SENTINȚE DEFINITIVE. Urmaşii grofului Banffy Daniel, condamnat pentru crime împotriva românilor, îşi pierd averile moştenite

March 6, 2019 •justitie •Views: 2599

Mai multe titluri de proprietate emise pe numele a trei moştenitoare ale baronului Banffy Daniel, condamnat în 1952 pentru instigare la crime împotriva umanităţii, judecătorii dispunând atunci şi confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise în timpul ocupaţiei horthyste, când a fost ministru, au fost anulate în urma unor acţiuni în justiţie iniţiate de către Instituţia Prefectului Alba, transmite Agerpres.

Vezi și SENTINȚĂ BOMBĂ. Castelul de la Arcuș, retrocedat ilegal unui ungur din Africa, revine Statului Român

Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de către prefectul Dănuţ Emil Hălălai şi jurişti ai Serviciului verificarea legalităţii actelor, contencios-administrativ, urmărirea aplicării actelor cu caracter reparatoriu, alegeri, în patru dosare au fost date decizii definitive, iar în alte trei, unde, la Judecătorie, Instituţia Prefectului a avut câştig de cauză, mai există o cale de atac, la Tribunal, pentru urmaşele lui Banffy Daniel.

Astfel, în două dosare, Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul declarat de către Bethlen Ana, Bethlen Susana Agneta şi Szentkuti Eva împotriva unor decizii, din 2017, ale Tribunalului Alba, care făceau referire la anularea unor titluri de proprietate emise în 2009, ce priveau peste 45 de hectare de păşune, respectiv 23,75 hectare de pădure de pe raza comunei Hopârta.

Dosarele au fost soluţionate în sensul că a fost admisă excepţia inadmisibilităţii recursului formulată de Prefectul judeţului Alba şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar Alba, au explicat juriştii Instituţiei Prefectului.

Alte dosare au fost finalizate la Tribunalul Alba în sensul respingerii apelului formulat de cele trei moştenitoare împotriva unor sentinţe civile ale Judecătoriei Aiud. Astfel, a fost anulat un Titlu de proprietate emis în 2007, referitor la o suprafaţă de peste 9 hectare de teren agricol, tot de pe raza comunei Hopârta, şi un altul din 2010, referitor la o suprafaţă de peste 40 de hectare de teren agricol de pe raza comunei Lopadea Nouă. Ambele hotărâri ale Tribunalului Alba sunt definitive, au precizat juriştii Instituţiei Prefectului Alba.

Pe rolul Judecătoriei Aiud s-au aflat alte trei dosare, în toate fiind admisă acţiunea civilă formulată de Prefectul Judeţului Alba, prin care s-a solicitat constatarea nulităţii absolută a actelor de reconstituire a dreptului de proprietate pentru o suprafaţă totală de aproape 35 de hectare de pădure, de pe raza comunei Lopadea Nouă. Cel puţin într-unul dintre dosare, moştenitoarele lui Banffy au formulat apel la Tribunalul Alba.

Anul trecut, Romsilva şi Instituţia Prefectului judeţul Mureş au câştigat, definitiv şi irevocabil, procesul cu urmaşii baronului Banffy, menţinând astfel în proprietatea statului peste 9.300 de hectare de pădure din judeţul Mureş, pe raza comunelor Stânceni, Răstoliţa şi Lunca Bradului.

Ulterior, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, a criticat decizia de a “renaţionaliza” mai multe terenuri care fuseseră atribuite în 2007 moştenitorilor fostului lor proprietar, un fost ministru ungar al Agriculturii, relata, în iulie, agenţia ungară de presă MTI. Moştenitorii lui Banffy au susţinut că decizia Tribunalului a avut la bază un verdict din 1952, prin care fostul ministru a fost condamnat la 8 ani de muncă forţată, i-a fost confiscată averea şi a fost privat timp de 10 ani de drepturile civile pentru crime împotriva umanităţii pe care a fost acuzat că le-a comis între 1940 şi 1944. Familia susţine că respectiva sentinţă ar fi fost rezultatul unui proces înscenat.

În urmă cu cinci ani, într-un document emis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii se arăta că averea lui Banffy Daniel nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist, ci a fost confiscată în baza unei sentinţe prin care era condamnat pentru instigarea la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944. Potrivit documentului CNSAS, conduita lui Banffy Daniel în perioada de ocupaţie horthystă din Ardeal a fost “vădit contrară intereselor României şi populaţiei româneşti din Ardeal” şi că “faţă de această conduită, averea autorului Banffy Daniel a fost preluată de statul român”. Din acest motiv, s-a considerat că bunurile au fost confiscate ca urmare a săvârşirii unor crime contra umanităţii sau crime de război în perioada 6 septembrie 1940 – 9 mai 1945 şi nu constituie preluare abuzivă, deci nu fac obiectul legii de reconstituire a dreptului de proprietate.

Moştenitorii domeniilor Bánffy îşi pun speranţa în Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în conflictul juridic pe care îl au cu statul român în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor naţionalizate. Declaraţia a fost făcută pentru agenţia ungară de presă MTI de către Farkas Bánffy, nepotul lui Dániel Bánffy, după ce statul român a anulat în instanţă mai multe titluri de proprietate ale unor domenii retrocedate familiei în judeţul Alba, transmite agenția de presă ungară MTI.

FOTO: Banffy Daniel, wikipedia

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to SENTINȚE DEFINITIVE. Urmaşii grofului Banffy Daniel, condamnat pentru crime împotriva românilor, îşi pierd averile moştenite

 1. Doru says:

  Felicitari pentru spiritul national!

 2. dr Oetker says:

  Jegosule cu asta nu s-a terminat… MAI NOU asa incercati sa puneti mana pe averea maghiarimii din Ardeal! Dar jocul de acum incolo incepe. Asa ca inca sa nu desfaci sampania. Veti avea mari surprize in viitorul apropiat. 😀

 3. Ene Constanta says:

  Bravo ! In sfarsit ati luat o hotarare inteleapta! Continuati dragii mei…continuati…si cu altii….

 4. Daniela Rusu says:

  In sfarsit o veste buna! Felicitari! Se face dreptate.

 5. Octavian says:

  Se vede ca e necesar controlul activităților judecătorilor. Altfel apar anomalii cum sunt: Cazul Tundrea (zeci de ani la puscarie nevinovat), retrocedări aranjate, sentințe date de judecatori care nu citesc dosarele, sentinte date aiurea, condamnate apoi la CEDO cu amenzi, etc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "SENTINȚE DEFINITIVE. Urmaşii grofului Banffy Daniel, condamnat pentru crime împotriva românilor, îşi pierd averile moştenite"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/sentinte-definitive-urmasii-grofului-banffy-daniel-condamnat-pentru-crime-impotriva-romanilor-isi-pierd-averile-mostenite/