REVOLTĂTOR. De Ziua Națională, singurul teatru românesc din Covasna și Harghita pune în scenă o COMEDIE a unui producător maghiar despre anul 1918

November 21, 2018 •Sfantu Gheorghe •Views: 4873

Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, singurul teatru românesc din județele Covasna și Harghita, se pregătește să pună în scenă, chiar de Ziua Națională a României în anul Centenarului Marii Uniri, o comedie despre anul 1918 a unui producător maghiar. Afișul comediei despre Centenarul Marii Uniri conține drapelul Ungariei. Prefectura Covasna nu a inclus spectacolul în programul dedicat Zilei Naționale.

Vezi și REVOLTĂTOR. În anul Centenarului Marii Uniri, fonduri publice pentru o piesă de teatru care îl batjocorește pe Mihai Viteazul. Primăria Târgu Mureș și AFCN, finanțatori

În anul Centenarului Marii Uniri, chiar de Ziua Națională, la Sfântu Gheorghe va avea loc premiera piesei „Nu chiar 1918” a producătorului de etnie maghiară Szekely Csaba. Piesa se va juca în zilele de 1 și 2 decembrie la Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM).

Deși mai sunt mai puțin de două săptămâni până la premiera spectacolului, conducerea TAM a refuzat categoric să publice informații complete cu privire la subiectul piesei de teatru despre anul 1918, ce promovează drapelul Ungariei, pe pagina de internet a instituției.

Mai mult, Anna Popa, managerul TAM, a refuzat să comunice informații despre acestă comedie. Conducerea Prefecurii Covasna a decis să nu includă această piesă în programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale.

Forțată de împrejurări, managerul TAM a comunicat câteva informați lacunare în urma unei solicitări scrise pe care i-am adresat-o în temeiul Legii nr. 544/2001. Astfel, managerul Anna Popa a confirmat în scris următoarele informații:

1. Cât costă punerea în scenă a spectacolului Nu chiar 1918 în data de 1 decembrie 2018?

Răspuns manager TAM: Aceasta productie este inca in lucru. Productia estimata initial este undeva la 50.000 lei, raspuns final va putem da dupa contabilizarea tuturor facturilor adica in ianuarie cand finalizam actele pentru luna decembrie. la aceasta suma se adauca finantarea primita de la Minister in valoare de 30.000 lei.

2. Care este subiectul/tema acestui spectacol?

Răspuns manager TAM: Este o comedie bazata pe informatii colectate in baza documentarii facute despre Unirea din 1918. Actiunea are loc in prezent, intr-un sat din provincie, unde oamenii decid sa puna in scena un spectacol despre Unire. Pentru ca este vorba de Teatru in teatru, titlul este “Nu chiar 1918” pentru a nu induce publicul in eroare in a crede ca este un spectacol istoric. Este o comedie!

3. Pe ce alte scene din țară sau din străinătate s-a mai jucat acest spectacol?

Răspuns manager TAM: Acest spectacol va avea premiera de 1 decembrie, in mod evident NU a mai fost jucat nicaieri din moment ce inca nici nu este gata.

4. Cine a luat decizia ca acest spectacol să se joace la Sfântu Gheorghe chiar de Ziua Națională a României?

Răspuns manager TAM: Aceasta decizie imi apartine si am luat-o dupa consultarea Consiliului Artistic. Inca de la inceputul anului am avut planificat in progaramul minimal acest spectacol dedicat Centenarului.

Așadar, în anul Centenarului Marii Uniri, chiar de Ziua Națională, pe scena singurului teatrul românesc din județele Covasna și Harghita nu se va juca vreo piesă de teatru care să evidențieze momentul istoric de la 1 decembrie 1918. Conducerea TAM a considerat nedemn să elogieze în acest fel momentul 1 decembrie 1918. În schimb, pe scena TAM se va juca, pe foarte mulți bani publici,  o comedie despre anul 1918 cu drapelul Ungariei pe afiș, a unui producător de etnie maghiară care s-a remarcat deja la Târgu Mureș cu o piesă de teatru în care batjocorește simbolul marelui voievod Mihai Viteazul (detalii aici). Conducerea TAM nu a comunicat care este legătura între comedie cu anul 1918, un an atât de important în istoria românilor.

