VALEA UZULUI. Un român de etnie maghiară, mesaj către Kelemen Hunor: Renunțați să mai fiți atât de arogant cu românii

June 7, 2019 •opinie •Views: 12944

Un român de etnie maghiară originar din Deva i-a transmis un mesaj public liderului UDMR, Kelemen Hunor, după incidentele petrecute ieri, 6 iunie, de Ziua Eroilor, la Valea Uzului.

Vezi și Kelemen Hunor INSTIGĂ LA URĂ după incidentele de la Valea Uzului: „România şi-a arătat faţa adevărată”

„Către Domnul Kelemen Hunor.

Vă rog respectuos să renunțați să mai fiți atât de arogant cu populația majoritar Românească. Eu înțeleg că doriți tot mai multe drepturi pentru Etnicii Maghiari din România dar aveți grijă… la un moment dat aceste drepturi să nu se transforme în privilegii. Privilegiile excesive pentru unii nu fac decât să îi enerveze pe alții. Vedeți că nu toți Maghiarii sunt membrii UDMR și nu toți tânjesç după acea idee aberantă de autonomie. Eu sunt unul din acei Etnici Maghiari care își cunoaște drepturile și crede că sunt mai mult suficiente. Poate mult prea multe după părerea mea. Nu am nevoie de autonomie. Nu am nevoie să fac școală exclusiv in Limba Maghiară care de fapt nu mă ajută cu nimic în România. Sau pregătiți zona pemtru Ungaria Mare ? Opriți arborarea ilegală și excesivă a steagurilor Ungurești și așa zise Secuiești din Harghia și Covasna în detrimentul Drapelului Național Românesc și oprimarea populației Romanești de către autoritățile Maghiare din zonă. Am fost în Harghita și Covasna și cunosc situația. Nu vorbesc în necunoștință de cauză. Nu uitați că Harghita și Covasna sunt judete pe pământ Românesc și nu o colonie subordonată Budapestei sau extremistului din fruntea Guvernului Ungar. Întotdeauna există o linie roșie care nu poate fi depășită. Nu uitați că suntem minoritari și nu suntem buricul pământului. Nu îi enervați peste măsură pe Românii majoritari deoarece știți bine că nu veți putea face față furiei lor care odată declanșată nu mai poate fi oprită sau va fi oprită foarte greu. Vedeți Valea Uzului ce clar se află pe pamânt Românesc unde poarta cimitirului a fost legată cu lanțuri ca să nu intre Românii. Vă dați seama ce prostie s-a comis de către autoritățile de acolo ? Ei toate astea au o limită. Nu mai dați apă la moară nici extremiștilor Români care abia așteaptă să faceți un pas greșit. Arătați că sunteți o persoană educată și cerebrală și fiți în primul rând Cetățean Român chiar dacă sunteți Etnic Maghiar dar, cu buletin Românesc și membru în parlamentul României de unde vă luați salariul pe care vi-l plătesc și Românii pe care dumneavoastră îi acuzați că nu vă respectă. Da. Așa este. Nu vă respectă pentru nici dv nu îi respectați. Lăsați-mă să mă plimb liniștit pe stradă fără să strige lumea după mine ,,Bozgor Împuțit” sau mai știu eu ce epitete care zic eu că nu mă caracterizează dar care sunt rezultatul politicilor abuzive și excesive ale UDMR. 
Vă mulțumesc frumos și contez pe a dumneavoastră înțelegere și bună credință Domnule Kelemen Hunor. 
Putem trăi în pace aici cu toții între Granițele României Mari, dar trebuie să vă doriți și dv asta”.

FOTO: Valeriu alături de un steag secuiesc de mari dimensiuni arborat în centrul mun. Odorheiu Secuiesc, facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

78 Responses to VALEA UZULUI. Un român de etnie maghiară, mesaj către Kelemen Hunor: Renunțați să mai fiți atât de arogant cu românii

 1. Adriana Vacarciuc says:

  Felicitari pentru sinceritate!
  Ai recunoscut un mare adevar!
  De aproape 30 de ani,cea mai buna ,sincera si cu suflet bun prietena este Urma! O unguroaica!
  Te respect! Sper sa fie multi ca tine ca sa potoliți evenimentele urite produse dina cauza unor superiorii ai etniei voastre, dificili in abordarea conviețuirii!!

 2. "Suedezu" says:

  În Sfârșit si un OM care gândește !…
  BRAVO ROMÂNE -maghiar ! ORIȘICE ULTRANATIONALISM ADUCE RĂZBOIRI SI DEZBINĂRI !
  NU de aceasta are nevoie NICIUNA DIN POPULAȚIA DIN AMBELE TARI ! …
  Dealtfel Ungaria NU va reuși NICIODATĂ sa-si îndeplinească visul măreț …
  Românilor care nu le place în Ungaria pot sa plece de-acolo, la fel si maghiarilor din România care nu vor sa fie numiți / sa se cheme MAGHIARI – ROMÂNI sau INVERS ; ROMÂNI-MAGHIARI.
  NU UITAȚI ! ;
  ***URA NAȘTE URA si RAUL ADUCE MAI RĂU***

 3. VIO says:

  felicitari pentru articol.sunteti un roman adevarat chiar daca sunteti de etnie maghiara,

  • Szatmari says:

   Felicitări, ați punctat tot, cu bun simt și pe înțelesul tuturor. Tatăl meu avea o vorbă “Când oi cumpăra pita pă forinți, oi fi ungur”. Și uite așa, eu și sora mea vorbim doar românește…. Poate că era bine dacă se vorbea în casa bunicilor maghiara, dar……

 4. Marius says:

  Am trăit în buda pesta mulți ani, nu e o problema cu maghiari eu zic mulți nu contează de unde vii contează cum ești ca persoana, eu sunt roman care în Ungaria am învățat limba lor, dar sunt și la ei anumite cercuri de rasiști cum sunt și la noi, dar adevărați rasiști sunt aceei născuți la noi din păcate adică în Ardeal (de etnie maghiara). Aduceți-vă aminte de aceel tokes laslo cum provoacă, hunor, și gândiți-vă la faptul ca Tăriceanu la congresul lor al UDMR a folosit câteva cuvinte stalcite în maghiara. Mai departe am încercat întotdeauna zic eu noi romani cu maghiari sa convetuim dar politicul a încercat sa facă în asa fel încât sa ne provoace, eu zic tuturor romanilor sa nu se lase influențați de politic, iar maghiarilor de la noi sa se uite la romani minoritari de la Gyula Ungaria câte scoli drepturi străduțe exista scrise în limba romana?? Și în încheiere eu am prieteni maghiari și asa vor rămâne prieteni mei ai departe iar voi care nu aveți făceți-vă rost de unul spre a învinge ura politicului!!!!

