NOAPTEA MINȚII. Proiect UDMR adoptat tacit de Senat: minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată

February 6, 2019 • UDMR • Views: 11635

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă iniţiată de parlamentari UDMR potrivit căreia cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată, transmite Agerpres.

Vezi și EXCLUSIV. Limba MAGHIARĂ, a doua limbă OFICIALĂ în instanțele din România. Proiect de lege inițiat de UDMR ADOPTAT TACIT de Camera Deputaților DOCUMENTE

Conform proiectului, cetăţenii străini şi apatrizii care nu înţeleg sau nu vorbesc limba română au dreptul de a lua cunoştinţă de toate actele şi lucrările dosarului, de a vorbi în instanţă şi de a pune concluzii prin traducător autorizat, dacă legea nu prevede altfel.

Un alt articol din proiectul pentru modificarea şi completarea Legii 134/2010 privind Codul de procedură civilă stipulează că, atunci când una dintre părţi sau dintre persoanele care urmează să fie ascultate nu cunoaşte limba română, instanţa va folosi un traducător autorizat. Dacă părţile sunt de acord, judecătorul sau grefierul poate face oficiul de traducător.

Onorariul traducătorului autorizat, în toate situaţiile prezentate, se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei, conform proiectului.

Nota mea: proiectul inițiat de UDMR reprezintă un nou pas spre oficializarea limbii maghiare în România. De menționat este faptul că în acest moment potrivit art. 12 alin. 2 din Codul de procedură penală cetățenii români aparținând minorităților naționale se pot adresa în limba maternă în fața instanțelor de judecată într-un proces penal: „Cetățenii români aparținând minorităților naționale au dreptul să se exprime în limba maternă în fața instanțelor de judecată, actele procedurale întocmindu-se în limba română”. Doar că într-un proces penal avem un justițiabil și statul, nu doi justițiabili ca într-un proces civil. Practic, proiectul UDMR adoptat astăzi tacit de Senat introduce această posibilitate și în civil. Dacă acest proiect este adoptat în această formă și de Camera Deputaților, cetățenii români de etnie rusă, maghiară, poloneză, italiană, turcă sau rromă, spre exemplu, se vor putea adresa instanței de judecată în limba maternă într-un proces civil. O adevărată cutie a pandorei se va deschide, 20 de limbi minoritare devenind limbi oficiale în instanțele din România, cu sprijinul coaliției PSD-ALDE.

Fișa proiectului legislativ poate fi consultată aici.

FOTO: Agerpres

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

7 Responses to NOAPTEA MINȚII. Proiect UDMR adoptat tacit de Senat: minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată

 1. eusieu says:

  Si aceasta lege daca este adoptata nu se poate contesta la Curtea Costitutionala? Cred ca UDMR-ul ar trebui bagat la partid extremist care submineaza statul national, unitar si idivizibil, asa cum se arata in constitutia Romaniei!
  Asta daca parlamentari nostri stiu sa scrie / citeasca, chair si constitutia Romaniei! Jalnic ca in 2019 si o sute de ani de la marea unire a ajuns unul ca Dragnea sa stea in genunchi in fata UDMR-ului!

 2. Totul este bine calculat de coaliţia PSD-ul alde, este susţinut de Orban și ai lui, precum șiw de elita mondială. Psd face mai mult pentru voturi, susţinerea udmr. Se vrea, printre altele, subminarea autonomiei statului român asupra întregului teritoriu naţional, unitar și indivizibil, și punerea acestor localităţi multi….monoetnice, sub tutela Ungariei….mici.

 3. Tomegea Ionel says:

  In cadere tot mai libera,Dragnea va trebui sa acceote toate idiotiile udmr.istilor!!!!,si mai sant doi ani de guvernare….udmr.ista !!!

 4. Popescu Sorin says:

  CONSTITUTIA ROMANIEI
  Limba oficială ARTICOLUL 13
  În România, limba oficială este limba română.

 5. Adrix says:

  Încă o dată udemereu triumfa.
  În curând limba cailor va fi în sălile de judecată.
  ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend