Papa Francisc trebuia să poarte veşminte liturgice cu inscripţii MAGHIARE la slujba de la Şumuleu Ciuc

June 4, 2019 •extremism maghiar •Views: 1435

Agenția de presă ungară MTI citează cotidianul de limbă maghiară Kronika care se plânge într-un material apărut ieri, 3 iunie, de faptul că autorităţile române au obligat să fie acoperite inscripţiile maghiare de pe veşmintele liturgice purtate de Suveranul Pontif la slujba de la Şumuleu Ciuc.

Vezi și Istoricul Marius Diaconescu despre gestul liderilor UDMR în cazul cimitirului de la Valea Uzului: „o acţiune provocatoare la adresa românilor”

Cotidianul a prezentat imagini ale cazulei realizată de artista Sabău-Trifu Cristina din Satu Mare pe spatele căreia apărea iniţial logo-ul vizitei papale conţinând mottoul în limba maghiară şi data evenimentului. În urma intervenţiei autorităţilor române, motto-ul “Járjunk együtt!” (Să mergem împreună!) şi inscripţia “Ferenc pápa Romániában, 2019. május 31.- június 2.” (Papa Francisc în România, 31 mai-2 iunie 2019)” au trebuit să fie acoperite.

Forma inițială a veșmintelor liturgice pe care Papa Francisc trebuia să le poarte la Șumuleu Ciuc. FOTO: romkat.ro

Potrivit MTI, Márta Bodó, membră în comisia de presă pentru vizita Papei, a declarat cotidianului că Erik Urbán, directorul sanctuarului marian din Şumuleu Ciuc, a fost contactat de un oficial din partea Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) cu câteva zile înainte de liturghia papală întrebându-l dacă sunt adevărate afirmaţiile presei maghiare conform cărora cazula va avea şi înscrisuri maghiare. Reprezentanţii autorităţilor române i-au cerut călugărului ca pe veşmintele liturgice să nu apară înscrisuri maghiare, şi despre această necesitate a fost convins şi Vaticanul. În urma acestui fapt s-a găsit soluţia de a se acoperi porţiunea inferioară a logo-ului de pe spatele cazulei prin aplicarea, prin coasere, a unei benzi.

Veșmântul liturgic purtat de la Papa Francisc la Șumuleu Ciuc. FOTO: Kronika

FOTO: Papa Francisc la Șumuleu Ciuc, Adevărul

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

35 Responses to Papa Francisc trebuia să poarte veşminte liturgice cu inscripţii MAGHIARE la slujba de la Şumuleu Ciuc

 1. Constantin says:

  Mai exista inca speranta si romani patrioti ! Cinste SPP si SRI !

 2. Gabriel says:

  Acest domn Lenard , o tine langa cu drepturile europene, dar uita ca etnia maghiara are cele mai multe favoruri create de statul roman. Ia stați voi , mai maghiarilor, in banca voastră și veți vedea ca nimeni și nimic nu se va întâmpla. Voi , permanent băgați ,, batul prin gard” și nu pierdeți nici o ocazie sa cereți așa zisa autonomie . PS. Chiar nu doresc sa-mi răspundeți domnule Lenard , dar am scris aceste rânduri pentru oamenii de bun simt , romani și maghiari !

 3. Un om liber says:

  Lenard, nu te mai chinui, tanasa e platit sa faca asta, nu ai cu cine discuta. Nu merita se ne coboram la mentalitatea lor 🙂

  • Dan Tanasa says:

   O râmă care scrie 😀 😀 Foarte tare!

  • Lenard says:

   Stai liniștit, mă mai amuz, că nu poate continua un argument fără să ma facă șovin, iredentist, revizionist, anti-roman, udemerist, omul lui Antal arpad, și csibi barna că le deja știe numele ca o rugăciune (texte pregătite pentru orice ungur care îndrăznește să pătrundă în lumea lui tricoloră 😂). Dar mna, să fie sănătos domnu Tanasa, ce pot să-i zic.

 4. Marius says:

  Deci deja toată treaba e exagerată, să se acopere niște inscripții care în primul rând nici nu se vedeau doar pentru că erau în MAGHIARĂ este deja jignitor. Zici că maghiara ii limba diavolului să nu cumva să-l ardă pe săracu papa, hai serios. Se mai miră lumea de ce vor sa scape maghiarii din acest sadomasochism impus de majoritatea română. Jignitor și de-a dreptul stupid.