 5. Szabo Rosa says:

  Politica UDMR-lui la capitolul drepturile minoritatiilor, a depasit limita NORMALULUI demult.
  Si romanii??? TAC=TOLERANTA fara limita! De ce?
  Alta GRESALA=politicienii din HU, circula pe aici ca la ei la wcul! De ce?
  Slovacii au interzis intrarea unui fost presedinte HU….de atunci, acolo e liniste NORMALITATE.
  Aici…haos si multa vorba!

 6. cristescu mihai says:

  am copilarit in Cluj,intr-o curte jumatate unguri jumatate romani.Cu ungurii nu ne-am inteles bine,ne-am inteles EXCELENT, nu am avut probleme,au fost niste oameni foarte draguti,de care imi amintesc cu mare placere.Am sa regret toata viata ca ,neavand copii acesti oameni,nu am invatat ungureste.Sa le fie memoria binecuvantata,pacat ca politicienii lor,ca si toti politicienii,provoaca tot timpul la ura si conflicte.Nu vor reusi,noi stim ca ne intelegem foarte bine cu ungurii,fara ei.Nici noi nici ei nu trebuie sa raspunda provocarilor, e pacat sa stricam buna intelegere pe care o avem.

 7. Maria says:

  Draga IKO, in ori care tara mergi indiferent ca esti in Europa sau America si vrei sa te stabilesti acolo OBLIGATORIU este sa inveti limba oficiala a tariiiii respective,deci traind ,nascut in ROMANIA trebuie sa sti limba tarii in care esti nascut si traiesti !! Scoli in limba maghiara au fost si sunt,dar obligatoriu trebuie sa stiiiii si limba tariiiiii in care traiesti,

 8. Angelo says:

  De curiozitate, serviciile de inflrmatii ce declara referitor la succesiunea acestor evenimente din acea zona a României? Sau nu cunosc nimic si acolo este sat fara câini? Nu a alocat guvernul suficienti bani de benzina si alte cheltuieli pentru bugetul SRI ca sa ajunga la Valea Uzului? :))

 9. Victor says:

  Sunt roman nascut crescut an zona baraganului cu multi ani an urma am facut curse ancarcat cu cereale (porumb ,grau..)descarcam prin Tamasfalau,Ozun,Reci etc unde erau comenzi iar de acolo ancarcam cartofi,pot spune ca am antalnit oameni minunati erau oameni simpli si foarte corecti,primitori deschisi an a te ajuta..an armata aveam colegi de etnie maghiara dar ne ajutam si ne antelegeam f bine,niciodata nu a existat dusmanie sau sa ne jignim antre noi,ne respectam reciproc.acum ce se antampla cu aceste evenimente si instigari la ura nici nu e bine pt nimeni.este un joc politic infect care anvrajbeste cetatenii si ai andeamna la ura..

 10. Daniel says:

  După părerea mea Ungurii din românia trebuiesc respectați ca și etnie. Dar fiind etnie sunt obligați să vb Romîna dacă vor drepturi! Doar nu voi fi eu Romîn în țara mea obligat să cer o pîine în limba Maghiară!!

 11. beno boghian says:

  Am trait in Noua Zeelandă unde limba oficială e engleza dar se poate folosi si maura-limba băștinașilor cu conditia sa nu fie o persoană în preajmă care nu o înțelege. Si daca nu ar fi lege e vorba de bun simț.

 12. Un Român din COVASNA LUI DECEBAL. says:

  Tot respectul pentru felul în care gândești! Da, cu așa oameni liniștea vă fi stăpâna noastră!

 13. izelinfekete86@gmail.com says:

  Szégyen!!! Szőrös nyelvű akkor ön is uram! Rusine sa-ti fie!

 14. gigi says:

  EVIDENT CA ESTE O GRESEALA,EU NU CUNOSC PREA MULTE LUCRURI DIN ZONELE RESPECTIVE.DAR IN TOATE TREBUIE GASIT UN ECHILIBRU. EU AM PRIETENI MAGHIARI CU CARE SUNT PRIETEN,DE MULT,ATUNCI NICI NU MA INTERESA CA ESTE MAGHIAR,CA ESTE ROM,CARE SINCER CRED CA DACA SE DECLARA CORECT ESTE CE MAI MARE ETNIE DIN ROMANIA.DAR ASTA NU CONTEAZA CI INVRAJBIREA CONTEAZA PENTRU CA ASTA DUCE UNEORI LA DUSMANII S-AU CHIAR ALTE LUCRURI GREU DE ANTICIPAT. CHIAR SI LIMBA MAGHIARA TREBUIE INVATATA,DAR IN ROMANIA SE VORBESTE LIMBA ROMANA,SI ROMANII NOSTRII SE DUC IN ITALIA,IN SPANIA SI INVATA VORBIREA LIMBII DIN TARA IN CARE TRAIESC. MA ROG IN FINAL CRED CA SE VA REZOLVA TOTUL CU BINE.

