Regimentul 11 Siret: Cum au căsăpit ungurii peste 500 de eroi români: ”Le-au tăiat nasul și urechile, le-au scos ochii”…

February 15, 2019 •istorie •Views: 4745

În timpul războiului româno-maghiar din 1919, peste 500 de eroi români, ostași ai Regimentului 11 Siret, unul de elită, sunt uciși de către secui și maghiari pe teritoriul actual al județelor Covasna și Harghita. Ororile sunt de neimaginat: trași în țeapă ori pe roată, ca în vremea lui Horea, Cloșca și Crișan, cu ochii scoși, cu nasurile tăiate. ”Cadavrele au stat așa patru zile neînmormântate”.

Vezi și ISTORIE. Câți români erau în Transilvania la 1310 și 1572?

Regimentul 11 Siret, din Galați, a participat la Războiul de Independență (1877-1878), cât și la Al Doilea Război Balcani (1913). În august 1916, prin mobilizarea unităților și subunităților existente pe timp de pace se naște Regimentul 11 Infanterie, o unitate de elită la nivel tactic, comandată de colonelul Mihai Angelescu, ce avea să participe, în timpul Primului Război Mondial, la acțiuni militare pe frontul românesc, în perioada august 1916 – noiembrie 1918.

Vreme de trei ani, între 1916-1919, ostașii regimentului sunt angrenați în lupte, în ultima perioadă aflându-se pe frontul războiului româno-maghiar. Regimentul 11 Siret face parte din Armata a III-a română, ce pătrunde în Transilvania în august 1916, pe valea Buzăului, ajungând până aprope de Agnita. Până pe 25 septembrie pierduse, deja, peste 2.000 de oameni. Se retrage până pe celebra linie Galați-Nămoloasa-Tecuci, pe care avea să o apare cu succes până la încheierea ostilităților. Urmează, apoi, o perioadă extrem de neagră, aproape necunoscută, despre care nu se discută în cărțile de istorie: conflictul româno-maghiar din 1919. 

Integral pe Antena 1.

FOTO: Antena 1

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Regimentul 11 Siret: Cum au căsăpit ungurii peste 500 de eroi români: ”Le-au tăiat nasul și urechile, le-au scos ochii”..."! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/regimentul-11-siret-cum-au-casapit-ungurii-peste-500-de-eroi-romani-le-au-taiat-nasul-si-urechile-le-au-scos-ochii/