  • Dan Tanasa says:

   😀 În Ungaria se poate pune ce vrei tu, Lenard!

   • Arnold Hegyi says:

    Si in Moldova la Barlad se poate pune in limba ta …pot sa te duci la rudele tale. Numai asa ca sa nu te deranjeze limba bastinasilor din Tinutul Secuiesc! Nu te teme nimeni n-o sa planga dupa tine…

  • Lenard says:

   Da, e trist, în România nu se poate face nimica, trăim încă pe legile și mentalitatea lui Ceaușescu. Cât de mult înseamnă lipsa de cunoaștere și de rațiune, dar în fine, continuă să alarmezi bătrânele din Dâmbovița cu invazia maghiară 😂

   • Taraboste says:

    Lenard, frățicule, sunt mii de posturi ocupate de deja 20 de ani, de middle management, de UDMR – adică de oamenii Budapestei, indiferent de cine e la guvernare. Unii numesc asta prostie, alții răbdare că poate, poate, cine știe, maghiarii, prin reprezentantii lor, vor obține ce vor și vor lăsa deoparte spiritul de cuceritor și de ocupant in Transilvania. Eu nu cred că s-a izbutit. Deci, e o invazie. Și e pe buzunarele noastre (și ale voastre – dacă ești om de rând 🙂 ).

    • Lenard says:

     Este responsabilitatea și obligația statului de a răspunde la necesitățile comunităților, de asta exista partide care răspund de aceste necesități. Ca orice alt stat, Ungaria are dreptul de a sprijini minoritățile maghiare din orice țară în condițiile în care statul român este incapabil de a le gestiona la un nivel satisfăcător. Îmi pare rău pentru minoritățile românești neglijate din Ucraina, Serbia și de neexistenta unei relații economice mai puternice cu Moldova, acestea sunt deopotrivă și responsabilitățile României. Toate demersurile pentru a îmbunătăți situația în comunitățile maghiare sunt oprite pe criterii naționaliste, fără a se ține cont de implicațiile economice, benefice pentru comunitate, din păcate din aceasta cauza UDMR se rezumă la o prostituție politică pentru niste drepturi amărâte care în mod normal nu ar reprezenta niciun pericol. Hai să lăsăm totuși deoparte aceste idei de invazie și prostii, schimbări geopolitice nu au loc așa dintr-odată, teama asta de a “pierde” Transilvania este una de-a dreptul amuzantă. Nu vorbim de o zona cu o istorie de conflicte înarmate, pe cale democratica nu se prea ajunge la modificări teritoriale (vezi Catalonia, o regiune bogata, cu o populație de altă naționalitate și cu un număr semnificativ, incapabil de a-și declara independenta), să nu mai vorbim de 3 județe amărâte, vai doamne ce pericol, să ne ascundem in buncăr că vin ungurii😂.

     • Dan Tanasa says:

      Lenard, nu vrei tu să îți promovezi mentalitatea medievală pe blogul lui Csibi Barna sau Tamas Sandor? Și așa sunteți identici ca mentalitate. Ce sens are să vii aici unde oricum nu te apreciem la justa ta valoare, tu care ne ești superior nouă, simpli români? Tu, care mai întâi nu ai avut curajul să îți scrii numele dar ți-ai scris ca prostu adresa de e-mail.

     • Lenard says:

      Dacă la asta se rezumă abilitatea ta de a purta un dialog, îmi pare rău pentru tine. Știi de ce nu am vrut să-mi scriu numele? Să mai poată să citească lumea de aici și un alt punct de vedere, că altfel văd numele și sar deja pe preconcepții. Hai serios, facem pe marele român în spatele unui calculator, să mai citească lumea și altceva, că îs alimentați de prea mult fake news. PS ai cam greșit cronologia mentalităților

      • Dan Tanasa says:

       Poți să-ți faci un blog personal și poți posta acolo ce vrei tu. Vorbește cu Csibi Barna, faceți echipă. Nu vreau să port un dialog cu tine. Punct. Nu mă interesează opinia unui șovin. Punct. Știu, tu mori de ciudă, ai vrea cumva să mă forțezi să te ascult. Dar eu nu vreau. Punct.

