REVOLTĂTOR. Coaliția PSD-ALDE cedează în fața UDMR și a Ungariei și OPREȘTE inaugurarea memorialului dedicat soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

May 13, 2019 •sovinism maghiar •Views: 5553

Primăria Orașului Dărmănești din județul Bacău a decis să amâne inaugurarea „Solei” Eroilor români căzuți în cele două Războie Mondiale și înhumați în Cimitirul Internațional al Eroilor – Valea Uzului pentru o dată neprecizată. Cimitirul Internațional al Eroilor – Valea Uzului a fost profanat în 1994 și apoi „maghiarizat”. UDMR și Ungaria consideră că mormintele soldaţilor români din cimitirul de la Valea Uzului constituie o denigrare a memoriei soldaţilor maghiari.

Vezi și GUVERNUL TRĂDĂRII NAȚIONALE. Ministerul Sănătății cedează în fața extremiștilor maghiari și schimbă, DIN NOU, denumirea Spitalului de Cardiologie din Covasna

În data de 25 aprilie a.c. Primăria Orașului Dărmănești, județul Bacău, condusă de primarul Toma Constantin (ALDE), anunța pe pagina sa de Facebook faptul că în perioada 17-19 mai a.c. va organiza mai multe manifestări de comemorare a Eroilor Neamului.

După ce a obținut toate avizele necesare, Primăria Dărmănești a amplasat în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului 52 de cruci standard şi o cruce ortodoxă din beton şi intenţiona să inaugureze memorialul dedicat soldaţilor români căzuţi la datorie în timpul celor două războaie mondiale. Spunem intenționa pentru că între timp primarul din Dărmănești a cedat presiunilor politice și instituționale și a decis să nu mai organizeze evenimentul din 17 mai. Lăsat singur, primarul Toma Constantin a decis astăzi să amâne evenimentul pentru nu se știe când.

Scandalul a fost pornit de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care consideră inacceptabil ca într-un cimitir internațional aflat pe teritoriul României să fie înhumați și eroi români. Kelemen i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească „denigrarea memoriei soldaţilor maghiari” şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti din judeţul Bacău de amplasare a crucilor soldaţilor români într-un cimitir unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari şi care ar aparţine administrativ de comuna Sânmartin (detalii aici).

Reacția Budapestei nu a întârziat, astfel că ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a solicitat ca ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu să intervină în cazul cimitirului militar din Valea Uzului (detalii aici).

Cum a fost „maghiarizat” Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului

Despre situația Cimitirului Internațional al Eroilor – Valea Uzului a făcut precizări în acest zile, în repetate rânduri, Toma Constantin, primarul ALDE din Dărmănești, localitatea de care aparține legal acest cimitir. Cimitirul în cauză a fost pur și simplu maghiarizat și apoi confiscat de autoritățile locale din comuna vecină, Sânmartin, județul Harghita.

Portalul Ziar de Harghita a publicat delarația primarului din Dărmănești precum și documente din care reiese foarte clar faptul că cimitirul de la Valea Uzului a fost profanat în 1994, că aparține administrativ de orașul Dărmănești și că a obținut toate avizele necesare pentru cinstirea memoriei eroilor români.

„Din puntul meu de vedere, nu este un conflict la granița dintre județul Bacău și județul Harghita. Cred că este ceva artificial făcut acolo. Vreau să fac precizarea că am demersurile legale pentru a reabilita zona eroilor români care sunt înhumați în acel cimitir. Este foarte important de precizat că, în primul rând acel cimitir este un cimitir internațional și din documentele pe care le avem noi reiese foarte clar că acolo au fost înhumați 1306 de eroi aparținând a șapte state  – lucru de netăgăduit, iar un alt aspect important este că acel cimitir a fost făcut în perioada 1926-1927 de ”Societatea Cultul Eroilor”, cu registrul numelor eroilor care au fost înhumați acolo, din ce armată făceau parte și gropile unde sunt înhumați, și aș vrea să vă dau un singur exemplu: la poziția 25 în registrul de înhumări figurează Cosma Gheorghe, soldat român, mort pe data de 29.03.1917, înhumat în groapa 763. În urma verificărilor făcute din teren, am constatat că în groapa 763, acolo unde a fost înhumat EROUL ROMÂN în anul 1926, figurează la căpătâiul lui o cruce pe care scrie ”EROU MAGHIAR NECUNOSCUT”. Exemplele pot continua cu sutele la eroii germani, la eroii sârbi, la eroii italieni, unguri, austrieci, ruși, s.a.m.d. Practic, însemnele acestui cimitir internațional au fost șterse”, scrie portalul Ziar de Harghita.

