Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, la votul final în Camera Deputaților/UDMR se opune

May 13, 2020 •Parlamentul Romaniei •Views: 177

Proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon se află pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și cel mai probabil va intra astăzi la votul final.

Citește și EXCLUSIV. Proiectul UDMR care va oficializa limba maghiară în instanțele din România, adoptat tacit de Camera Deputaților, așteaptă votul Senatului de aproape 7 ani

Propunerea legislativă, inițiată de senatorii PSD Titus Corlățean și Șerban Nicolae, urmăreşte declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon şi reglementarea măsurilor adecvate pentru marcarea corespunzătoare a acestei zile la nivel naţional şi local.

Potrivit expunerii de motive, reglementarea urmează modelul oferit de alte acte normative care marchează celebrarea unor momente simbolice, cum ar fi Legea nr. 177/2013 privind declararea zilei de 14 mai Ziua Dreptului internaţional umanitar sau Legea nr. 96/1998 privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional.

Astfel, se propune ca pentru marcarea Zilei Tratatului de la Trianon să se organizeze, la nivel naţional sau local, o serie de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei acestui eveniment.

„Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, pe de altă parte. Tratatul de la Trianon a însemnat nu doar consfinţirea juridică a revenirii Transilvaniei la Patria Mamă, România, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu”, conform proiectului.

UDMR s-a pronunțat deja ferm împotriva acestui proiect legislativ. Potrivit G4 Media, UDMR-istul Korodi Attila a postat în decembrie anul trecut, pe pagina s-a de socializare, un mesaj împotriva proiectului de lege. Conform aprecierii sale proiectul este jignitor la adresa maghiarilor din România şi contravine tuturor năzuinţelor care servesc coexistenţei paşnice dintre majoritate şi comunitatea maghiară, limitând şi proiectele privind un viitor comun. Korodi a precizat că UDMR se opune hotărât iniţiativei şi va întreprinde totul ca legislativul să respingă proiectul cât mai repede.

Fișa proiectului legislativ aici. Ordinea de zi a Camerei Deputaților poate fi consultată aici.

FOTO: Titus Corlățean/Revista 22

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Proiectul de Lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, la votul final în Camera Deputaților/UDMR se opune"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/proiectul-de-lege-pentru-declararea-zilei-de-4-iunie-ziua-tratatului-de-la-trianon-la-votul-final-in-camera-deputatilor-udmr-se-opune/