PSD, exercițiu de imagine în chestiune intonării imnului național

February 15, 2016 •sport •Views: 1511

La o lună de la izbucnirea scandalului intonării imnului național pe stadioane, PSD a depus un proiect legislativ de modificare a legii. Din păcate, inițiativa PSD nu lămurește mai nimic, imnul național fiind în continuare interzis pe stadioane.

Vezi și EXCLUSIV. Imnul național al României, INTERZIS prin REGULAMENT la meciurile din campionatul național de handbal

Membri ai conducerii PSD au depus săptămâna trecută la Camera Deputaților un proiect de lege care prevede că imnul național se intonează pe stadioane și alte baze sportive cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale de nivel național, etapele finale, pentru toate categoriile de vârstă, transmite Agerpres.

Proiectul de lege este semnat de deputații Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Marian Neacșu, Florin Pâslaru, Florin Iordache și de senatorii Gabriela Firea și Mihai Fifor și are ca obiect de reglementare lărgirea cadrului legal vizând obligativitatea intonării imnului național.

Această inițiativă legislativă prevede că legea privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice se completează cu următorul articol: “Imnul național se intonează pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale, de nivel național, etapele finale, pentru toate categoriile de vârstă”.

Din formularea nefericită se poate înțelege că imnul național va putea fi intonat legal doar în etapele finale ale competițiilor sportive naționale. Intonarea imnului național al României pe stadioane la meciuri din competițiile naționale rămâne în continuare interzisă, de vreme ce ministul Elisabeta Lipă a emis o circulară în acest sens.

Propunerea de modificare a legii inițiată de liderii PSD are evident rolul unui exercițiu de imagine. Modificarea inițiată de Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea (detalii aici) nu lămurește absolut deloc fondul problemei. Imnul național al României va fi în continuare interzis pe stadioane la meciuri din campionatele naționale.

Și ministrul Elisabeta Lipă a inițiat un proiect de modificare a legii (nu pentru că a înțeles despre ce este vorba ci pentru a aplana scandalul pe care l-a provocat) care, în opinia mea, ar putea lămuri și fondul problemei. Potrivit documentului prezentat, Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice se completează după cum urmează: “După litera e) de la alineatul (1) al articolului 10 se introduce o nouă literă, litera e1) cu următorul conținut: ‘pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia competițiilor sportive oficiale de nivel național, la finala unei competiții sau, după caz, la turneul final.’ Articolul 11 se completează și va avea următorul conținut: ‘Imnul național al României poate fi intonat și la alte manifestări organizate în unități de învățământ, în instituții de cultură sau sportive.”

În opinia mea, proiectul inițiat de Lipă are șanse să lămurescă și fondul chestiunii: oricine, oriunde și oricând va putea intona imnul național legal, fără teama unei sancțiuni. În prezent, vidul legislativ a iscat scandaluri și interpretări halucinante, intonarea imnului național fiind interzisă pe stadioane.

Nu pot decât să sper că Dragnea și Zgonea vor înțelege că aici este vorba de un simbol național și că demersul lor este ridicol și nu atinge miezul problemei. Nimeni, dar absolut nimeni, nu ne poate opri să intonăm imnul național al României pe stadiaonele patriei oricând și oriunde.

FOTO: bn24.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PSD, exercițiu de imagine în chestiune intonării imnului național"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/psd-exercitiu-de-imagine-in-chestiune-intonarii-imnului-national/