 15. Iulia says:

  Politicienii UDMR văd că pierd teren și atunci încearcă să-și facă proprii cetățeni iobagi( legați de glie, dependenți de UDMR) nevrând să le dea posibilitatea să cunoască și limba romana. Dragi maghiari, nu vă lăsați manipulați de politicienii care cică vă reprezintă, dar ei se reprezintă doar pe ei și familiile lor!!!

  • GIGI says:

   Daca aprofundam putin,se pare ca liderul din Romania este doar un mic pion al politicienilor maghiari.Din tot-deauna politicienii maghiari au fost impotriva noastra,nu poporul maghiar.Romanii vor unire NU cotropire,hartuire.Politicienii maghiari nu trebuie sa uite de perioada interbelica ai imperiului Austro-Ungar si atrocitatile facute.Sa nu uite ca au dus o politica de cotropire,subjugare…dar A FOST.Haide-ti sa traim in pace,sa ne crestem copii,sa fim uniti.Nu avem nevoie de UDMR,PSD si alte partide ce ne umbresc. ROMANI-MAGHIARI,UNUTI-VA, doar asa devenim mai puternici.

 16. Adrian says:

  O compunere frumoasa, menita sa-i adoarma pe cei care au inceput ss se trezeasca!

  • Eszter (Estera) says:

   Eu cred că mai degeaba este o convingere și nu intenție de a adormi pe cei care s-au trezit…! E bine de știut că nu toți de etnie maghiară sunt deacord cu politica de la UDMR!

 17. Irina Patrascu says:

  Felicitari si respect!

 18. Lajos says:

  Românii si maghiarii se inteleg intre ei.Cate familii mixte sunt in Romania si sunt fericiti impreuna.Politicul face intrigi intre etnii,nu va dati seama de unde vin comenzile?Politicienii de etnie maghiara sa-si vada de țara in care traiesc si isi maninca painea.Sa stea in banca lor si sa le multumeasca celor care le au acordat toate drepturile..Eu sunt de etnie maghiara,iubesc Romania si romanii.Aici m am nascut,am urmat școli în în.romana,aici muncesc,aici m am căsătorit cu o româncă.Copii mei urmează școli în lb
  romana.Auzi D,- le politician Kelemes H.???Poate te trezesti la realitate.Ca deabea ai facut 2 europarlamentare,nici etnicii maghiari de buna credinta nu va mai votează!

  • Marcel Grigore says:

   Draga Lajos, Esta acum si datoria voastra sa luati atitudine impotriva manipularii politice. Toti din Transilvania avem prieteni din cealalta etnie pe care ii iubim si respectam. Eu personal, 2 dintre cei mai buni prieteni ai mei sunt maghiari, crezi ca eu ii vad ca pe niste straini sau dusmani? Nu. Sunt prietenii mei. Unul dintre ei este intr-o casatorie mixta si au 3 copii minunati, celalalt este casatorit tot cu o fata magiara si are un copil, po sa-ti spun ca in caz de razboi i-as apara cu pretul vietii mele. Sunt nationalist si-mi iubesc tara, crezi ca asta este extremism ?

 19. NU AU FOST PROBLEME LA CONATIONALII NOSTRI DE ETNIE MAGHIARA NE-AM INTELES BINE AM COVETUIT IMPREUNA SUNT FAMILII MIXTE DAR UNORA LE PLACE SA ROADA OSUL CE MARE DAR NU SE STIE PINA CIND CA SE DESTEAPTA SI FRATII MAGHIARI SI NU-I VOR MAI ALEGE

 20. Teo says:

  Magariile sunt la nivel mare. In judetele Modovei si Olteniei au iesit la alegeri 3000% voturi pentru UDMR chiar daca in judetele respective sunt doar 50-60 de maghiari. Parca cineva de la conducere provoaca aceste lucruri, pe bani publici, cum spuneati. Dar odata pornita furia romanilor nu vad cum va iesi. Cine este trez si cu cap ar fi bine sa “miste apele” si sa faca pace pana este vreme

 21. Cornelia Tschiesche says:

  Felicitari toti cetatenilor romani de etnie maghiara care gandesc asa si nu se lasa manipulati si instigati de manevrele unor politiieni nebuni. Ce le-a adus maghiarilor faptul ca au, de ani buni de zile, reprezentanti in parlament? Da, unele drepturi si facilitati in folosirea limbii maghiare..insa, si astea, creed ca fac mai mult rau decat bine maghiarilor din Romania, pentru ca prin necunoasterea (voita, cultivata cu insistenta) a limbii romane, maghiarii sunt legati precum sclavii de locul in care s-au nascut si au mers la scoala. Cum sa se poata afirma profesional, de exemplu, acolo unde nu se vorbeste maghiara? Iar chestia asta, ca romanii trebuie sa invete maghiara… e de-a dreptul o nerusinare. Eu am avut sansa sa traiesc vreo 10 ani printre etnici maghiari. Si am cunoscut numai oameni de omenie, respectuosi si prietenosi, vecini si colegi, care traiau de generatii laolalta cu romanii. Si nu aveau niciun motiv sa se urasca, sa se razboiasca samd. Ba chiar sunt foarte multe casatorii intre romani si maghiari. Deci, problema e acolo sus, in politica. Lor, politicienilor li se infierbanta capetele (oare de la prea mare plictiseala? De la salarii prea mari si prea multe privilegii?),. Lasati oamenii sa traiasca in pace si buna intelegere! Nu mai instigati! Cine seamana vant, culege furtuna, spune un proverb. Nu mai semanati vant, ca veti declansa furtuna. Si atunci vor plati oameni nevinovati, si de o parte si de alta.

