REVOLTĂTOR. UDMR, insultă la adresa românilor în preajma Zilei Naționale. 100 de ani de la înființarea Diviziei Secuieşti, marcați la Miercurea Ciuc printr-un şir de evenimente festive

November 22, 2018 •Miercurea Ciuc •Views: 1196

Istoria Diviziei Secuieşti, înfiinţate în urmă cu 100 de ani, va fi marcată la Miercurea Ciuc printr-un şir de evenimente festive care se vor întinde pe trei zile. Programul evenimentelor a fost anunţat de organizatori în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri, transmite agenția de presă maghiară MTI.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc, amendat DEFINITIV de instanță cu peste 75.000 de lei. VEZI motivul!

Potrivit MTI, festivităţile vor începe vineri, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, cu vernisajul expoziţiei intitulate “Károly Kratochvill şi Divizia Secuiască”. Sâmbătă istoria Diviziei Secuieşti va fievocată printr-o prezentare de carte şi o conferinţă ştiinţifică. În program se mai regăsesc un spectacol de teatru, o proiecţie de film şi o comemorare care va avea loc la memorialul de la Şumuleu Ciuc al diviziei.

Publicul are ocazia să vadă o expoziţie interactivă; alături de artefacte şi picturi originale, vremurile Primului Război Mondial vor fi evocate şi prin instalaţii, de exemplu cu tranşee şi cuiburi de mitralieră – a spus László Tóth, consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Materialul expoziţiei provine de la Institutul şi Muzeul de Istorie Miliară din Budapesta, respectiv materialul permanent al Muzeului Secuiesc al Ciucului, dar au fost împrumutate obiecte şi de la Muzeul Naţional Secuiesc de la Sfântu Gheorghe şi de la Muzeul Józsa András din Nyíregyháza, Ungaria.

La conferinţa de sâmbătă, de la Castelul Mikó din Miercurea Ciuc, vor susţine prelegeri cei mai recunoscuţi cercetători ai subiectului. Conferinţa nu va prezenta doar istoria Diviziei Secuieşti, ci şi întâmplările de la încheierea Primului Război Mondial, a specificat consulul ungar László Tóth.

În opinia acestuia, fiecare perioadă istorică are provocările sale, iar pentru a face faţă cu succes provocărilor de astăzi este importantă cunoaşterea şi înţelegerea trecutul, învăţarea din experienţele trecute.

Vezi și STUPEFIANT. La 70 de ani de la Dictatul de la Viena, UDMR si Laszlo Tokes au inaugurat o statuie a unui soldat ungur la Reci, in Covasna!

Se doreşte ca şcolile din oraş şi din regiune să participe în grupuri organizate la această expoziţie, care prezintă un capitol important al istoriei secuilor – a adăugat Róbert Ráduly, primarul oraşului Miercurea Ciuc. Acesta a specificat, totodată, că se lucrează pentru ca o editură din localitate să poată primi, temporar, dreptul de editare a cărţii care prezintă istoria Diviziei Secuieşti, pentru ca toţi elevii care îşi vor încheia studiile la Miercurea Ciuc în anul şcolar 2018-2019, să primească această carte drept cadou. Scopul nu este acela de a fi ostentativi, ci de a prezenta acest capitol al istoriei într-un mod autentic, la un nivel cultural înalt – a adăugat primarul Róbert Ráduly.

Nota mea: Primăria Miercurea Ciuc și Consiliul Județean Harghita, ambele instituții publice ale statului român conduse de membri ai UDMR, nu au defășurat nicio acțiunea publică prin care să marheze anul Centenarului Marii Uniri. Instituții publice ale statului român sunt implicate în proslăvirea unor criminali ai românilor, membrii Diviziei Secuiești, care s-au opus apariției statului național unitar român. Românii din județul Harghita au neșansa de a fi conduși de doi lideri UDMR animați de ură la adresa lor.

În schimb, deși au pretenția să fie respectați, liderii UDMR nu manifestă nici cel mai elementar respect față de sensibilitățile și istoria românilor, sărbătorindu-i în anul Centenarului pe criminalii românilor din Divizia Secuiască. Asta după ce, tot la Miercurea Ciuc, cu largul concurs al primarului UDMR, în 2010 s-au aniversat 70 de ani de la invadarea Transilvaniei și revenirea ei la patria mamă, Ungaria Mare (detalii aici).

Aceste manifestări publice nu ar fi posibile în nicio țară din lume cu apă caldă la robinet. În schimb, proslăvirea criminalilor românilor este posibilă pe teritoriul României nu largul concurs al clasei politice de la București.

Despre Divizia Secuiască vă recomand detalii aici.

Vezi și Cum sunt comemoraţi în România cei pe care istoria noastră îl prezintă drept criminali – divizia secuiască, Kratochvil Karoly şi Nyiro Jozsef

FOTO: Husari secui cu steagul secuiesc, facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to REVOLTĂTOR. UDMR, insultă la adresa românilor în preajma Zilei Naționale. 100 de ani de la înființarea Diviziei Secuieşti, marcați la Miercurea Ciuc printr-un şir de evenimente festive

  1. emil says:

    udmr-ul continua sa elogieze criminalii de război ,asta era aceste unități secuiești ,ucideau romani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REVOLTĂTOR. UDMR, insultă la adresa românilor în preajma Zilei Naționale. 100 de ani de la înființarea Diviziei Secuieşti, marcați la Miercurea Ciuc printr-un şir de evenimente festive"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revoltator-udmr-insulta-la-adresa-romanilor-in-preajma-zilei-nationale-100-de-ani-de-la-infiintarea-diviziei-secuiesti-marcati-la-miercurea-ciuc-printr-un-sir-de-evenimente-festive/