
Ceremoniile militare şi religioase au avut loc în faţa Primăriei, pe turla căreia ostaşii Armatei Române au arborat tricolorul românesc pe 8 septembrie 1944, ca simbol al libertăţii, Sfântu Gheorghe fiind primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină.
Depuneri de coroane şi jerbe de flori au avut loc şi la troiţa generalului Grigore Bălan din localitatea Arcuş şi la monumentul locotenentului David Păiuş, care au căzut în luptele pentru eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe.
„Manifestarea de astăzi are o semnificaţie deosebită în anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri. În fond, 8 septembrie 1944 a pus capăt unei perioade de patru ani cât patru veacuri, după expresia mitropolitului Nicolae Colan. Şi, apropo de coincidenţe în istorie, în calitate de arhivist am avut posibilitatea să descopăr documentul de predare a administraţiei româneşti către administraţia maghiară în 8 septembrie 1940 şi iată că exact peste 4 ani, în 8 septembrie 1944, Armata Română reuşea să elibereze oraşul. În afara personalităţilor cunoscute, mă refer la generalul Grigore Bălan şi la locotenentul David Păiuş, care au căzut în aceste lupte, mai puţin cunoscute sunt informaţiile documentare referitoare la participarea românilor din judeţul nostru la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe. Avem numele unor ostaşi care au căzut pentru eliberarea oraşului, din Covasna, Dobârlău, Valea Mare, Întorsura Buzăului şi Dobolii de Jos”, a declarat pentru AGERPRES, dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii societăţii civile româneşti din judeţul Covasna.
Nota mea: anul aceasta, în timp ce în fața Primăriei Sfântu Gheorghe românii aniversau 74 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă, în centrul orașului, la câțiva zeci de metri distanță, a fost urganizată a doua ediție a Festivalul Deliciilor Dulci, organizat de Consiliul Județean Covasna, condus de UDMR-istul Tamas Sandor.
Astfel, fix la ora la care avea loc ceremonialul militar și religios, CJ Covasna dădea drumul festivalului cu muzică de fanfară. Deși știa foarte bine că la acea oră are loc un ceremoniul religios și militar, Tamas Sandor a ales ca în anul Centenarului Marii Uniri să batjocorească o aniversare românească (în 2017 la prima ediție festivalul a fost organizat în perioada 30 septembrie – 1 octombrie). Liderul UDMR Tamas Sandor nu putea să rateze momentul să batjocorească un alt moment important din viața românilor din municipiul Sfântu Gheorghe.
FOTO: Tamas Sandor, președintele CJ Covasna, agerpres.ro
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
emil says:
Invidioșii și cei lipsiți de bun simt ,mereu încearcă sa strice bucuria celorlați ,sper ca ,i-a stat ,în gat ,kürtőskalácsul ,lui și lui scripcaru ,asta e mai revoltător ca ,a stat cu cei care denigrează jerfata celor care au eliberarea orașului Sfântu Gheorghe de sub ocupație fascisto-hortystă.