscarii-legionare/