 22. Ludovic Fetenko says:

  Domnule Român de etnie Maghiara, felicitari ptr cele scrise.
  Sunt de acord 100% cu tot ce ai scris, suntem in aceeasi barca.
  Deci si eu sunt un cetatean Români de etnie Maghiarã.
  Nu am cerut si nici nu cer scoli in limba Maghiara, pentru ca ele au existat si exista in continuare.
  Eu am fãcut cele 4 clase primare in limba Maghiara acolo la Valea Uzului.
  Dupa clasele primare , pãrintii mei nu m-au trimis la Sânmartin unde puteam sa continui scoala in limba Maghiara.
  Au considerat ca trãim in Romania si trebuie sa stãpânesc limba Româna .
  Pãrintii mei ambii au fost vorbitori bilingvi, spre deosebire de ei eu vorbesc Englezã si putinã Greacã!
  Copii mei spre rusinea mea, nu vorbesc limba Maghiara, in schimb vorbesc alte limbi!
  Nu i-am obligat sa invete limba Maghiara si acum ma învinovatesc pe mine pentru ca au ajuns si ei la concluzia cã:
  Esti atâtea persoane câte limbi stii!
  Dar sa ne intoarcem la Valea Uzului, urmaresc evenimentele aproape de la început si vãd câtã ura se transmite in spatiul virtual.
  Este foarte usor sa strigam, bozgori, mars in Ungaria, aici este pãmânt Romãnesc!Nu contest asta, dar ce ma deranjeaza, nimeni nu vrea sa explice istoria cimitirului.
  Nimeni nu spune ca acele cruci acoperite cu saci au aparut sa zic asa peste noapte dupa 100 de ani.
  Adica in primavara asta, in perimetrul cimitirului mentionat.
  Au facut exact politica cucului , cred ca stiti ce face cucul!
  Acei bozgori care au facut scut uman nu au facut altceva de cât sa protejeze acel perimetru intretinut de ei dintodeauna nu doar din 94,când a început renovarea!
  Ieri am trecut si eu pe acolo si am vazut ce s-a întâmplat.
  Bozgori se rugau, iar patriotii unii in aburii alcolului injurau, si urlau cât ii tinea gura, afara cu Ungurii si bozgorii din tara, timp in care au ecaladat gardul si au rupt poarta!
  Si atunci intreb cine pe cine a provocat?
  Sper ca adevarul sa iasa la iveala si acei patrioti politici care au creat acest conflict real si virtual sa rãspundã pentru ce au facut!

  • Dan Tanasa says:

   Pe tema Valea Uzului aberezi rău de tot.

   • Dan says:

    Pe tema Valea Uzului Dl. Fetenko spune adevarul 100%
    Cel care abereaza este ziaristul Dan Tanasa. Este platit sa sa intretina extremismul. Arte si diplome semnate, stampilate, care atesta acest merit.
    Cu stima,

   • Barabas Ede says:

    Dvs ce ati fi facut in locul nostru al ungurilor in caz contrar?

   • Victor says:

    L-ai pus la punct! Chiar mă așteptam la mai mult din partea dumitale. Ai face un mare bine neamului românesc dacă ai lămuri lucrurile. Din afară se vede că românii au plantat o parcelă de cruci de beton (sic!) la 75 de ani după război, de centenar și-un pic. Pe wikipedia ”se știe” câți eroi au fost îngropați în 1917, 1926-27 și ai cui erau dar ”Ulterior, în Al Doilea Război Mondial, au mai fost înhumați aici alți soldați români, sovietici și germani.[3]” Am citat din wikipedia. Nu se știe nimic despre ei? Câți, ai cui, unde? Nu e prea onorantă lacuna asta. Nici uitarea cu care au fost cinstiți. În ce-i privește pe românii din Ardeal morți în 1917 soldați în armata Austro-Ungară are rost să-i mutăm acum în cimitire românești?

  • Kermit Von Klausenberg says:

   Te intrebi cine a provocat ? Pai uite cine a provocat … Capul rautatilor este Budapesta si coada sa de topor udmr-ul. A provocat la inceput in anii 90′ cand au mutat fara aprobare crucile eroilor romani cazuti la datorie si si-au desavarsit ” opera” cand au imbracat in saci de gunoi crucile reamplasate. De ce au facut aceasta? Simplu, … au anticipat ca lucrurile vor degenera. Deci avem de a face cu o PROVOCARE PUSA LA CALE DE REVIZIONISTII SOVINI DE LA BUDAPESTA.

  • GOGU says:

   De ce au blokat accestul românilor în cimitir? Ce dacă intrau și ei acolo. Era spațiu privat? Nu neg că și românii au naționaliștii lor, dar și unii maghiari îi ajută.

  • SORIN LUPU says:

   fara resentimente. In 1994 crucile romanilor au disparut ( dupa unele ziare au fost arse) si…..Oricum este un cimitir INTERNATIONAL militar . Si pana la urma nu ti se pare ca atat programul stabilit cat si lanturile au fost puse doar pentru ROMANI. Chiar vicepremierul Ungariei spunea cu o zi inainte ( eu cred ca doar asa pentru TV, si ca totul a fost orchestrat) ca fiecare natie sa-si cinsteasca eroii , pentru ca asa este NORMAL. Si mie mi se pare curios ca in loc sa se roage , sa zicem la monumentul maghiar ei se rugau in POARTA , ca sa nu intre si romanii sa-si cinsteasca eroii lor.ce zici daca se intampla invers!!!! si le spuneau romanilor sa-si lase coroanele la poarta.nu trebuie sa fii mare intelectual sa-ti dai seama ca acolo s-a incercat o provocare.

  • Laurentiu says:

   Domnule Ludovic ,este cimitir particular , sau de ce nu pot românii să intre intr-un cimitir din România? Ce apărau de fapt ,că nu cred că venise vreunul să fure osemintele!

