
Cu o lună înaintea Marii Uniri, de la 1 decembrie, la Târgu Mureș a avut loc premiera spectacolului ”Vitez Mihaly” – ”Mihai Viteazul”, al dramaturgului de origine maghiară Szekely Csaba, cel care-și propune să ”rescrie, alături de regizorul Andi Gherghe, un show-demitizare despre motivațiile și căutările marelui domnitor român, despre cine a fost și de unde a pornit, într-o tentativă de umanizare și înlăturare a emfazei patriotice, omniprezente în manualele școlare”, după cum scrie ”Decât o Revistă”.
Potrivit cotidianului mureșean Zi de zi, piesa „Mihai Viteazul” de Székely Csaba este pusă în scenă de Ándi Gherghe care, urmărind cu atenție țesătura complicată a textului, crează un spectacol cu aderență la problematicile actuale și la circumstanțele sociopolitice din țară și din regiune. Personajul Mihai Viteazul este demitizat și povestea vieții sale este rescrisă de Székely Csaba pornind de la date și documente istorice. Astfel, urmărind spectacolul ne vom întâlni cu un Mihai Viteazul fără cușmă, fără aură de „erou al neamului” și vom vedea un Mihai Viteazul uman, tiranic, nesăbuit, ambițios – un negustor născut în Târgul de Floci, protagonist, beneciar și victimă al unor jocuri politice de Ev Mediu Târziu (mai multe detalii aici).
„Mihai Viteazul” este a doua producție a companiei independente Teatru 3G din Târgu Mureș din stagiunea 2018-2019, după spectacolul „Mesaje disperate către planeta Pluto” de Elise Wilk, în regia lui Theo Marton. Se joacă în limbile română, maghiară, germană și va supratitrat în limbile română și maghiară.
Punerea în scenă a acestei piese de „teatru” este finanțată din fonduri publice de către Primăria Târgu Mureș, condusă de primarul Dorin Florea, și de către Administrația Fondului Cultural Național din subordinea Ministerului Culturii.
Astfel, Asociația Teatru 3G, cea care pune în scenă piesa „Mihai Viteazul” de Székely Csaba, va încasa în 2018 suma de 71.000 de lei de la Administrația Fondului Cultural Național pentru proiectul „Educație civică prin teatru contemporan” (detalii aici). Despre ce fel de educație poate fi vorba într-o piesă de teatru care batjocorește istoria românilor nu știm.
Foarte generoasă cu această asociație este și Primăria Târgu Mureș, condusă de primarul Dorin Florea.
În anul Centenarului Marii Uniri, Primăria Târgu Mureș nu a alocat niciun leu pentru a sărbători cu demnitate istoria românilor. Anul acesta la Târgu Mureș nu s-a ridicat nici drapel al României și nu s-a amplasat niciun bust sau vreo statuie a unei personalități românești care să marcheze momentul 1918. În schimb, Primăria Târgu Mureș, cu largul concurs al consilierilor locali, a dat o mână de ajutor la batjocorirea istoriei românilor.
Ca să nu-i fie prea greu lui Székely Csaba să-și pună în scenă piesa de „teatru”, în fapt o producție abjectă nu pretenții de piesă de teatru, Primăria Târgu Mureș a aprobat pentru anul în curs o finanțare de peste 70.000 de lei către Asociația Teatru 3G (detalii aici și aici). Asta așa, ca nu cumva asociației să-i lipsescă ceva și să-și poată bate joc liniștită de simbolul pe care îl reprezintă marele voievod Mihai Viteazul.
Sigur, se vor trezi unii să-mi spună că nu mă pricep la artă. Poate că nu mă pricep. Însă cu siguranță am bun simț. Iar bunul simț îmi spune că aici avem de-a face cu o batjocorire a istoriei românilor.
Să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă un regizor român și-ar fi permis să facă o astfel de piesă de „teatru” despre Kossuth sau despre Petofi Sandor? Ar fi sărit ca arși CNCD și Ambasada Ungariei la București iar pe Kelemen Hunor l-am fi auzit făcând apel la ONU să intervină. Niciodată, dar absolut niciodată, o astfel de piesă de teatru nu ar fi fost pusă în scenă în Ungaria și niciodată, dar absolut niciodată, o astel de piesă de teatru nu ar fi fost finanațată din fonduri publice în Ungaria. În schimb, un regizor de etnie maghiară poate batjocori, în anul Centenarului Marii Uniri, simbolul marelui voievod Mihai Viteazul. Pentru că românii sunt fie proști, fie trădători de neam.
Această producție pretins culturală, o tentativă mizerabilă de act de cultură, nu doar că beneficiază de concursul unor români care o pun în scenă dar are și finanțare din fonduri publice. Cireașa de pe tort este dată de faptul că piesa de „teatru” în cauză a fost premiată, în 2013, în Ungaria, iar în 2015 a fost desemnat ”spectacolul anului” în țara vecină și prietenă, după cum află de pe site-ul Antena 1.
Așadar, cred că piesa „Mihai Viteazul” de Székely Csaba poate rula fără probleme în Ungaria. În fapt ea reprezintă o insultă la adresa oricărui român de bun simț și o manifestare a urii vicerale a lui Székely Csaba față de istoria românilor. Dacă vrea să mă contrazică îl invit pe Székely Csaba să facă o piesă de teatru similară în care să-l demitizeze pe Wass Albert, Petofi Sandor sau Kossuth.
De remarcat și atitudinea complice a conducerii Primăriei Târgu Mureș cu acestă bătaie de joc la adresa istoriei românilor. Deși acest subiect a ajuns în spațiul public de mai multe zile, conducerea Primăriei Târgu Mureș a refuzat să se delimiteze de această mizerie. La Târgu Mureș istoria românilor nu valorează o ceapă degerată când vine vorba de negocierile politice cu UDMR.
FOTO: afișul spectacolului
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Gheorghe says:
Sa le trimitem o fleica de forma Ungariei si o ceapa degerata celor de la teatru si de la primaria Targu Mures.
Liliana says:
Am mai putea adauga ca multi romani sunt prea pasivi si cu o lipsa acuta de curaj!
Sa le fie rusine celor care si-au batut joc de domnitorul nostru, caruia nu degeaba i s-a spus Mihai Viteazul!
spectator says:
am vazut ca ai scris ca e o productie abjecta. ai vazut spectacolul sau iti dai cu parerea ca pe stadion? daca ai fi vazut spectacolul ai fi constatat ca Mihai Viteazul e elogiat, nu batjocorit. da jos mizeria asta de articol plina de minciuni
Dan Tanasa says:
Am publicat imagini cu această piesă. Am văzut deci suficient.