CENTENARUL MARII UNIRI. Propunere: Curtea Constituțională a României, la Alba Iulia

July 3, 2017 •opinie •Views: 3481

Centenarul Marii Uniri se apropie foarte repede fără ca onorabila clasă politică de la București să realizeze importanța momentului. Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României, înființat în luna iulie 2016 (detalii aici), nu are nici până astăzi buget sau strategie de acțiune. Deși ar fi trebuit să lucreze la capacitate maximă la această oră, având în veere importanța evenimentului, Departementul Centenar „lucrează” doar pe hârtie.  

Vezi și DECLARAȚII HALUCINANTE. Budapesta aşteaptă scuze de la România pentru „nedreptăţile” îndurate de Ungaria la Trianon

Nu este deloc surprinzător faptul că deși ne aflăm în luna iulie 2017 Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României nu are nici buget și nici strategie de acțiune. Proiectele incluse în „Programul Centenar”, prezentate pe pagina Guvernului României (detalii aici), sunt în umila mea opinie, cel puțin ridicole. România își propune să marcheze Centenarul Marii Uniri prin construcția unor spitale și autostrăzi, proiecte care trebuiau oricum realizate și fără apropierea acestei mari sărbători a României.

Prin comparație, Ungaria are buget nelimitat pentru acțiuni de propagandă împotriva României, mascată în proiectul „Trianon 100” (detalii aici) pentru a marca centenarul „nedreptății” de la Trianon. O parte a bugetului alocat de Budapesta pentru acțiuni de defăimare a României a început să fie cheltuit încă din urmă cu câțiva ani și este alocat până în 2020.

La București e liniște aproape totală. Nu știm cine conduce Departamentul Centenar, cine lucrează acolo, ce buget are și ce proiecte vizează. S-au aruncat doar pe hârtie, de ochii lumii, niște proiecte, doar pentru a bifa și acest proiect ca realizat. Opinia publică tace și e complice cu o clasă politică incapabilă să perceapă importanța momentului pentru istoria noastră.

Pentru a veni în sprijinul celor care coordonează activitatea Departamentului Centenar din cadrul Guvernului României supun atenției opiniei publice o propunere de substanță care să marcheze așa cum se cuvine cei 100 de ani de la Marea Unire (pentru cei care nu cunosc detalii despre momentul 1 decembrie 1918 recomand acest link): mutarea Curții Constituționale a României din București la Alba Iulia. 

De ce la Alba Iulia? Pentru aceleași motive pentru care Consiliul Naţional Român Central a convocat pentru 18 noiem­brie/1 decembrie 1918, la Alba Iulia, o adunare naţională a românilor din Transilvania și Ungaria, după cum notează și Tribuna Învățământului în articolul dedicat Marii Uniri. Mai întâi, deoarece la 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul intrase în cetate, care a devenit capitala domnitorului în timpul scurt cât reușise să săvârșească Unirea Țărilor Române. Mai apoi, în 1784, pe platoul Cetăţii, Horia și Cloșca au fost frânţi pe roată în urma condamnării lor.

Vezi și Autonomia Transilvaniei? Nu, mulțumesc! Eu nu sunt un trădător de neam

La aceste motive, foarte importante, aș mai adăuga unul la fel de important: agresivitatea propagandei transilvănismului. Din păcate, propaganda transilvănismului, finanțată în parte și din exteriorul României, care militează pentru superioritatea ardelenilor în raport cu ceilalți români și promovează agresiv separarea (într-o primă fază economică) a Transilvaniei de restul României, are din ce în ce mai mulți adepți în rândurile românilor. Furați de mirajul unui trai mai bun fără „mitici” și prostiți de o propagandă foarte subțire în argumente, pe fondul unei lipse crase de cultură și a unor cunoștințe de istorie, din ce în ce mai mulți români devin promotori ai transilvănismului. Se flutură din ce în ce mai des un steag al Transilvaniei și se fac dezbateri despre independența „economică” a Transilvaniei.

Mutarea Curții Constituționale a României la Alba Iulia ar transmite așadar întregii națiuni un mesaj de unitate și solidaritate, într-un moment extrem de important pentru securitatea României, amenințată atât de agresivitatea Rusiei cât și de musulmanizarea Europei. Dar, foarte important, o astfel de mișcare ar mai tempera avântul propagandiștilor care militează atât de agresiv să ne dovedească nouă, românilor, că România nu are niciun drept în Transilvania.

P.S.: Cârcotașilor care se vor amuza în privința propunerii mele le precizez faptul că, spre exemplu, Curtea Constituțională a Germaniei își are sediul la Karlsruhe nu la Berlin (detalii aici).

FOTO: Florin Eșanu

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to CENTENARUL MARII UNIRI. Propunere: Curtea Constituțională a României, la Alba Iulia

 1. Un ostas al lui Mihai Viteazu says:

  Este foarte interesant cum Cristian Rusu declara ca vrea sa dispara si statuia lui Mihai Viteazu!!!!
  Va rog sa mai vizionati cu totii video-ul cu emisiunea Metropolis Cluj-difuzata pe 28 mai de tv ARTE , dati cick pe imagine unde scrie Metropolis pentru accesa video-ul :
  http://sites.arte.tv/metropolis/fr/cluj-napoca-metropolis

  Am extras o parte din textul scris la situl indicat. Dupa cum vedeti nu este mentionat tratatul Trianon
  in

  “Cluj a une histoire pour le moins mouvementée : la ville a fait partie de l’Empire austro-hongrois puis de la Hongrie, a été rattachée à la Roumanie avant de revenir dans le giron hongrois. Occupée par l’Allemagne pendant la Deuxième Guerre mondiale, elle est redevenue roumaine en 1947. Pour souligner les origines romanes et roumaines de la cité, Nicolae Ceausescu lui a adjoint le nom de Napoca. Mais ce double nom ne s’est jamais imposé.”

  De ce se considera ca “ce double nom ne s’est jamais imposé.” Se spunde de Cluj ca este “jeune ” fara a se preciza ca Napoca este numele antic!

  Acest video este pe internet si se poate interpreta ca statuiele romanesti din Cluj sunt ilegitime …..
  Nici nu se spune numele lui Mihai Viteazu …..este unul din secolul 16 pe care Cristian Rusu spune ca nu-l mai vrea …..
  Dar va rog sa va uitati cu ce respect este prezentat Helsinki caz asemanator care a fost sub ocupatii cu minoritati suedeze si ruse … dar tv arte nu-si permite comentarii asemanatoare celor facute in Cluj!!!
  “Helsinki fête le centenaire de l’indépendance de la Finlande – À 71 ans”
  http://sites.arte.tv/metropolis/fr/video/metropolis-91

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "CENTENARUL MARII UNIRI. Propunere: Curtea Constituțională a României, la Alba Iulia"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/centenarul-marii-uniri-propunere-curtea-constitutionala-a-romaniei-la-alba-iulia/