  • gabi man says:

   Stimate domn, incepusi bine si ai sfarsit prost! Ati incheiat pledoria cu o ineptie vehiculata de extremistii din zona Harghita si Covasna! Cimitirul este international, fiecare etnie are dreptul sa.si onoreze eroii, mai ales intr-o zi sfanta ca cea din 6 iunie! Cu o zi in urma (pe 5 iunie), vicepremierul Ungariei a avut voie sa intre in cimitir sa-si onoreze eroii, a doua zi romanii erau impiedicati sa faca acest lucru de un lant uman de maghiari! Pai, nu va este rusine?! Unde dracului va treziti, fratilor?! Luati de citit mai jos istoria cimitirului din Valea Uzului, ca sa vedeti cine a intrecut masura cu adevarat! Sa va fie rusine!
   “Istoria cimitirului de la Valea Uzului a început în anii Primului Război Mondial. Acesta a fost înfiinţat de autorităţile austro-ungare, pentru înhumarea a 350 de militari maghiari căzuţi în luptele purtate în zona respectivă. După terminarea războiului şi întregirea României, cimitirul a fost preluat şi îngrijit de autorităţile române.

   Mai târziu, în perioada 1926-1927, Societatea Cultul Eroilor, ale cărei tradiţii sunt continuate astăzi de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor “Regina Maria”, a amenajat la Valea Uzului un cimitir internațional, în care, alături de parcelele existente, au fost reînhumați cu onorurile cuvenite, militari de diferite naţionalităţi căzuţi în luptele din aceeași zonă.

   În total, cimitirul număra la acea dată 149 de eroi români (majoritatea din Regimentul 27 Infanterie şi Regimentul 4 Vânători) şi 1155 de ostaşi străini (794 de unguri, 108 germani, 4 ruşi, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni şi 242 neidentificaţi). S-a construit și o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces purta însemnele Societăţii Cultul Eroilor.

   Decenii întregi, cimitirul nu a suferit deteriorări provocate intenționat și nici profanări. Aceasta până în anul 1994! Sub pretextul reamenajării şi reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruşi, germani, italieni, sârbi, austrieci.

   Unele cruci au fost date putregaiului într-o stivă îngrămădită la rădăcina unui brad, iar altele au fost făcute cenușă în rugul aprins într-un şanţ din afara cimitirului.
   Mai mult! A fost doborât la pământ şi distrus obeliscul Glorie eroilor români, ridicat de Ministerul Apărării Naţionale, în anul 1985.

   Locul nu a rămas însă gol. Pe acela a fost instalat un alt monument, cu inscripţia: Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară.
   De atunci, intrarea în cimitir se face pe o poartă tipic secuiască. Finanţarea lucrărilor a fost asigurată cu fonduri de la comunitatea locală și de la Ministerul Apărării Ungar!”

  • Zorro says:

   Dar cand pui lant la poarta nu inciti la violenta ?!…cand pui saci menajeri pe crucile eroilor romani nu inciti la violenta ?!……fratiwere….sunteti pe PAMANT ROMANESC. Daca erati in America, bateau aia la voi de va rupeau coloana vertebrala. Aveti o mie si una de drepturi de nici eu ca roman nu am in TARA MEA cate beneficii aveti voi !. Normal ca romanii au rupt poarta etc etc etc etc. Sincer, ma uitam la filmulet si imi doream sa fiu acolo, sa va iau pe toti la pumni. Simt cum creste furia in mine cand ma uit la filmuletele de pe youtube si vad frati romani care nu au lasat lantul ala pus acolo. Si scutul ala uman pentru ce ?????…..ce sa aperi ma ?!…..lasati ma dracu poarta deschisa si intrati si romani si unguri si comemorati-va eroii impreuna !. Prostie la patrat…mai ales de partea ungurilor !. Maine poimaine o sa se porneasca un razboi intre noi, si aia care vor avea cel mai tare de suferit vor fii oamenii simpla ba…ca mine si ca tine. Ca politicul o sa stea bine mersi in parlament la caldurica si in siguranta, iar noi o sa ne scoatem ochii intre noi. Convietuiti impreuna si lasati cacaturile astea gen autonomie si pwula mea……ca nu or sa va aduca nimic bun. Si e mult pana se sparge buba si da pe dinafara furia romanilor….ca de multi ani suportam mizerii de faze precum aia cu lantul……

  • Florin says:

   Domnule Ludovic Fetenko! NU aveti dreptate! Am doi prieteni unguri plecati amadoi in UK, unul din ei acum doi ani a inceput cursurile Facultatii de Drept din Cluj, dar nu vorbeste stralucit limba romana. El ar vrea sa se intoarca in Romania din UK, dar sotia lui nu stie absolut deloc limba romana si posturile pe care le-a gasit in Cluj ii cer sa cunoasca limba romana si nici el nu straluceste la romana pentru a pleda ca avocat. Asa ca lasati conducatorii udmr-isti, care exploateaza numai electoral si doar in interesul lor personal tema limbii maghiare, si temele nationaliste. Daca mergeti in UK si nu stiti engleza, muriti de foame, la fel in Franta daca nu stiti franceza. UDMR-ului nu-i pasa de populatia de etnie maghiara, daca le pasa de populatia de etnie maghiara ii indemna sa invete prima limba romana, a doua limba maghiara, engleza, etc, dar pe teritoriul Romaniei nu te poti angaja decat izolat intr-o localitate in care se vorbeste preponderent limba maghiara. Dar, daca copiii dumitale sunt inteligenti si vor sa mearga in Bucuresti, daca nu cunosc limba romana, nu au nicio sansa si e mare pacat, le ratati viitorul si asta din cauza prostiei parintilor si a udmr-istilor care tin populatia din judetele Harghita si Covasna in bezna, cam cum tine psd-ul populatia asistata fara educatie, sa voteze cu ei. Am o curiozitate pe care as vrea sa o impartasesc cu toti etnicii maghiari din tara, daca nu e bine sa invatati limba romana, asa cum va indeamna rusinos liderii udmr-isti, intrebarea este, ei de ce stiu limba romana??? Mai puteau liderii udmr-isti sa ocupe functii de parlamentari in Parlamentul Romaniei, daca nu stiau limba romana??? De ce pentru liderii udmr-isti este bine si indicat sa stie limba romana, dar pentru populatia de etnie maghiara din judetele Covasna si Harghita nu e bine sa o cunoasca??? Ladislau Boloni, Emerich Jenei, etc sunt etnici mahiari si un mari patrioti romani, au obtinut rezultate extraordinare si recunoastere internationala in Romania, amandoi stiu la perfectie limba romana. Va rog sa-i indemnati pe toti etnicii maghiari sa invete limba romana, sa schimbam toata clasa politica inclusiv liderii udmr-isti. Romania are nevoie de oameni valorosi si ei sunt deopotriva atat romani cat si etnici maghiari, toti trebuie sa vorbim in interiorul granitelor Romaniei limba romana, sa ocupam cele mai bune functii pe baza de competitie si nu prin eliminare ca unii nu stiu limba, nu le retezati viitorul copiilor Dvs si trimiteti la lada de istorie toti liderii politici indiferent de etnie si nationalitate care nu vor binele tuturor romanilor, indiferent de etnie.

