VALEA UZULUI. MAE respinge ferm acuzaţiile şi limbajul inacceptabil utilizat de Budapesta

June 7, 2019 •Externe •Views: 634

Ambasadorul român la Budapesta nu a refuzat convocarea la Ministerul ungar de Externe, ci a propus ca întâlnirea să aibă loc luni, informează un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) preluat de Agerpres.

Vezi și VALEA UZULUI: Nu trebuie să fii un geniu pentru a-ți da seama că închiderea Cimitirului Internațional de Ziua Eroilor va isca momente tensionate

“Referitor la invitarea ambasadorului român la Budapesta la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior (MAECE) ungar, precizăm că întâlnirea nu a fost refuzată de partea română, care a propus ca aceasta să aibă loc în cursul zilei de luni”, arată sursa citată.

Potrivit MTI, care citează o oficialitate a Ministerului ungar de Externe, “ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, ce fusese convocat pentru vineri la MAECE din Ungaria pentru a discuta pe tema evenimentelor din ajun de la cimitirul militar internaţional de la Valea Uzului, a refuzat să se prezinte, invocând ordine contradictorii”.

MAE “respinge ferm acuzaţiile şi limbajul inacceptabil utilizat de oficialul de la Budapesta, solicitând părţii ungare să se abţină de la provocări şi de la escaladarea tensiunilor, alimentate inclusiv prin prezenţa la cimitirul internaţional din Valea Uzului a unui înalt oficial ungar şi prin prezentarea distorsionată a situaţiei din Valea Uzului şi a evenimentelor de la data de 6 iunie”, mai arată comunicatul.

Potrivit sursei citate, din informaţiile actuale, oficialul ungar a fost prezent în România “fără o invitaţie oficială a părţii române”.

“Ministerul Afacerilor Externe subliniază caracterul internaţional al cimitirului din Valea Uzului şi dreptul neîngrădit al fiecărui stat să îşi comemoreze eroii înhumaţi în acel cimitir”, punctează MAE.

Totodată, ministerul aminteşte că forţele de ordine au asigurat ordinea publică în zonă şi au comunicat că “pe timpul desfăşurării evenimentului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine”.

Partea română reaminteşte “că a făcut în permanenţă apel la calm şi moderaţie, constatând cu regret o atitudine contrară a oficialilor ungari atât prin declaraţiile publice, cât şi prin incitările transmise pe reţelele sociale”, menţionează MAE.

FOTO: B1

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

8 Responses to VALEA UZULUI. MAE respinge ferm acuzaţiile şi limbajul inacceptabil utilizat de Budapesta

 1. Angelo says:

  Propun un referendum la un proiect de lege prin care să le mai taiem din drepturi minoritatilor din România pentru ca eu inteleg ca etnicii maghiari au anumite probleme, nu sunt mulțumiți și se încurcă în atât de multe drepturi! Nu-si pot administra constructiv drepturile lor de minoritari si astfel o parte din conducătorii și cativa reprezentanți ai minoritatii etnicilor maghiari au făcut tot posibilul ca prin abuzul lor să provoace cetățenii români purtatori de tricolor românesc, cu rădăcini in limba română, în portul popular românesc si care-și respectă datinile străbune si obiceiurile creștin-ortodoxe românești. Prin propria lor voință, reprezentantii etniei maghiare au blocat deliberat printr-o stratagemă accesul românilor adevarați pe un pământ din inima propriei lor țări, impunând propriile lor reguli pe pământul românesc. Aceste fapte sunt un real pericol la adresa sigurantei nationale si trebuie pedepsite exemplar conform legii pentru a da un exemplu si pentru a transmite un mesaj clar tuturor străinilor că acolo încă este România! Pe ungurii aștia cretini îi cam manânca spinarea și tot testează ei nervii românilor cu gândul ca tineretul e la munca peste granite. Pai ungurii agitatori sunt atât de alienați încât ei nici nu realizează faptul că sunt incercuiți de români, toată Ungaria este încercuită de românii plecați din România, toată Europa este încercuită! Doamne ajută să fie pace!

 2. Gheorghe says:

  Unde era MAE cînd primarul a pus cu trei zile înainte lacăte pe poarta cimitirului ?

  • Gheorghe says:

   Hai sa zicem ca atunci nu era o problema internationala, ca sa intervina MAE, dar trebuiau sa ia atitudine MAI prin prefectii celor doua judete, MApN si SRI pe baza Legii 51/1991 privind securitatea nationala, pentru ca escaladau faptele determinante ale unui conflict interetnic. A emis un singur act blonda Maricica, prefecta de Bacau, doar ca sa anuleze o decizie a Primariei Darmanesti, parca pentru a da apa la moara conflictului.

 3. mihai says:

  Un comentariu interesant luat de pe facebook … mi s-a parut de bun simt asa ca il postez aici
  Kelemen Hunor este unul dintre cei mai corupți politicieni ai Europei — un individ impertinent, arogant și nesătul, răsfățat peste măsură și mufat ca lipitoarea la banii contribuabilului. Cum a comentat violențele inacceptabile și regretabile petrecute ieri la Valea Uzului? Spunînd că „asta este fața adevărată a României în 2019.”
  Nu, baroane! Majoritatea românilor sunt toleranți, însă dumneata ești fața ticăloasă a imposturii morale și marioneta revizionismului maghiar din Transilvania! România i-a îmbogățit pe grofii UDMR-ului așa cum nicio altă țară din vecinătatea Ungariei n-ar fi făcut-o. Ne-ați sfidat la Marele Centenar, ne-ați fentat la europarlamentare cu voturi luate din Teleorman și Tulcea.

  Escaladarea naționalismelor tribale e periculoasă, dar Kelemen Hunor e partea problemei, nu a soluției!

 4. Kermit Von Klausenberg says:

  Intrebare ? De ce reactionam abia dupa ce lucrurile se petrec? Ne trebuie o lege prin care sa se poata retragere cetateniai romana tuturor acelora care detin dubla cetatenie si care desfasoara actiuni ostile Romaniei. Apoi oficialii maghiari care se dedau la actiuni antiromanesti pe teritoriul Romaniei sa fie declarate persoane indezirabile si expulzate, cu interdictia de a mai intra pe teritoriul Romaniei.

 5. Aurelian says:

  ar trebui ca toate ministerele sa ia la timp atitudine in toate directiile unde etnicii unguri sau de multe ori partea ungara , sar calul , inclusiv cu fel – de- fel de drapele arborate , de sfidarea cumparatorilor romani in zonele cu secuime si multe altele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VALEA UZULUI. MAE respinge ferm acuzaţiile şi limbajul inacceptabil utilizat de Budapesta"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/valea-uzului-mae-respinge-ferm-acuzatiile-si-limbajul-inacceptabil-utilizat-de-budapesta/