PROVOCARE INACCEPTABILĂ. Crucile eroilor români din cimitirul Valea Uzului, acoperite cu saci de gunoi de un grup de inițiativă maghiar

May 17, 2019 •sovinism maghiar •Views: 8241

Crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate, după cum arată fotografiile postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul Erdely.ma, citat de portalul g4media.ro.

Vezi și REVOLTĂTOR. Coaliția PSD-ALDE cedează în fața UDMR și a Ungariei și OPREȘTE inaugurarea memorialului dedicat soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

Un articol în limba maghiară postat pe site-ul citat și semnat de ”un grup de activiști anonimi” susține că respectivii activiști au acoperit crucile eroilor români, catalogate drept ”amplasate ilegal”.

Imaginile postate de grupul civic maghiar arată cum crucile au fost acoperite cu saci negri de gunoi lipiți cu bandă adezivă.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se fală pe teritoriul său. UDMR a protestat față de intenția autorităților locale și a cerut guvernului Dăncilă să împiedice ceremonia de inaugurare care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, 17 mai.

În cele din urmă, ceremonia de azi a fost amânată.

Cimitirul Valea Uzului e amplasat la granița dintre județele Harghita și Bacău.

Primăria Dărmăneşti, judeţul Bacău, a amânat ceremonia de inaugurare a parcelei eroilor români înhumaţi în Cimitirul Internaţional Valea Uzului, pentru care UDMR ceruse intervenţia premierului Dăncilă, edilul oraşului invocând faptul că nu doreşte ca evenimentul să aibă loc în campania electorală, arată Ziarul de Bacău.

Integral pe g4media.ro

FOTO: Crucile profanate din Cimitirul Valea Uzului, foter.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

26 Responses to PROVOCARE INACCEPTABILĂ. Crucile eroilor români din cimitirul Valea Uzului, acoperite cu saci de gunoi de un grup de inițiativă maghiar

 1. Bergerman says:

  ”Cimitirul internațional a fost înființat în 1926 de Societatea Cultul Eroilor. Au fost îngropați aici soldați germani, austrieci, unguri, români, sârbi, italieni etc. Apoi, în Al Doilea Război Mondial, au mai fost înhumați aici soldați români, ruși, germani. În total, 1.200 de eroi, dintre care 900 necunoscuți.

  După 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociație religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizație, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor națiuni.” potrivit primarului din Darmanesti.

 2. Constantin says:

  Avea dreptate Eminescu cand spunea ca aveti “cap de caine”: http://www.povesti-pentru-copii.com/poezii-pentru-copii/mihai-eminescu/la-arme.html

 3. Daniel says:

  Asa se intampla cand avem politicianisti tradatori de tara!

 4. Maria says:

  Nu înțeleg, trebuie cerut voie, dar cui? E pământ romanesc, sunt eroii neamului românesc, nu au fost invadatori. E pământ unguresc și noi nu știm? Cercetați Istoria.

 5. Bergerman says:

  Buna ziua,
  Accesand acest link puteti vedea un caz de conflict interetnic in care un maghiar (ungur) ataca fara motiv si loveste un roman pentru simplul motiv ca filmeaza si documenteaza o situatie in care iredentismul si sovinismul maghiar actioneaza prin acoperirea crucilor eroilor romani cu pungi de plastic negre. Mai mult decat atat este de notat faptul ca grupulde maghiari (unguri) agresivi in loc sa respinga manifestarile sovine si iredentiste le sustin si alimenteaza:

  https://m.adevarul.ro/news/eveniment/candidat-roman-bataie-extremisti-maghiari-cimitir-eroilor-ingredientele-unui-scandal-conotatii-nationaliste-1_5cded2d7445219c57ebeb7a5/index.html

  • George says:

   M-am uitat, nu se vede nici o agresiune. Cred cã ar trebui evitat inflamarea situatiei, e nevoie de calm si ponderare.

   • Dan Tanasa says:

    Da, probabil că George Simion și Cosmin s-au lovit singuri în mijlocul unor maghiari.

   • Istvan Csaba says:

    George , mergi fuguta la un consult oftalmologic. Sper sa nu stai si cu potenta la fel cum stai cu vederea.