Potrivit Ziar de Harghita, începând de pe de 30 august 1994 a avut loc o acțiune a comunității maghiare prin care crucile altor naționalități au fost demontate și înlocuite cu cruci pe care în prezent apar doar însemne maghiare. Evident, după această „acțiune” din 1994, Cimitirul Internațional al Eroilor s-a transformat în cimitir maghiar. Totodată, din acel an, comunitatea maghiară din Sânmartin a început un amplu program de reabilitare a cimitirului fără să mai țină cont de cum a fost gândit în anul 1926 acest cimitir, profanând memoria celorlalți eroi care au fost înhumați acolo.

Surprize apar și când vine vorba despre cui aparține teritorial acest cimitir. Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află pe teritoriul orașului Dărmănești, din Bacău.

Edilul Constantin Toma a punctat faptul că prin Legea nr. 2 din 1968, a fost împărțită teritorial România și atunci s-a stabilit și granița dintre județul Bacău, cu județul Harghita, respectiv orașul Dărmănești și comuna Sânmartin.

„Consider că este foarte important de precizat că începând cu anul 2008, Prefectura Bacău, Oficiul de Cadastru și Consiliul Județean Bacău și Prefectura Harghita Oficiul de Cadastru și Consiliul Județean Harghita au început un proces de grănițuire între cele două județe, fără a ajunge însă la un consens – au vrut să stabilească printr-un proces verbal granița între județe, pentru că erau în litigiu pe acel tronson. După parcurgerea de către ambele Prefecturi a unor etape de consiliere între părți, conform legii, în 2012 tot nu s-a ajuns la niciun fel de acord. Totuși, în astfel de cazuri, legea spune că până la soluționarea litigiului, se utilizează limitele care se găsesc Geoportalul INSPIRE al României la 10 ianuarie 1990. Cunoscând această situație, am făcut o adresă la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bacău și am cerut să mi se spună unde se află Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului. Am primit răspuns și amplasamentul Cimitirului Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află în interiorul orașului Dărmănești, județul Bacău”, scrie Ziar de Harghita.

La începutul anului 2018, Consiliul Local al orașului Dărmănești a hotărât reabilitarea tuturor monumentelor de pe raza orașului. În acest sens, primarul a făcut o solicitare la Ministerul Culturii în cadrul Manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri și a primit – atenție! – pentru Cimitirul Internațional al Eroilor situat Valea Uzului, la limită cu județul Harghita, suma de 65.000 de lei. Dacă acest cimitir ar fi aparținut județului Harghita, administrația publică locală din Dărmănești Bacău ar mai fi primit vreun ban pentru monumentul vecinului? – Cu suma de la Ministerul Culturii, plus o completare de la bugetul local și cu un parteneriat cu Ministerul Apărării au fost reabilitate simbolic 50 de morminte situate pe o parcelă liberă.

„Crucile sunt dedicate eroilor români necunoscuți, iar monumentul ridicat acolo este dedicat tuturor eroilor înmormântați acolo: români, maghiari, nemți, etc. Am vrut să scoatem în evidență caracterul de cimitir internațional, iar pentru aceasta, în parcela românilor, am montat opt catarge pe care am arborat steagul Uniunii Europene și a celor șapte state care au eroii îngropați acolo” – a menționat primarul Constantin Toma, care a mai adăugat: ”Noi n-am profanat și nu ne-am atins nici de-un fir de iarbă. Cimitirul are are aproape 8.000 de mp și noi am lucrat pe 300 de mp, deci pe mai puțin de 4%. Am dat statutul de cimitir internațional și ne propunem în continuare să purtăm discuții cu ambasadele țărilor care au înhumați eroi acolo, și dorim să invităm aceste ambasade să vină, în funcție de cum preferă, să reabilităm solele eroilor lor. În baza Legii nr.379, eu ca administrator de cimitir sunt obligat să întrețin, să evidențiez detaliat mormintele și operele comemorative de război  – bineînțeles, din fonduri locale – și să am o relație de bună vecinătate și înțelegere cu toți cei care au eroi înmormântați acolo”. 