 23. Un ruman rau says:

  Ceva …ceva tot se întampla si nu cred ca este de bine ci sa-r putea un mic scandal civil cu urmari sangeroase asa ca faci bine si continuati scandal ca sant curios ce final poate avea. Sper sa fie o regizare spectaculoasa. Succes în continuare nu va lasati continuati scandalul

 24. Un roman says:

  Aplec capul in fata dv.Ati dat dovada de respect fata de Romania si romani .Cu respect un roman.

  • Dan says:

   Respectul inseamna sa respecti in primul rand Legile Romaniei si sa nu crezi ce spune un ziarist care castiga painea din stiri senzationale, fiind in stare sa alimenteze un conflict etnic.

   Cu stima,

 25. Zeca Ionela-Cerasela says:

  Felicitari! O abordare corecta, de bun simt. O invitatie la pace si constiinta.Nu avem nevoie de instigatori si santajisti in Parlament , pe care sa-i mai si platim sa faca rau si romanilor si etnicilor maghiari.

  • Dan says:

   O abordatre corecta inseamna in primul rand respectarea legilor Romane, sa fii informat daca cineva le-a incalcat si sa nu crezi ce spune un ziarist care castiga painea din stiri senzationale, fiind in stare sa alimenteze un conflict etnic.

   Cu stima,

 26. Sorin ... says:

  Locuiesc in Hunedoara am prieteni unguri din copilarie ma bucur cand ma intalnesc cu ei dar nu pot sa spun ca iam auzim vorbind de autonomie sau ca vor ardealul ,Nu ,voi Cei care instigati de ce vreti sa tulburati apele ,potolitiva ca intr-o buna zi veti plati p-tru toate …

 27. Ileana Hering says:

  De vina sint Rominii ce cauta un Ungur in Parlamentul ROMINIEI .Ce ar insemna ca,in Germania toti strainii care traesc in aceasta tara sa-si faca Partidul lor .Da sint straini care fac Politica dar nu Partid exta .Asa ca,sa stea in banca lor si sa nu ceara copiilor Romini sa invete limba Maghiara ei sint obligati sa stie limba Romina pentru ca,traiesc in Rominia .Nicaieri in lume nu exista asa ceva .

  • Iko says:

   Nicaieri…numai in Italia…Franta ….Elvetia…etc…va rog frumos sa calatoriti sau macar sa va documentati….in Londra capitala Angliei unde e comunitate mare the sikh indians pana acum si in gara de tren era folosit numai lb lor….numele garii scris cu literele lor….acum 6 ani au adaugat sa fie scris si in engleza….
   IN Spania catalanii nu se considera spanioli etc…sa continui…?daca Rusia maine v a ocupa(ca poate sa faca)partea Romaniei unde stati dumneavoastra si dimineata urmatoare nu va lasa ca sa fiti cine sunteti :un om care gandeste,scrie,vorbeste in lb romana…ce ati face?

   • Andrei says:

    Tu sa mergi in Ungaria daca vrei autonomie, NICIODATA NU VOM CEDA TERITORIUL CARE A FOST AL NOSTRU DINTOTDEAUNA. Aveti mare grija sa nu porniti ce nu mai poate fi oprit!

    • Dan says:

     Buna Andrei,

     Cu plecatu din tara mai usor. Au plecat deja multi cetateni romani, sasii au fost primii care au plecat, au plecat foarte multi romani, daca mai pleaca si Ungurii cine mai munceste in tara asta ?
     Aveti o solutie, veti primii emigrantii pe care nu-i doreste nimeni, o sa-i lasati sa-si faca moschei, eventual o sa invatati limba araba, si cine stie in cativa ani veti muncii pentru ei, voi si copii vostrii

     Cu stima,

    • Balogh Antal says:

     Prietene ia zi tu mie cum ați cedat voi basarabia fără un foc de armă

    • Florentina kozma says:

     Urat vorbești și gândești prost.ca tine sunt multi nebuni.tu știi care probleme avem noi.suntem urmăriți pas cu pas deși nu facem politică.avem necazuri peste tot.ni se omoara animalele.suntem priviti f urat.ni se vorbește urât .sunt f dezamăgită
     F multa pasivitate peste tot la serviciu in comunitate.