Prefectura Covasna, condusă de prefectul Sebastian Cucu, nu va promova așadar acestă piesă de teatru. În schimb, Prefectura Covasna s-a implicat în promovarea piesei de teatru „Ziditori ai Marii Uniri” a companiei de teatru „Civic Art CvM” din București, care se va juca pe scena TAM în data de 4 decembrie a.c.. În acest proiect, alături de Prefectura Covasna, s-a implicat și Universitatea Babeș-Bolyai. Piesa, regizată de Marian Ciprian, este una de real succes, fiind deja jucată pe mai multe scene din țară.

În urma articolului meu managerul TAM, Anna Popa, a reacționat printr-un email pe care mi l-a transmis și pe care îl public intregral mai jos:

„Stimate Domn,

Declarațiile dumneavoastră sunt greșite și malițioase! Rog presa în CC să corecteze și greșelile gramaticale din articol în cazulîn care vor să preia aceste informații!

Steagul mic maghiar de pe afiș, inclus în titlul în culorile tricolorului, reprezintă minoritatea maghiară conlocuitoare. Nu este nimic jignitor sau
revoltător în asta.

Managerul TAM (care este o Doamnă, si care vă roagă insistent să nu vă mai adresați persoanei ei cu apelativul “domn”) nu a fost forțată de împrejurări ci a respectat procedurile instituției. Până ați scris dumneavoastră acest articol, deja în presa locală apăruse și comunicatul oficial al instituției.

Investiția în acest spectacol este una de un nivel mediu și a fost prevăzută în bugetul anual. Necunoscând modul în care funcționează un teatru, nu cred că sunteți în măsură să vă dați cu părerea asupra a cât de mult costă un spectacol!

“Producătorul” unui spectacol este cel care săvârșește producția, adică instituția care investește. Presupun că în articolul dumneavoastră voiați să spuneți că Teatrul “Andrei Mureșanu” produce un spectacol în baza textului unui “dramaturg maghiar”. Rog presa în CC să țină cont și de această greșeală.

Motivul pentru care Prefectura a decis să nu includă acest spectacol în Programul Umbrelă, probabil vi se datorează. Instituția Prefectului nu dorește să se asocieze cu ceva ce i-ar putea cauza atragerea unor antipatii, și atunci, de comun acord, am hotărât să nu includem și acest spectacol în programul Prefecturii, el rămânând însă, în mod evident, evenimentul principal de 1 Decembrie al teatrului nostru.

Consider în continuare greșită abordarea Prefecturii mai ales în contextul în care acest spectacol este co-finanțat de Ministerul Culturii si Identității Naționale, instituție cu adevărat în măsură să decidă ce proiecte merită sau nu să fie girate cu ocazia Centenarului!

Dacă tot sunteți dispus să creați “valuri” inutile în orașul nostru, vă recomand să veniți și să vedeți spectacolul și să vă expuneți părerea în cunoștință de cauză! Până în acest moment, toate atacurile dumneavoastră s-au bazat pe niște supoziții, fără niciun suport real.

Anna Popa

Manager TAM!”

FOTO: afișul spectacolului

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

29 Responses to REVOLTĂTOR. De Ziua Națională, singurul teatru românesc din Covasna și Harghita pune în scenă o COMEDIE a unui producător maghiar despre anul 1918

 1. Infidel says:

  D-le Tanasa,
  Poate va amintiti si de alte evenimente istorice strict legate de 1 Decembrie. Poate va amintiti si de oamenii care nu au avut drept la vot cel mult nimeni nu le-a dat importanta !
  Postul dvs poate fi apreciat ca un fel de vice-versa batjocura in umbra continutului. Nu credeti ?

  • Dan Tanasa says:

   Mă tem că nu te-ai făcut înțeles.

   • Infidel says:

    Nu ma mir. Maghiarii din Transilvania nu au fost intrebati dacā vor sā se uneascā cu “Tara” in 1 Decembrie 1918.
    Mai poti citi si alte referinte istorice nu numai a lui Daicoviciu.

    • Dan Tanasa says:

     Nici românii din Transilvania nu au fost întrebați dacă vor să fie masacrați timp de 700 de ani de către maghiari.

     • Infidel says:

      Nu am de gÎnd sā-ti tin un curs comparativ datat din 1848 – 1849 unde Iancu si gasca lui au macelarit 8500 de maghiari in Transilvania doar in 5 luni (si multe altele), pentru ca nu are nici un sens.
      In schimb iti doresc viata lunga cu durerea si neputinta in suflet a celor 700 de ani nerāzbunati. Ciao

      • Dan Tanasa says:

       :))) Bine, pa!

