Până în 1920, Ungaria n-a fost stat independent

December 12, 2018 • Ungaria • Views: 1506

Statul maghiar independent a apărut abia în 1920, prin Tratatul de pace de la Trianon. Maghiarii n-au avut stat independent până atunci. România era stat independent (recunoscut de marile puteri ca atare) încă din 1878. Cu zece ani înainte, maghiarii deveneau parteneri privilegiați ai austriecilor în cadrul Imperiului austro-habsburgic și primeau administrarea directă a Transilvaniei, dar nu primeau și privilegiul suprem, acela de a fi un stat independent.

Vezi și EXCLUSIV. Ungaria, victorie istorică în plenul PE cu votul românilor. Eurodeputații români au votat alături de Laszlo Tokes împotriva intereselor României

Așadar, maghiarii au administrat Transilvania doar 50 de ani. Înainte ca Viena să fi devenit capitală de Imperiu, maghiarii s-au străduit să devină un regat care, sub coordonarea Vaticanului, să dețină drepturi administrative în Transilvania. Acele drepturi n-au fost niciodată drepturi ale unui stat independent.  Era un stat obedient puterii papale.

Așadar, după 1920, Ungaria nu avea niciun drept de a considera că România de după 1920 ar fi anexat teritorii ale vreunui stat maghiar – pentru că așa ceva n-a existat. A existat un alt stat (cu formă imperială), având capitala la Viena.

Autor: Ioan Buduca

Integral pe cotidianul.ro

FOTO: România TV

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

2 Responses to Până în 1920, Ungaria n-a fost stat independent

  1. Izabela says:

    Mátyas Király kinek a királya volt? Biztos a mócoké.
    Matei Corvin oare al cui rege sa fi fost, probabil al motilor.

    • kermit says:

      Matyas Kiraly draguta ce esti Izabalo nu avea cum sa fie rege al Motilor pentru simplu fapt ca nu mai era barbat ( vz. lupta de la Baia) si dupa cum sti si tu si ungurii tai …, Motii sunt barbati . O fost castrat de ” bunelul” lui Igor Dodon , Stefan the Great ca sa nu scoata mutanti pe banda rulanta …. HaHaHa ! Asa ca a ramas si in buda si depresat. …. In plus saracul a avut si creierii spalati de “superiorii” grofi unguri si intr-atat de rau ajunsese dansul incat nici ca mai stia cum il chiama , nici de unde se trage si nici macar unde va ajunge … adica in Iad . Cam asa stau lucrurile cu acest kiral imprumutat de la Bravii Moti. Ca sa-ti traduc, amu ( si tu ai fost draguta si ne-ai tradus) …. Pana si cel mai prost roman poate fi mare rege peste unguri. No amu Izobielo sa-ti hie dupa cum ti-e inima … Pe curand !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend