Șeful CJ Harghita, „accidentat”: ruptură de logică elementară și lipsă acută de bun simț

January 20, 2016 •Harghita •Views: 2740

Președintele Consiliului Județean Harghita a explicat într-un interviu acordat publicației Informația Harghitei care sunt motivele pentru care steagul secuiesc a fost adoptat de CJ Harghita ca steag al județului iar românii nu sunt reprezentanți pe acest steag.

Vezi și CORUPȚIE. Procesul preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba: trei dintre inculpaţi şi-au recunoscut faptele

Întrebat de redactorul-șef al publicației Informației Harghitei, Mihai Groza, care sunt motivele pentru care românii nu sunt reprezentați pe steagul județului Harghita, președintele CJ Harghita, UDMR-istul Borboly Csaba, a răspuns că românii au drapelul național.

Întrebat care sunt simbolurile prezente pe steagul secuiesc care îi reprezintă pe românii din județ Borboly răspunde: „Nu ştiu dacă ştiţi, dar există vreo 15-20 de steaguri tradiţionale secuieşti de-a lungul istoriei. Această variantă cu galben şi albastru a fost folosită pe steagul lui Székely Mózes, care era unicul principe secui al Transilvaniei (…). S-a născut la Odorheiu-Secuiesc, în judeţul nostru. Dar în privinţa întrebării dumneavoastră nu acest aspect poate fi interesant, ci faptul că Székely Mózes era unul dintre cei mai importanţi conducători de oştiri ai lui Mihai Viteazul. Dacă acum 400 de ani, Mihai Viteazul nu a avut nici o problemă cu acest steag când luptau împreună la Călugăreni împotriva turcilor, nu înţeleg de ce ar trebui prezentată ca o ofensă împotriva românilor din judeţul Harghita”.

Întrebat de mere, săcuiul Borboly Csaba răspunde de pere. Mai departe.

„Răspunzând la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune că în toate forurile democratice deciziile se iau cu majoritate. Este preferabilă decizia consensuală, dar există situaţii în care din varii motive nu se poate lua o decizie consensuală”. Adică, în traducere liberă, noi maghiarii suntem majoritari și nu dăm doi bani pe românii din județ și pe prosteala cu „consens” și „buna conviețuire”.

Săcuiul Borboly Csaba insistă în „explicații”, rupte complet de logică elementară.

„Revenind la comunitatea română din judeţul Harghita, este cunoscut faptul că românii din judeţul nostru folosesc steagul naţional, adică tricolorul. Degeaba adoptăm orice variantă de steag judeţean, românii din judeţul Harghita oricum foloseau ca simbol propriu tricolorul, chiar dacă brodam frunza de stejar pe orice variantă de steag. De aceea este o teorie falsă că prin varianta adoptată a fost lezată comunitatea română din judeţul Harghita. Oamenii nu schimbă simboluri de la o zi la alta. Un steag nu este o lenjerie intimă care se schimbă zilnic, nici pentru români, nici pentru maghiari, orice ar susţine politicienii, formatorii de opinie”.

Păi bine domnule, dar aici e vorba de steagul județului, că doar drapelul național al României e unul și același pentru toți cetățenii României, indiferent de etnie. De exemplu, săcuiul Borboly Csaba e obligat legal să manifeste respect față de drapelul României pentru că drapelul României e și drapelul lui, fiind cetățean român și în plus și funcționar al statului român, plătit gras din fonduri publice că să facă pe „tolerantul”.

Genialul (glumesc! nici vorbă!) Borboly Csaba insistă, violând flagrant logica. Atenție:

„Buna convieţuire se poate realiza dacă sunt eliminaţi factorii perturbatori. Chestiunea steagului secuiesc era o sursă de tensiune pe care nu românii din Gălăuţaş, sau din Corbu au creat-o, ci sfera politicului. Românii la fel ca şi maghiarii aşteaptă de la politic să rezolve situaţiile care pot polua, tensiona viaţa politică”. Adică el, săcuiul Borboly Csaba, plin de dragoste pentru românii din județ, nu e membru al sferei politice. Nu!! El vine din sfera ONG-ului, a societății civile. Să ți se întoarcă stomacul pe dos, nu altceva.

Săcuiul insistă.

„Menţiunea a doua ar fi că aş fi considerat o propunere mult mai oportună, constructivă din partea domnului Proca sau a Forumului Civic, să se ia act de propunerea noastră pentru detensionarea situaţiei create în jurul steagului şi pentru acceptarea acesteia să ceară în contrapartidă ceva ce este într-adevăr util pentru comunitatea română, de exemplu fonduri suplimentare, creşterea cu câteva puncte procentuale a fondurilor judeţene destinate programelor culturale româneşti”. Adică românii să cerșească bani, că steag nu le dăm oricum. De ce? Păi pentru că noi ungurii avem majoritatea și facem ce vrem noi.

Genialul (din nou, glumesc!) Borboly Csaba continuă. Atenție:

„În loc de supărări reciproce, de etnicizare extremă a acestei chestiuni, cred că s-ar fi putut găsi o soluţie benefică ambelor comunităţi”. Românii „etnicizează extrem” pentru că vor să fie și ei reprezentați pe simbolul local, nu UDMR care a votat un steag eminamente etnic ca steag local. Ruptură totală de logică elementară în discurusl săcuiului Borboly Csaba.

Interviul integral aici.

P.S.: Îl felicit pe Mihai Groza pentru că a avut răbdare să culeagă acest interviu. Mă bucur că l-a ținut stomacul.

FOTO: Borboly Csaba, președinte CJ Harghita

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Șeful CJ Harghita, „accidentat”: ruptură de logică elementară și lipsă acută de bun simț

  1. Mihail Groza says:

    Nu fiți naivi! Chestiunea drapelului s-a rezolvat (mă rog, e un fel de a zice!) politic. Premierul Ponta a promis legitimarea steagului secuiesc în 2013, la Congresul UDMR de la Miercurea-Ciuc, DUPĂ ce acesta fusese declarat ilegal de justiție. (Promisese atunci și declararea maghiarilor ca factori constitutivi de stat – asta n-a mai apucat s-o facă). Borboly se referă azi la acel tip de „rezolvare” a problemei, adică la oficializarea, într-un fel sau altul, a drapelului secuiesc și a arborării acestuia, chestiune soluționată parțial prin legea simbolurilor locale. Factorii politici, indiferent de culoare (și nici instituțiile de forță și ordine) centrale nu agreează deloc scandalurile (chiar dacă sunt doar mediatice) cu iz etnic, deoarece generează în exterior percepții nefaste mult mai puternice decât o mare manifestație socială la București. Ca atare s-a urmărit (demult) găsirea discretă a unei soluții de legitimare a drapelului secuiesc. Indiferent de frazeologia europeană ori patriotardă, și românii și ungurii de aici știu foarte bine că: nici un român n-ar arbora drapelul secuiesc având undeva pe el 10 cm pătrați de simbol românesc ca drapel al județului (asta am verificat – și n-am primit nici un răspuns afirmativ), și nici secuii nu l-ar arbora exact din același motiv. Vor arbora tot drapelul secuiesc actual și scandalul va continua ever. Aceasta e realitatea, ne place sau nu.
    Problema de fond a pus-o Forumul Civic, într-un comunicat în care explica cum românii din zonă n-au avut sute de ani dreptul la simboluri, iar legea actuală și atitudinea guvernanților perpetuează situația ca nici acum să nu le putem avea. La această situație are cineva un răspuns fezabil, care să poată fi aplicat mâine?
    În altă ordine de idei, nu trebuie să ne așteptăm ca cineva aflat de cealaltă parte a baricadei să dea răspunsurile pe care ni le dorim noi. Caz în care nici n-ar avea sens să i-l iei.

    • Dan Tanasa says:

      Ruptura de logică elementară a lui Borboly e evidentă. La fel și ura sa viscerală pentru tot ceea ce este românesc. Arborarea steagului secuiesc pe case particulare este ILEGALĂ. Nu o spun eu, o spune o sentință definitivă și irevocabilă. Restul este gargară iredentist-șovină a unor lideri politici maghiari care cu asta se hrănesc și fără de care nu ar mai exista. Evident că și românii trebuie să fie reprezentați pe simbolul local, dar UDMR acționează exact cum acționau strămoșii lor în Evul Mediu: șovin și plin de ură față de români, cărora le refuză dreptul de a exista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Șeful CJ Harghita, „accidentat”: ruptură de logică elementară și lipsă acută de bun simț"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/seful-cj-harghita-accidentat-ruptura-de-logica-elementara-si-lipsa-acuta-de-bun-simt/