FOTO: agerpres.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

18 Responses to REVOLTĂTOR. Coaliția PSD-ALDE cedează în fața UDMR și a Ungariei și OPREȘTE inaugurarea memorialului dedicat soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

 1. Adrian L says:

  PSD = TRADATORI
  Fac jocul Rusiei si al Ungariei.

 2. Gheorghe Brancus says:

  Deci in primul rand, am vazut ca si ungurii/maghiatii pot vorbi chiar si a scrie corect in limba romana, ceea ce presupune cand cineva imigreaza dintr-o alta tara sau chiar este nascut pe teritoriul Romaniei. Bun, stima si respect! Nu accept ca pe teritoriul Romaniei, sa fie amplasate steaguri, care sa nu fie cel specific tarii mele sau hai si al U.E. Nu am nimic impotriva cu respectarea traditiilor, culturii sau sarbatorilor maghiare desfasurate in tara mea, asa mai vedem si alte culturi, traditii, etc, imi place golasul, cand trec prin Gyor sau Budapesta. Mai si culmea, ca acolo, pana acum nu am gasit maghiar/ungur care sa fie rasist cu romanii, si pe unde am avut treaba, banca, supermaket, primarii, m-am facut inteles de faptul ca sunt roman si sunt mandru de ceea ce sunt ca nationalitate, iar nimeni, absolut nimeni nu a schitat nici cel mai mic dezgust pentru ca sunt roman. De ce oare, tocmai acolo nu au nici o treaba si in tara mea fac cele mai mari figuri ? Ce a fist in trecut a fost, acea regiune apartine Romaniei, deci ca faot divers, se traieste in prezent si nu intrecut. Va rog eu, nu mai faceti atata probleme, stapaniti-va! Nu vreti sa iscati probleme cu oamenii de rand ai Romaniei, sunteti minoritate, si cum unii sunt mai needucati si saraci cu duhul si starniti de altii cu putin mai multa minte, o sa iasa dezastru.
  Invatati fratilor sa convietuiti frateste, suntem oameni, indiferent de ce nationalitate avem. Zona aceea ar trebui sa fie inflorita nu inabusita. Peace

 3. Sa respecram legile tarii ??? wow ce vorba mare pai voi mai paganilor respectati legile acestei tari sa va fie rusine ati fost niste profitori pe seama unor jigodii care au tinut cu dintii de putere

 4. Malus Dacus says:

  Unii dintre unguri nu pot suporta ideea ca nu mai sint elita conducatoare in Ardeal ! Dar, credeti, asta este ! Nu se va mai intimpla NICIODATA ! Nu veti mai asupri romanii si nu va veti mai bate joc de romani NICIODATA !

 5. Delavale says:

  Extremistii secui batjocoresc un cimitir militar romanesc. La fel au procedat ungurii si in cazul cimitirelor evreilor din Ungaria. Vandalizarea cimitirelor a devenit o practica la unguri si la secui. Trebuie sesizat DNA-ul.

 6. Marian says:

  după ce am citit articolul, mi s-a făcut rușine că trăiesc în aceeași țară cu anumiți oameni.

