Reţeta ungurească de fabricare a eroilor. Studiu de caz: Károly Kratochvil

February 5, 2019 • UDMR • Views: 696

Cultul eroilor este un instrument important în politica Ungariei în Transilvania. În criză de eroi din Transilvania, sunt fabricaţi eroi de conjunctură, cărora li se fac statui, expoziţii, conferinţe etc. Aşa au fost fabricaţi Albert Was, József Nyirő şi, mai nou, Károly Kratochvil. Elogierea lor a devenit un indicator al patriotismului ungurilor, mai ales a celor din România.

Vezi și UDMR-istul Tamas Sandor îi ține locul condamnatului pentru terorism Beke Istvan la bustul lui Károly Kratochvil

În 17 ianuarie 2019 s-a depus o coroană de flori la statuia lui Károly Kratochvil din Târgu Secuiesc în prezenţa unui demnitar al statului român, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor. Statuia a fost flancată de doi bărbaţi, unul tânăr, altul în vârstă – vârsta lor are şi ea o semnificaţie – îmbrăcaţi în uniforme militare maghiare. Patrioţii de ocazie au vrut să pozeze artistic, însă a ieşit o caricatură: soldăţeii de ornament se pierd în uniformele improvizate din mai multe resturi, unii civili mimează zâmbetul de fotografie cu un rânjet vesel, uitând sobrietatea momentului, în timp ce alţii sunt intens pătrunşi de semnificaţia patriotică. Singurul care a pozat artistic era domnul cu pălărie împrumutată probabil de la un bulibaşă al gaborilor, Tamás Sándor.

Transformarea unui ofiţer de duzină al armatei austro-ungare în erou naţional

Cine a fost Károly Kratochvil, dacă i-au ridicat statuie în Târgu Secuiesc, iar preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care a rezolvat toate problemele judeţului, are timp suficient să pozeze lângă statui cu o puternică semnificaţie antiromânească? Cum a ajuns un obscur ofiţer din armata austro-ungară erou pentru secui?

Autor: Marius Diaconescu

Integral pe adevarul.ro

FOTO: Liderul UDMR Tamas Sandor, cu pălărie, la bustul lui Károly Kratochvil, 17 ianuarie 2019, facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend