PROTEST în Piaţa Victoriei împotriva Codului Administrativ

July 5, 2019 •social •Views: 954

Asociaţia „Calea Neamului”, membră a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, va organiza duminică, 7 iulie, ora 17.00,  un miting de protest în Bucureşti, împotriva adoptării OUG privind Codul Administrativ al României, transmite Mesagerul de Covasna.

Vezi și Premierul Viorica Dăncilă, lovitură dură dată statului național român. Ordonanța Codului administrativ, modificată pe placul UDMR și al Ungariei

Potrivit Agerpres, conducerea asociaţiei a declarat că  OUG creează premisele ca „limba maghiară să devină, în mod neconstituţional, a doua limbă oficială în stat” şi va duce la „disoluţia autorităţii statului român”.

„În opinia organizaţiei noastre, această ordonanţă de urgenţă emisă de Guvernul României, la presiunile UDMR şi ale statului ungar, este un act de trădare naţională. Ea nu face altceva decât să ducă la disoluţia autorităţii statului român în mai multe zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric, şi să favorizeze obţinerea autonomiei teritoriale pe criterii entice, obiectiv public asumat al UDMR. Aşa cum am atras atenţia încă de anul trecut, textul de lege menţionat impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităţilor naţionale nu doar autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate, ci şi instituţiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituţie. În acest fel, se nesocoteşte obligaţia constituţională a existenţei unei ponderi semnificative ca premisă a folosirii limbii materne a persoanelor aparţinând unei minorităţi naţionale în relaţia cu autorităţile publice, pragul de 20% devenind opţional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituţiilor sau autorităţilor cu conducere unipersonală”, se arată într-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.

Conducerea asociaţiei a amintit faptul că, în urma unui marş de protest organizat în data de 29 iulie 2018 la Bucureşti, a sesizărilor de neconstituţionalitate formulate de peste 50 de parlamentari, precum şi de către Preşedintele României, Curtea Constituţională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul Administrativ al României.

„La manifestare sunt invitaţi toţi românii, indiferent de orientarea politică. Nu vom admite însă arborarea steagurilor şi însemnelor partidelor politice. Singurul steag care va flutura la acest miting va fi tricolorul românesc”, se mai arată în comunicatul semnat de preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, dr. Mihai Tîrnoveanu, care este şi vicepreşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Deplasarea la București se face cu autocarul,  duminică, la ora 12.00, din fața Centrului Ecleziastic de documentare „Nicoale Colan” din  Sf. Gheorghe (blocul ADAS). Persoanele interase se  pot înscrie sau pot solicita informații suplimentare la telefon: 0744-476142.

Audiență la Guvern

Cu acesată ocazie, conducerea FCRCHM a trasmis o adresă către Prim-ministru României, Viorica Dăncilă, prin care i se solicită să primească în audiență o delegație a protestatarilor.

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), organizație civică reprezentativă a celor 400.000 de români din județele Transilvaniei de Sud-Est, a aflat cu stupoare din presa centrală despre modificarea Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ, în sensul celor solicitate de UDMR, modificări extrem de toxice pentru statul național unitar român și pentru climatul interetnic din România, motiv pentru care aceste prevederi au și fost declarate anul trecut de către Curtea Constituțională ca fiind neconstituționale.

În acest context, duminică, 7 iulie 2019, începând cu ora 17.oo, în Piața Victoriei se va desfășura un miting de protest față de aceste modificări aduse Codului Administrativ. Cu această ocazie, Vă solicităm să primiţi în audienţă (în ziua de duminică, 7 iulie, între orele 17-20) o delegaţie a protestatarilor, formată din membri ai conducerii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş și ai asociațiilor care îl compun, pentru a Vă aduce la cunoștință motivele pentru care noi considerăm că, în forma dorită de UDMR, Codul Administrativ al României nu face altceva decât să reducă aproape de disoluţie autoritatea statului român în unele zone ale ţării, în care populaţia românească este redusă numeric şi va favoriza obţinerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic şi formarea unei enclave etnice, în inima României, întorcând roata istoriei cu mai mult de 100 de ani în urmă.

Guvernul României este obligat să protejeze caracterul constituţional de unică limbă oficială a limbii române, în acord şi cu preambulul Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare, potrivit căruia protecţia şi încurajarea limbilor regionale sau minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbilor oficiale şi a necesităţii de a le însuşi.”- se arată în adresa trasmisă către premierul Viorica Dăncilă.

FOTO: protestul românilor împotriva Codului administrativ din iulie 2018, București, foto de Victor Roncea

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to PROTEST în Piaţa Victoriei împotriva Codului Administrativ

  1. Rote Roza says:

    Vai ce prostest a fost!!!!! 😀 😀 …am trecut cu bicicleta si am scuipat una mare vazand ce adunatura de vite bolnave sunt pe acolo. In jur de 150 de “asupriti” din Secuime…in realitate din afara Tinutului Secuiesc condusi de niste legionari bolnavi mentali de gen Tarnoveanu, Berenghi si marele petitor Tanasa. Unde erau bandele legionare si huliganice cu care ati rupt poarta cimitirului austro-ungar din Uz? Nu au venit cu voi ca sa va sprijine? Marele Tanasa in camasa de culoare roz ca un homosexual!! 😀 😀 Trebuia sa pui pe tine 5 drapele tricolore mai ca sa pari si mai asuprit ..mental. …. 😀 😀

  2. Constantin says:

    O viata avem,romani,si-o cinste! Desteptati-va c-am dormit destul! https://www.youtube.com/watch?v=yARUtTaagKw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PROTEST în Piaţa Victoriei împotriva Codului Administrativ"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/protest-in-piata-victoriei-impotriva-codului-administrativ/