 7. Haraszti Judit says:

  Stimate domnule Dan Tănasă!
  Afirmați că “UDMR și Ungaria consideră că mormintele soldaţilor români din cimitirul de la Valea Uzului constituie o denigrare a memoriei soldaţilor maghiari”. Vă rog frumos, explicați-mi și mie, cum pot să “denigreze” mormintele? Dacă știu bine, conform DEX, “Complementul indică oameni sau, prin extensiune, calități, manifestări, realizări ale acestora și însemană “a vorbi de rău, a pune cu rea-credință într-o lumină defavorabilă” . Mormintele sunt oameni, care vorbesc? Afirmați că “Scandalul a fost pornit de liderul UDMR, Kelemen Hunor, care consideră inacceptabil ca într-un cimitir internațional aflat pe teritoriul României să fie înhumați și eroi români” ,iar în Buletinul informativ al uniunii a fost precizat, că “domnul Hunor Kelemen consideră intolerabil politic, ilegal din punct de vedere administrativ” parcelarea mormintelor fără a cere permisiunea proprietarului cimitirului, Consiliul Local al comunei Sânmărtin.” După părerea mea – dacă tot l-ați cerut, aici în încheierea articolului – nu este unul și același lucru a considera ceva inacceptabil sau a considera ceva ilegal. Dvs. ce părere aveți despre aceasta? Citați din declarația D-lui primar astfel ” acolo au fost înhumați 1306 de eroi aparținând a șapte state – lucru de netăgăduit, iar un alt aspect important este că acel cimitir a fost făcut în perioada 1926-1927 de ”Societatea Cultul Eroilor”, cu registrul numelor eroilor care au fost înhumați acolo, din ce armată făceau parte și gropile unde sunt înhumați”. Ce părere aveți, dacă dl.primar deține cu atâta exactitate datele susmenționate, oare de ce a dedicat crucile unor “eroi români necunoscuți”? Ce rost ar avea să fie inaugurate niște morminte fără nume? Dacă nu este scrisă nici un nume pe nici o cruce din cele 50, cum să știe urmașii, cine le-au fost eroii? Afirmați că “Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului se află pe teritoriul orașului Dărmănești, din Bacău.” Oare atunci de ce în Legea nr.2/1968, (la care face referire și Dl.primar), printre comunele aparținătoare județului Hargita, la pagina 145, referitor la comuna Sîntmartin (poziția 36.), la pct.5 este trecut numele localității Valea Uzului? Textul legii: “36. Sînmartin
  1. Sînmartin
  2. Ciucani
  3. Cozmeni
  4. Lăzăreşti
  5. Valea Uzului”.
  Cu deosebită stimă, aștept publicarea părerii și întrebărilor mele, precum și răspunsul Dumneavoastră.

  • Dan Tanasa says:

   Recunosc că nu înțeleg ce anume vreți să vă răspund. Cred că articolul este cât se poate de clar iar probele foarte clare. Cel care a provocat scandalul este liderul UDMR, nu eu.

  • Spiritul romanilor care se rusucesc in mormintele profanate says:

   Sunt foarte multe morminte romanesti carora li s-au maghearizat numele pe cruce. Acesti martiri romani n_au liniste in morminte!!

 8. Fülöp István says:

  Iarãsi dezinformezi, mare jurnalist ce esti, care trebuie sã fie foarte atent, cum ziceai adineauri la televizor.
  Dar îcercare slabã si asta. Nu coalitia a cedat, ci primarul, fiind confruntat cu documente provenite de la direrite institutii, în care este atentionat, cã a încãlcat toate legile existente prin ce a fãcut.
  Asa cã stai tu linistit în banca ta, primarul ar trebui sã se bucure cã nu a depus nimeni (deocamdatã) plângere penalã împotriva sa.

 9. Keresszegi Eduard says:

  Comentariul meu civilizat care a fost ..șters:
  Hai să facem câteva precizări. Una, inaugurarea s-a amânat pur și simplu pentru că acel “cimitir” cu morminte goale, marcate cu cruci de beton a fost amplasat ILEGAL încălcând legile României și ale bunului simț. Primarul a fost notificat demult de ministerul culturii precum că nu au girul lor și deasemenea au primit precizări precum că terenul în cauză nu le aparține, proprietarul de drept nefiind primăria Dărmănești ci primăria Sanmartin, actul de proprietate fiind publicat în Monitorul Oficial deci orice act unilateral de intrare in posesie ulterioară este pasibilă de anulare imediată. Mergem mai departe. Mormintele soldaților maghiari sunt cunoscute și identificate cu NUME ȘI PRENUME datorită faptului că acel cimitir a fost înființat în 1917 mult înainte de “reînființarea” făcută de cultul eroilor, așa că amplasarea crucilor de lemn s-a făcut pe locurile bine determinate de actele vremii și nu a existat profanare așa cum a presupus ziarul citat de dumneavoastră, dovadă fiind și faptul că nu se cunoaște nici o cercetare penală pe tema asta în legătură cu cele prezentate. Faptul că acel UNIC militar român identificat este prezentat ca soldat maghiar este pur și simplu pentru că el era soldat al armatei maghiare, și eu când am fost în armată am fost soldat român al armatei române. E simplu. Mai departe. Un cimitir internațional sau nu unde o primărie dorește să intervină cu orice fel de lucrare care modifică structura monumentului trebuie să aibă avizul ministerului culturii și se face după medierea efectuată de cele două (sau mai multe) ministere ale apărării, așa spune legea. Or așa ceva NU EXISTĂ. Avizele și aprobările sunt bune pentru o solă, care conform dex este o grădină de zarzavat dar nu pentru un cimitir militar. Deasemenea crucea ortodoxă cu însemne legionare este o insultă la adresa acelor căzuți, ei n – au fost ortodocși pur și simplu. Așa că lăsați provocările și aburelile, respectați legile țării, proprietatea și bunul simț, dacă vreți morminte de eroi in primul rând aveți nevoie de morți, de cei căzuți la datorie. Cercetați, depistați locația și nu are nimeni nimic împotrivă. Dar metoda grădinii (soliei) de zarzavat în grădina vecinului nu vă onorează nici pe voi nici eroii români, aia reali ai căror memorie devine derizorie prin gestul de a da onoruri militare și slujbe bisericești în fața unui cimitir de morminte goale, construite peste osemintele altora. Cu respect.