      • hodor ion says:

       domnule ignorant,vedeti ,daca nu stiti,nimic,scrieti pe you tube,;masacrul de la ip.Doar atat,si sa va fie rusine,uitam;ce drepturi au romanii din ungaria(cu ;u; mic,stiu de ce ) rusine dinou.

 2. Te’ai dus la Bukale ca sa faci jocul valahilor si sa otravesti locul tau natal? Ramai acolo, esti ca ei, esti de’al lor. sa va mai tina si bulgarii, neanderthalilor, ca noi v’am tinut destul, de deja 160 ani, aveti istorie comuna cu ei, nu cu noi.

 3. Jhonny says:

  De eunde se stie ca este o batjocoreala? A vazut careva piesa?

  • Dan Tanasa says:

   Nu trebuie să o vedem. Unele concluzii simple se pot trage din informațiile prezentate de conducerea TAM.

 4. Grig says:

  Interesant! Dar și mai interesant mi se pare și că distribuția este în integralitate românească, bine cu excepția unei singure artiste. Întrebarea e cum au acceptat ei să joace într-o piesă ce batjocorește Marea Noastră Sărbătoare Națională? Ei nu pot face grevă? În ceea ce o privește pe doamna, nu domnu, da!, numele de Anna e român cum sunt eu popă reformat! Apropo, nu sunt. Și ce mândru sunt că pe afiș e reprezentată DOAR comunitatea maghiară din zonă, românii au dispărut complet? Nu! chiar dacă cu doamna în frunte mulți și-o doresc! Indiferent despre ce e vorba în piesă, mă întreb eu retoric: oare nu mai există niciun dramaturg român a cărui piesă șă-și fi avut locul de cinste pe scena singurului teatru românesc din zonă la ceas de sărbătoare? E pur și simplu bătaie de joc! Și e doar începutul!

  • Dan Tanasa says:

   Noi suntem mult prea proști ca să pricepem acest act de cultură. Evident că nu mai există dramaturgi români. Românii nici în trecut nu au avut dramaturgi. Este clar pentru oricine cu mintea cât o găină că aici avem de-a face cu o bătaie de joc la adresa Centenarului.

   • zeb says:

    Pentru cei cu minte cât o găină, da. Pentru cei care au mai multă minte… A, nu, pe ei niciodată n-o să-i înțelegi.

 5. Ringo Damureanu says:

  Țara e plină de trădători. Șansa ei sunt oameni ca dvs sau ca dl. Attila Nagy. Vom veni din țară să petrecem Ziua Națională împreună cu voi, la Sfântu Gheorghe

 6. Dorin Suciu says:

  De ce săriți ca Arhimede în fundul gol din baie? Poate că în comedie (cu accentul pe o) e vorba de reacția unui grof care la auzul știrii despre hotărârea Adunării de la Alba Iulia a făcut pe el și panicat s-a sters la fund cu tricolorul ungar…

 7. Istvan Boros says:

  Poate tu vroiai sa-l regizez ?

 8. Tofi says:

  Cum a zis si DOAMNA directoare, mai bine te uiti la spectacol si dupa aia tragi concluzia. Dar mai bine, povesteste-ne de unde ai tu bani sa inaintezi procese peste procese?

  • Dan Tanasa says:

   Cum de la cine? De la Antal Arpad și Tamas Sandor. Ei mă plătesc pentru că așa au și ei subiecte pentru conferințele de presă, că altceva nu produc pentru comunitate.

 9. Dan Tanasa says:

  Am epuizat toate subiectele despre istoria românilor și am rămas cu comediile. Grețos!

 10. Dan Tanasa says:

  Au murit toți dramaturgii din România și am ajuns la mâna lui Szekely Csaba să ne scrie piese tip bășcălie despre istoria românilor! Rău am mai ajuns!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REVOLTĂTOR. De Ziua Națională, singurul teatru românesc din Covasna și Harghita pune în scenă o COMEDIE a unui producător maghiar despre anul 1918"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revoltator-de-ziua-nationala-singurul-teatru-romanesc-din-covasna-si-harghita-pune-in-scena-o-comedie-a-unui-producator-maghiar-despre-anul-1918/