ȘOCANT. Politician clujean de etnie maghiară despre România: Țară de rahat!

March 20, 2018 •sovinism maghiar •Views: 5552

Clujeanul Fancsali Ernő, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și fost candidat al acestei formațiuni politice maghiare la conducerea Primăriei Cluj-Napoca, a reacționat public la decizia Curții Constituționale în cazul înființării Liceului Romano-Catolic maghiar din Târgu Mureș.

Vezi și INACCEPTABIL. UDMR instigă la ură și violențe fizice împotriva românilor

Fancsali Ernő, fost candidat al acestei formațiuni politice maghiare la conducerea Primăriei Cluj-Napoca (detalii aici), militant activ pentru autonomia Transilvaniei și un fan al președintelui Klaus Iohannis, a reacționat public, pe pagina sa de facebook, cu privire la decizia Curții Constituționale de a declara drept neconstituțională legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic II ‘Rakoczi Ferenc’ din Târgu Mureș (detalii aici).

„Țara asta este de rahat”, este de părere militantul pentru autonomia Transilvaniei Fancsali Ernő, supărat în mod evident pe decizia Curții Constituționale.

Mesajul public postat de Fancsali Ernő pe pagina sa de facebook.

FOTO: napocanews.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

10 Responses to ȘOCANT. Politician clujean de etnie maghiară despre România: Țară de rahat!

 1. Saracut T. says:

  Țara nu e “de rahat”
  Și nici existența ei,
  Omul este un “ratat”
  Fie ungur, fie “bei”?!

 2. daniela says:

  Sa se duca in Ungaria .Nu il ținem cu forta .Poate punem mana de la mana pentru benzina sau bilet de avion sau cu ce vrea domnul sa părăsească mai repede Romania .

 3. Tudor Duica says:

  Domnul Francsali militeaza pt o Transilvanie libera si prospera! Numai alungarea din Ardeal si Banat a elementelor straine de cultura Transilvanista poate asigura ridicarea pe culmile progresului si democratiei multiculturale.Miticii sudisti ,moldovenii si oltenii trebuiesc deportati din Ardeal! Formatiunea nostra politica POL, si-a exprimat intotdeauna simpatia fata de fratii nostri din Ungaria care sunt intotdeauna acasa in Transilvania !

 4. gabi says:

  Eh, daca nu-i place tara asta care-i asigura o paine alba cu unt, e liber sa-si gaseasca o alta, cine-l tine aici?

 5. Tudor says:

  Are dreptate nebunul, totusi. Sunt de acord cu el, numai ca din cu totul alte motive.

 6. Oare Fancsali Ernő stie ca scolile romanesti din Ungaria se confruntă cu probleme foarte reale de supravieţuire? says:

  Meleşcanu: În Ungaria avem o comunitate confruntată cu probleme foarte reale de supravieţuire

  https://www.agerpres.ro/politica/2017/02/27/melescanu-in-ungaria-avem-o-comunitate-confruntata-cu-probleme-foarte-reale-de-supravietuire-22-06-31

  Budapesta, 27 feb /Agerpres/ – Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a afirmat că în Ungaria există o comunitate de români ce se confruntă cu probleme foarte reale de supravieţuire, unele dintre ele, privind funcţionarea şcolilor sau existenţa unui ziar românesc, fiindu-i prezentate diplomatului român în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o luni, la Budapesta, cu reprezentanţi ai acestei comunităţi.

  “Noi avem o comunitate relativ mică, concentrată mai ales pe frontiera de est a Ungariei şi est a României, confruntată cu probleme foarte reale de supravieţuire a unei comunităţi româneşti care a fost în anumite perioade destul de însemnată. Din punctul lor de vedere, principala preocupare este aceea de a obţine şi ei un sprijin mai substanţial de la autorităţile maghiare, aşa cum şi comunitatea maghiară din România primeşte sprijin de la Guvern şi finanţare. Au foarte multe probleme legate de funcţionarea şcolilor, de funcţionarea Asociaţiei Românilor din Ungaria şi de asemenea de tipărirea unor mijloace de informare, a unui ziar care este publicat aici. (…) Doresc un sprijin mai serios din partea autorităţilor de la Budapesta pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale”, a declarat Teodor Meleşcanu, într-o întâlnire cu presa.

  Ministrul afacerilor externe a adăugat că românii din Ungaria au fost interesaţi şi de modul în care statul român sprijină comunitatea, una din propunerile directe făcute în cadrul discuţiilor fiind legată şi de necesitatea unei prezenţe culturale mult mai importante a României în Ungaria.

  “Din abordarea pe care mi-au expus-o oamenii de aici am înţeles că sunt două mari direcţii de acţiune. Una este aceea de a organiza mai multe activităţi culturale cu oameni care vin din România, fie artişti, fie scriitori, fie oameni de cultură care ar putea să vină în mijlocul lor şi să le aducă o plus valoare care nu se poate găsi neapărat doar aici în Ungaria dar în al doilea rând îşi doresc foarte mult ca şi în sensul celălalt, o parte din activităţile pe care le desfăşoară ei aici, în domeniul cultural şi artistic, să fie cunoscute şi în România. (…) Oamenii sunt foarte realişti, nu au viziuni care ar putea să contravină statului maghiar, dimpotrivă sunt cetăţeni loiali ai statului maghiar şi singura lor preocupare este asigurarea identităţii culturale, spirituale şi religioase”, a adăugat Meleşcanu.

  El a precizat că au existat şi solicitări de sprijin financiar din partea Guvernului român pentru capela ortodoxă de la aşezămintele Gojdu şi pentru amenajarea unor spaţii în care să poată fi desfăşurate diferite activităţi de învăţare a limbii române, a istoriei României.

  “Este o comunitate mică, confruntată cu probleme, dar în acelaşi timp există un entuziasm foarte mare de la o parte importantă a acestei comunităţi de a găsi cele mai bune modalităţi pentru promovare şi păstrarea identităţii culturale şi spirituale ale românilor din Ungaria”, a afirmat diplomatul român.

  La recensământul ungar din 2011, 26.345 de persoane din Ungaria au declarat că sunt de origine română, 13.886 au declarat limba română ca fiind limba lor maternă, iar 17.983 au declarat că folosesc limba română ca instrument de comunicare.

  Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a efectuat luni o vizită oficială la Budapesta, la invitaţia ministrului afacerilor externe şi al comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, fiind printre primele deplasări externe ale acestuia de la preluarea actualului mandat de şef al diplomaţiei române.

  Programul vizitei a inclus consultări cu şeful diplomaţiei ungare, o întrevedere cu prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi susţinerea unei alocuţiuni, în premieră pentru un ministru român, la reuniunea anuală a diplomaţiei ungare. Totodată, ministrul român a avut programată şi o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria. AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: Nona Jalbă)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "ȘOCANT. Politician clujean de etnie maghiară despre România: Țară de rahat!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/socant-politician-clujean-de-etnie-maghiara-despre-romania-tara-de-rahat/