 10. Covasneanu says:

  Deci soldatul Roman Cosma Gheorghe a murit pe 29.03 .1917.. este ingropat acolo,pana aici nici o problema! Dar ” cimitirul a fost facut in perioada 1926-1927, deci saracul Gheoghe a fost tinut undeva 9-10 ani….. esti de radul lumii mai Tanase…. Nu stiu cine te mai crede…

 11. Keresszegi Eduard says:

  Hai să facem câteva precizări. Una, inaugurarea s-a amânat pur și simplu pentru că acel “cimitir” cu morminte goale, marcate cu cruci de beton a fost amplasat ILEGAL încălcând legile României și ale bunului simț. Primarul a fost notificat demult de ministerul culturii precum că nu au girul lor și deasemenea au primit precizări precum că terenul în cauză nu le aparține, proprietarul de drept nefiind primăria Dărmănești ci primăria Sanmartin, actul de proprietate fiind publicat în Monitorul Oficial deci orice act unilateral de intrare in posesie ulterioară este pasibilă de anulare imediată. Mergem mai departe. Mormintele soldaților maghiari sunt cunoscute și identificate cu NUME ȘI PRENUME datorită faptului că acel cimitir a fost înființat în 1917 mult înainte de “reînființarea” făcută de cultul eroilor, așa că amplasarea crucilor de lemn s-a făcut pe locurile bine determinate de actele vremii și nu a existat profanare așa cum a presupus ziarul citat de dumneavoastră, dovadă fiind și faptul că nu se cunoaște nici o cercetare penală pe tema asta în legătură cu cele prezentate. Faptul că acel UNIC militar român identificat este prezentat ca soldat maghiar este pur și simplu pentru că el era soldat al armatei maghiare, și eu când am fost în armată am fost soldat român al armatei române. E simplu. Mai departe. Un cimitir internațional sau nu unde o primărie dorește să intervină cu orice fel de lucrare care modifică structura monumentului trebuie să aibă avizul ministerului culturii și se face după medierea efectuată de cele două (sau mai multe) ministere ale apărării, așa spune legea. Or așa ceva NU EXISTĂ. Avizele și aprobările sunt bune pentru o solă, care conform dex este o grădină de zarzavat dar nu pentru un cimitir militar. Deasemenea crucea ortodoxă cu însemne legionare este o insultă la adresa acelor căzuți, ei n – au fost ortodocși pur și simplu. Așa că lăsați provocările și aburelile, respectați legile țării, proprietatea și bunul simț, dacă vreți morminte de eroi in primul rând aveți nevoie de morți, de cei căzuți la datorie. Cercetați, depistați locația și nu are nimeni nimic împotrivă. Dar metoda grădinii (soliei) de zarzavat în grădina vecinului nu vă onorează nici pe voi nici eroii români, aia reali ai căror memorie devine derizorie prin gestul de a da onoruri militare și slujbe bisericești în fața unui cimitir de morminte goale, construite peste osemintele altora. Cu respect.

 12. Joshua says:

  Tte-n pizda matii!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REVOLTĂTOR. Coaliția PSD-ALDE cedează în fața UDMR și a Ungariei și OPREȘTE inaugurarea memorialului dedicat soldaţilor români din Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revoltator-coalitia-psd-alde-cedeaza-in-fata-udmr-si-a-ungariei-si-opreste-inaugurarea-memorialului-dedicat-soldatilor-romani-din-cimitirul-international-al-eroilor-de-la-valea-uzului/