       • Lenard says:

        Bine, să fii sănătos. Mie îmi mai place să mă amuz pe blogul tau, nicidecum de frustrare 😂

        • Dan Tanasa says:

         Știu, te plictisești tare de tot în viața ta și ai și tu nevoie de ceva interesant. Dar repet, poți publica ce vrei pe blogul lui Csibi Barna.

     • Hekmatiyar says:

      Uite de asta, nu trebuia…
      Citeste si da mai departe! Sa nu uiti Darie…
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Masacre_%C3%AEn_Transilvania_de_Nord,_1940-1944

     • Lucian Stirbu says:

      “Catalonia, o populatie de altă nationalitate”… Lenard, de ce nationalitate sunt? Comparatia Catalonia=Tinutul Secuiesc mi se pare aberantă! Voi sunteti maghiari, nu secui. Există deja o țară de maghiari, se cheamă Ungaria! Recensământ 2012- 500 secui declarati.

   • Marius says:

    Lenard, daca nu-ti place cum se traieste aici, pe legile invechite ale lui Ceausescu, mergi la Budapesta, ai ocazia acolo sa traiesti pe legi noi, facute de tatucul Orban. Drum bun!

    • Lenard says:

     De ce sa plec eu, eu incerc să trăiesc pe principii europene și democratice, mă gândesc că asta-i și direcția României. Dacă vrei tu o lume cu naționalism exagerat nu știu ce țară să-ți recomand.

     • Dan Tanasa says:

      Ce promovezi tu este revizionism. Cum e și ce promovează UDMR. Nu e nimic european în ce promovezi tu. Nu te mai îmbăta cu apă de ploaie.

      • O româncă says:

       Jignitor a fost si ca a trebuit să vad/ascult vizita Papei la Sumuleu Ciuc la televizor in limba maghiara. Toate autoritățile au vorbit în limba maghiară, slujba, cântecele la fel.Parca Papa a venit în Ungaria și nu România. Ca sa trăiești pe principii europene si democratice trebuie sa respecți legile si identitatea acestei țări.

      • Gy.Antal says:

       Si ce promovezi tu, ce este?Un om mai mizerabil ca tine ,nu prea mai exista care promoveaza numai ura si minciuna.

     • Lenard says:

      Nu promovez absolut nimic ce nu o fost deja implementat în țări civilizate precum Italia, Franța, Elveția, apai dacă ei îs revizioniști s-a dus cu lumea😂

      • Dan Tanasa says:

       Ești trist, nu amuzant.

      • O romanca says:

       In Franta, Italia,Elveția copii minoritatilor merg la scoala si invata in limba maternă specifică țării respective. La noi daca mergi in zonele cu maghiari , greu reusesti sa te intelegi in limba romana. Pe certificatul de nastere ce va scrie? Naționalitatea română, si nu ungurească. Nu va opreste nimeni sa promovați valorile etniei dv dar in aceeasi masura trebuie sa promovati si valorile tarii din care faceti faceti parte.

       • Eu says:

        Am lucrat o perioada la o firma din Targu Secuiesc si la solicitarea sefului m-am ocupat de primirea CV-urilor de la cei ce doreau sa ocupe un post liber din firma respectiva. Toti cei care si-au trimis CV-urile au scris la limbi straine> engleza si romana.

       • Gy.Antal says:

        Serios?Inseamna ca nu ai fost in partea asta a tarii.Veniti cu altceva ,ca asta nu mai merge.

  • olimpiu says:

   daca erau si înscrisuri in limba română poate era bine dar ce sa caute înscrisuri in limba ungurească pe vesmintul papei cînd vizată era in Romania ?asta ca si cum la o vizită a papei in ungaria sa fi fost inscrusuri numai in limba română pe hainele lui ! si se mai miră lumea de ce incep toti sa se sature de unguri care vor sa isi impuna limba la toti !!jignitor si dea dreptul stupid !

  • Eu says:

   Dar ce avea daca scria pe limba romana ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Papa Francisc trebuia să poarte veşminte liturgice cu inscripţii MAGHIARE la slujba de la Şumuleu Ciuc"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/papa-francisc-trebuia-sa-poarte-vesminte-liturgice-cu-inscriptii-maghiare-la-slujba-de-la-sumuleu-ciuc/