 6. Prisacariu Traian says:

  Sincer, as pune paza permanenta la acel cimitir.. Cu militari. Sa vad ce-o sa mai faca

 7. Catalin Zamfir says:

  George Simion a fost astazi la Cimitirul International din Valea Uzului si a fost agresat. https://www.facebook.com/george.simion.unire/videos/1123906917793631/

 8. Gina Constantinescu says:

  Ambele comune sunt pe pamantul stramosesc al romanilor iar eroii neamului romanesc pot fi ingropati oriunde pe teritoriul patriei-mama!
  Altfel, respect pentru toti mortii!

 9. Fülöp István says:

  IA mai lasã mã! Cei din Dãrmãnesti au amplasat niste cruci de beton (!) cu inscriptia erou român necunoscut pe mormintele unor soldati maghiari. Si atunci cine a profanat ce?

  • Bogdan says:

   Soldati unguri, ingropati in Romania ?
   Dar de ce nu.i dezgropati si.i duceti in Ungaria, si lasati eroii nostri, care si.au dat viata pentru tara noastra sa.si doarma somnul de veci, nu ati luptat voi pentru pamantul asta, unde sunteti voi e pamant romanesc nu unguresc….

   • Fülöp István says:

    Pentru cultura ta generalã: la acea vreme acolo era Ungaria.
    Dar oricum, soldatii sunt îngropati unde mor, si peste tot în lume cimitirele eroilor sunt cinstiti cum se cuvine, indiefent de etnia celor îngropati acolo. Asa sunt de exemplu cimitire românesti în Ungaria, nu una-douã. Si sunt îngrijite de statul maghiar, în baza unui tratat între cele douã tãri, si în baza cãreia si România ar trebui sã îngrijeascã acest cimitir, nu sã profaneze mormântul unor soldati maghiari (ai cãror nume e cunoscut!) îngropati acolo cu cruci de beton pe care scrie “erou român necunoscut”.

  • Mironel says:

   Asta o ziceți voi, acolo.sunt inmormantati mai multe nații,printre care și români,sunt consemnări oficiale de cand s-a făcut acest cimitir!! De ce ati ars crucile în 1994? Ia spune ungure!!!

  • Istvan Csba says:

   Ucigasii de romani nu pot fi considerati eroi in Romania.

 10. Belo says:

  Chiar sunt eroi? Eu credeam ca eroi erau cei care au aparat granita, nu invadatori.
  Oricum, aici nici invadatori nu era romani, ci rusi.
  Provocare inacceptabila este de partea primariei Darmanesti, pentru amplasarea crucilor fara a anunta nimeni…

 11. Istvan says:

  Eroi?errori:))))))

  • Traian says:

   De ce erori? Explică!

  • Un român says:

   Eroare esti tu.
   E trist pt tine ca nu face diferenta dintre tine si ei.

  • M. says:

   Bun-simţ la tine? – eroare

  • Ion potcoava says:

   Eroare esti tu !

  • AaRTUR says:

   EROARE A NATURII ESTI TU ȘOVINULE ! DOCUMENTEAZĂTE CONCRET DESĂRE ACEL CIMITIR ȘI DUPĂ ACEEA DĂ-ȚI CU PĂREREA ! NU ESTE VORBA CĂRUI JUDEȚ APARȚINE CI CE SPUN ARHIVELE ISTORICE DESPRE ACEL CIMITIR INTERNAȚIONAL !

   • Istvan says:

    Errori romani necunoscuti……..nu va e rusine?nici nume, nici nimic , nici trupuri, dar vreti festivitate, marele popor erou. Sunteti culmea.

    • Istvan Csaba says:

     Sunt si printre noi maghiarii din Romania destui primitivi ca Istvan care sunt receptivi la fondurile din Budapesta si inca spera sa se imbogateasca din meciul Ungaria-Romania in Ardeal. Cunosc destui compatrioti unguri care n-au dupa ce bea apa dar fac tam tam doar doar or fi si ei racolati ca propagandisti alaturi de ceilalti si platiti bine de Budapesta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PROVOCARE INACCEPTABILĂ. Crucile eroilor români din cimitirul Valea Uzului, acoperite cu saci de gunoi de un grup de inițiativă maghiar"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/provocare-inacceptabila-crucile-eroilor-romani-din-cimitirul-valea-uzului-acoperite-cu-saci-de-gunoi-de-un-grup-de-initiativa-maghiar/