   • Cornelia Tschiesche says:

    Chiar asa, ” era folosita numai limba lor”? Si inca in Londra, o capitala europeana!Hm, greu de crezut ca limba nationala, oficiala a unei tari sa fie interzisa in vreo zona doar pentru ca acolo traieste nu stiu ce fel de comunitate, cat o fi ea de numeroasa… Cunoasterea limbii nationale trebuie sa fie o obligatie, o prioritate pentru orice cetatean care traieste in tara aia, indiferent daca e doar nou-venit, emigrat sau nascut acolo. Dreptul maghiarilor de a nu sti, de a refuza sa invete limba romana (pentru ca asta se intampla in scoli, limba romana e predata in regim de “limba straina” cu 2 ore pe saptamana!Pana si istoria si geografia Romaniei e invatata in maghiara, cu denumiri maghiare pentru localitati!) nu ii ajuta pe maghiari, dimpotriva. Cum sa stie bietul tanar, sau mai putin tanar sa se descurce mai apoi in situatii cand trebuie sa foloseasca limba romana? Si, nu in ultimul rand, indiferent ce etnie esti (ca esti maghiar, sau sarb, sau turc, sau rus lipovean, sau ce-oi mai fi, ESTI CETATEAN ROMAN, cu documente de identiate romanesti. Asa ca trebuie sa stii limba romana. Gasesc ca este un privilegiu nejustificat dreptul la translator pentru cetatenii nascuti in Romania.Toti suntem romani, indiferent de etnie.

    • Daniel says:

     ÎN LONDRA SE VORBEȘTE ENGLEZA, DACĂ NU ȘTII UN PIC DE ENGLEZĂ RĂMÎI VEȘNIC SALAHOR.

   • Nicodata says:

    Du-te în Italia unde vrei tu .. unde îți permite statele bătaia voastră de joc da nu la n-oi în România.. vreţi şcoli în limba voastră vă invit la voi în ţară sau dacă nu făceți-vă pe bani voștri şcoli private să le plaţi din buzunar de la voi dar pe pământul României vorbiți limba română obligatoriu .. si orice afacere care o aveți să fie obligatorie limba română că de aia sunteți în România .. Dacă nu la voi de unde ați venit…

   • Corneliu says:

    Nu este cazul. România este un caz unic în Europa.

   • Gabi says:

    Serios IKO? Doar atat poti? Fi atent la asta:
    Lo dice el segundo barómetro Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat (CEO): el 36,8% de los catalanes habla castellano más a menudo que ninguna lengua, mientras que el 26,3% se decanta por el catalán, y el 32,8% dice que utiliza ambas indistintamente. El 4,8% habla otras lenguas.
    Catalana se foloseste in Barcelona si Valencia..
    36% dintre catalani vorbesc mai mult casteliana ( spaniola) decat catalana ( dialect regional), 26% folosesc mai mult catalana, 32 %folosesc ambele dialecte in mod egal. Statistica este valabila doar pentru regiunea Barcelonei. Stau in Spania ( Aragon) si daca ma duc in Barcelona nu mi se raspunde in catalana, ci in casteliana, nu mi se interzice intrarea intr-un cimitir international, domeniu public. In Spania sunt aproximativ 2 milioane de romani , stabili si temporari( perioade de campanii). Am invatat limba spaniola, nu am cerut sa se predea in limba romana si nici sa fie afistate in limba romana anumite denumiri de localitati. Nu am auzit nicaieri in lume ca o minoritate sa ceara autonomia unei regiuni in care locuiesc si sunt majoritari… Indienii tai au cerut autonomie in Anglia , Italia, Franta, Elvetia sau Germania? NU.. Catalanii se considera spanioli si vor autonomie doar din punct de vedere economic. Regiunea Barcelonei ( Catalonia) este o zona care aduce multi bani la PIB-ul Spaniei, fata de alte regiuni. Din cauza asta multi politicieni din Catalunia vor autonomie ca taxele percepute in Catalunia sa nu mai fie gestionate de Madrid, ci de Barcelona, dar vor totusi sa beneficieze de ajutor din partea Spanie in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii. Conflictul din Spania pe baza separarii Barcelonei de restul Spaniei e pur economic si nu etnic( ati inteles total gresit, este rezultatul manipularii media )… Voi vreti autonomie in Covasna, dar cu ce bani va autosustineti? Ce economie exista in Covasna care sa acopere cheltuielile de gestiune regionala? cu cine veti face comert? Produsele care vin spre Covasna trebuie sa treaca prin Romania si iti pune taxa vamala… Ce faceti? muriti de foame… Aaaa , acum imi dau seama… faceti unire cu Ungaria ,,, ca sa vezi faza… Minoritate… Sti ce inseamna? Te supui legilor tarii in care traiesti,,, inveti limba nationala si o folosesti pe a ta in privat ( discutii cu cei de etnia ta, nu ti-a interzis nimeni). Nu am vazut un indian care sa dea jos steagul Angliei si sa il arboreze pe al Indiei ca sunt majoritari intr-o regiune din Anglia. Steagul Ungariei sau al altei tari nu are ce cauta arborat pe insitutiile publice din Romania. In ce tara ai mai vazut tu asa ceva?Esti cetatean roman de etnie maghiara? te supui legilor Romaniei pentru ca esti cetatean roman si punct, nu mai ai nevoie de alte privilegii pentru ca esti de etnie maghiara ( nu mai conteaza din moment ce ai cetatenie)… Ce asa greu de inteles?Cati maghiari au domiciliu stabil in Romania fara sa aiba cetatenie romana? Fiti seriosi. Astia care fac valva total aiurea nu merita decat pumni in gura.. Si vor primi pana la urma daca tot continua. Nu uitati ca Ungaria nu a fost cucerita de turci din cauza romanilor. Daca noi romanii am fi fost cuceritori , ne infrateam cu turcii si plecam prin Europa si acum in Ungaria se vorbea turca sau romana…Ati avut liniste si pace dinspre Est( Rusia) si Sud -Est ( Impreiul Otoman) din cauza romanilor. Ca sa nu fiti asimilati , ati facut pact cu Austria.Istoria e istorie si o lasam in pace… Acum lucrurile sunt asa cum sunt si nu cred ca e cazul sa scarmam in rahat din cauza unor ipocriti care nu au ce face.. Nu am cunostinte de maghiari asupriti pe teritoriul Romaniei nici acum si nici in trecut( probabil ca or fi fost cazuri izolate in care niste maghiari tampiti au injurat niste romani sitiriti). Hai salut si toate bune.

   • Andrei says:

    Ce fumezi? Ai vazut vreodata Londra? Da-mi un exemplu si eu mananc placuta respectiva. Iar in Franta daca un magrebian acoperea cruci ,simboluri sau batjocorea drapelul francez era expulzat si el si fam. de la maimuta incoace. Baga-te la somn si viseaza la hungaria mare.

   • elena says:

    Stimabilo, daca Rusia ar ocupa maine zona in care locuiesc, s-ar spune ca ar ocupa un teritoriu suveran. Ce dracului a ocupat Romania, ca Ungaria ma si mir ca exista! Ati fost populatii migratoare, cant Istvan a ajuns p.aci, a parjolit, cotropit, jefuit! Nu va mai falsificati istoria! Traiti intr-o tara cu o istorie milenara, poporul roman provine din din populatie stabilizata pe acelasi teritoriu (ba chiar mai extins decat in prezent) de mii de ani, nu din huni migratori care calatoreau cu carnea sub saua calului si caruta cu puradei dupa ei! Ti se pare ca nu iti sunt respectate drepturile in tara mea! Valea in Ungaria!

   • Alex says:

    Serios? Sa vi sa imi arati si mie acele gari unde se vorbeste alta limba te rog. Aberezi atat de mult incat te crezi si tu, eu traind in Londra nu pot sa merg la un magazin unde vanzatorul este englez si sa cer ceva in romana doar pentru ca in zona respectiva traiesc multi romani, cum nici un englez nu poate veni la un magazin romanesc si sa fie nevoit sa se chinuie sa ceara in romana doar pentru ca vanzatorul este roman. Inveti limba tarii unde ai ales sa traiesti. Punct

   • Camelia says:

    Buna ziua,
    Sint cetatean roman si elvetian. Pot sa confirm in privinta minoritatilor care traiesc in Elvetia ca nici o minoritate n-a indraznit sa arboreze steagul minoritatii respective pe o cladire a statului elvetian. Daca cineva aici nu respecta cetatenii si constitutia elvetiana si incearca subversiv sa atace integritatea teritoriala si morala, atunci acel respectiv minoritar isi pierde cetatenia elvetiana si e expulzat in tara de origine cu interdictie de a mai pune piciorul vreodata pe pamint elvetian.
    Nu ai aici nici o sansa ca minoritar, daca nu stii limba tarii, inspecial a regiunii unde traiesti, care vine la pachet cu procesul de integrare si libera alegere a locului de munca. Buna observatia cu udmr-ul care sfatuieste romanii etnici maghiari sa nu invete limba romana. Cu acest populism ieftin le reduce si sansa la circulatie libera in tara a carei cetatenie o au, la un trai poate mai bun, la sanse.
    Ce mi se pare de asemenea strigator la cer si care nu s-a intimplat pina acum in nici o democratie europeana e ca un Deputat al unui stat vecin (Dna Krisztina…din Ungaria) sa isi permita sa ia la rost autoritatile romane dintr-o localitate pe teritoriul Romaniei, ca acolo nu se vorbeste maghiara si ca o sa reporteze ea……
    Ar trebui declarata persona non grata si refuzat accesul pe teritoriul Romaniei.
    Cum isi permite statul maghiar sa se amestece in treburile interne ale Romaniei?
    Cit mai au de gind autoritätile romane sa lase sa fim calcati in picioare?
    Se tot foiesc reprezentanti ai Jobbik prin Transilvania si nimeni nu-i intreaba nimic. Da ce aici, e stana fara ciini?
    Pina cind?
    Ce inseamna daca Rusia va ocupa? IKO dta realizezi ce spui? Timpul imperiilor mari si asupritoare a disparut. Iti spun eu ce se va intimpla: al treilea WW III se va declansa. Crezi ca dta si alte vieti veti scapa?
    Inca sper ca cetatenii Romani de etnie maghiara sa se trezeasca si sa nu mai faca jocul Budapestei
    Rog statul roman sa nu asiste nepasator la aceste incercari subversive de subminare ci sa taie raul de la radacina – altfel vor indrazni mai rau si se va ajunge la conflict. Sotul meu care e cetatean elvetian dupa ce a vazut toate videourile acestea chiar remarca ca elvetieni de mult ar fi ridicat cetatenia elvetiana acestor minoritati si i-ar fi expulzat!

  • Pit says:

   dvs sa invatati româna, nu romina

   • Camelia says:

    Dnule Pit,

    Daca Doamna scrie cu tastatura germana nu are pe tastatura pe acel a din i.
    De aceea foloseste in loc de romäni, romini. Dupa cum vedeti nici eu nu am pe tastatura elvetiana pe acel ä pe care il aveti dvs. pe tastatura romana.
    Cu stima

  • Dan says:

   D.na Hering sunteti foarte dezinformata, se pare ca plecati urechea la toate stirile de senzatie. Nu cred ca nu aveti posibilitatea de a afla adevarul, dar daca vreti sa auziti numai ce este pe placul d.voastra atunci sa fiti fericita, deoarece veti avea ocazia sa simtiti pe pielea d.voastra iubirea de Roman Patriot.
   Cu stima,

 28. Mircea Oprean says:

  Bravo, o judecată de OM normal! Doamne, dă-i sănătate!

  • Kiss-M Serbaba says:

   Felicitāri!!!!!
   Sunt multi ungurii care gândesc asa dar nu au curaj sā publice.
   Mā bucur!

  • alexandru says:

   Are dreptate suna foarte frumos si corect acea scrsoare si sung de acord.Si eu sunt cetatean de etnie maghiara at treb.sa ne intelegem ca fratii nu sa facem jocul nimanui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "VALEA UZULUI. Un român de etnie maghiară, mesaj către Kelemen Hunor: Renunțați să mai fiți atât de arogant cu românii"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/valea-uzului-un-roman-de-etnie-maghiara-mesaj-catre-kelemen-hunor-renuntati-sa-mai-fiti-atat-de-arogant-cu-romanii/