NOAPTEA MINȚII. UDMR fabrică un caz de discriminare la Cluj-Napoca

February 22, 2016 •UDMR •Views: 3139

UDMR a depus o plângere la CNCD în cazul unei adolescente de 17 ani din judeţul Covasna care, internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, ar fi fost umilită de un medic pentru că nu vorbea româneşte. Unitatea medicală clujeană nu poate verifica acest caz, informează Mediafax citată de Vocea Transilvaniei.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, AMENDAT de CNCD pentru DISCRIMINAREA românilor pe criterii etnice

Potrivit unui comunicat al UDMR, Uniunea a depus plângerea la CNCD în cazul unei fete din comuna Tălişoara, judeţul Covasna, care, în urma unui accident suferit în municipiul Cluj-Napoca, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unde ar fi fost umilită şi jignită de către personalul medical pentru că nu vorbea corect limba română şi nu avea posibilitatea de a se adresa în limba maternă personalului medical.

„Este de neconceput ca, din cauza apartenenţei etnice sau a abilităţii lingvistive, un pacient să fie supus umilinţei şi discriminării din partea medicilor care îl tratează. Este inadmisibil ca, în sistemul de sănătate din România, actul medical să fie însoţit de discriminarea şi umilirea pacientului”, se arată în comunicat.

În plângerea formulată, UDMR invocă încălcarea gravă a drepturilor lingvistice în cazul fetei de etnie maghiară.

”Orice caz de acest gen, în care au loc încălcări ale drepturilor minorităţilor, trebuie semnalat autorităţilor competente, solicitându-se remedierea pe cale legală, deoarece nu este posibil ca, zilnic, drepturile individuale ale maghiarilor din România să fie încălcate. Ar fi fost de bun simţ şi poate mult mai uman ca personalul medical să fie preocupat de tratarea pacientului, fără a căuta pretexte pentru a-l insulta, cerându-i socoteală pentru necunoaşterea limbii române”, scrie, în comunicat, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

UDMR se află în campanie electorală motiv pentru care, în lipsa unor proiecte, inflamează opinia publică cu cazuri fabricate „pe criterii etnice”. După ce a militat activ, în mod violent, pentru separarea școlilor pe criterii etnice, UDMR culege acum roadele politicii sale șovine: o parte a tinerilor de etnie maghiară din bazinul său electoral sunt incapabili să se exprime în limba oficială de stat. 

Ce este cu adevărat de neconceput este că un tănâr de 17 ani, educat în școlile din România, nu se poată exprima corect și fluent în limba oficială de stat. Ce este cu adevărat inadmisibil este ca UDMR să emită pretenții ca doctorii din România să cunoască limba maghiară pentru că eventual, un etnic maghiar din Covasna, s-ar putea interna în spitalul lor. Pe logica asta bolnavă, doctorii din Bacău, Iași sau Craiova ar putea fi obligați să cunoască limba maghiară pentru a face față unei eventuale situații în care un tânăr maghiar, incapabil să vorbească limba oficială de stat, s-ar interna în spitalul lor.

Nu de puține ori etnicii maghiari din Covasna și Harghita se arată mirați de faptul că românii din zonă nu vorbesc limba maghiară. Nu de puține ori liderii maghiari au afirmat de românii din zonele în care maghiarii sunt majoritari trebuie să cunoască limba maghiară. Dar logica lor se rupe atunci când vine vorba de alte părți ale României. În alte părți ale României unde maghiarii nu sunt majoritari, culmea, tot românii ar trebui să cunoască limba maghiară, nu etnicii maghiari limba oficială de stat.

Evident, nu poți refuza tratarea unui bolnav pe motiv că nu cunoaște limba română însă sunt convins că în acest caz nu a fost vorba de așa ceva iar UDMR a fabricat un caz pentru a arăta propiului electorat că se preocupă de soarta sa.

FOTO: Kelemen Hunor, președinte UDMR

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "NOAPTEA MINȚII. UDMR fabrică un caz de discriminare la Cluj-Napoca"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/noaptea-mintii-udmr-fabrica-un-caz-de-discriminare-la-cluj-napoca/