MOMENT ISTORIC. Parlamentul României a adoptat Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România

March 28, 2018 • Parlamentul Romaniei • Views: 1317

Parlamentul de la Bucureşti a adoptat marţi Declaraţia pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, transmite Agerpres.

Vezi și SEPARATISM. UDMR, PCM şi PPMT vor întoarcerea la stalinism și cer autonomie teritorială pentru ţinutul secuiesc

„Parlamentul României, constituit în şedinţă solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora, şi declară că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora”, se arată în documentul adoptat de Legislativul de la Bucureşti.

Potrivit Declaraţiei, prin organizarea unei şedinţe solemne a Camerelor reunite, în prezenţa unei delegaţii a Parlamentului şi a Guvernului Republicii Moldova, venită de la Chişinău pentru acest eveniment, este sărbătorit “Actul Unirii votat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918” şi este celebrat “momentul în care elitele politice din Basarabia şi din Regat au dat curs năzuinţelor”.

„Considerăm astăzi drept o misiune de onoare a actualei şi viitoarei generaţii din stânga şi dreapta Prutului să cinstească, cu pioşenie, memoria generaţiei de la 1918 care a lucrat la constiturea României Mari”, se precizează în Declaraţie.

Conform acesteia, la 27 martie 1918, Sfatul Ţării, în calitate de organism suprem legislativ reprezentativ al Basarabiei, din care făceau parte reprezentanţi ai populaţiei române majoritare şi ai minorităţilor etnice, constituit în concordanţă cu normele democratice ale timpului, în condiţiile disoluţiei imperiului ţarist şi ale desfăşurării Primului Război Mondial, a dat expresie dorinţei colective de unitate prin adoptarea Actului Unirii.

Declaraţia a fost votată cu o largă majoritate. Un număr de 19 parlamentari s-au abţinut la vot.

Textul declarației poate fi consultat aici.

FOTO: ziarulfaclia.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

One Response to MOMENT ISTORIC. Parlamentul României a adoptat Declarația pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România

  1. Marian says:

    ungurul Barna e deranjat de cuvantul ”patriotism”. ii place mai mult cuvantul ”globalism”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend