
Printre acestea sunt:
1) modelul maghiar privind sprijinul acordat minorităților sale extrafrontaliere este, probabil, cel mai eficient în Europa și unul dintre cele mai eficiente în lume;
2) cea mai numeroasă minoritate maghiară este prezentă în România, iar sprijinul acordat acestei minorități de către Republica Ungară se adaugă unui sprijin financiar generos acordat de statul român, ceea ce face ca minoritatea maghiară din România să fie minoritatea națională cel mai consistent asistată financiar la scara continentului european;
3) mărimea și structura fondurilor bugetare acordate de către Republica Ungară maghiarilor de peste hotare sunt specifice și asigură eficiența modelului maghiar în domeniu;
4) fondurile alocate maghiarilor de pretutindeni au fost an de an în creștere și cresc în continuare;
5) finanțarea persoanelor aparținând minorităților maghiare de peste hotare și organizațiilor reprezentative ale acestora nu se face direct, de la instituțiile de stat, ci mijlocit, prin intermediul Fundației ”Gabriel Bethlen” (”Bethlen Gábor” Alap), un adevărat braț cultural al guvernului maghiar.
Cu toate acestea, instituțiile de stat ale Republicii Ungare și entitățile cu mandat de asistare a maghiarilor de peste hotare sunt destul de numeroase.
Un caz aparte îl constituie bursele identitare acordate de statul maghiar elevilor și studenților din statele vecine. În România, bunăoară, numărul beneficiarilor de asemenea burse îl depășește pe cel al populației școlare sau universitare de etnie maghiară.
Presa locală din România a scris că același fenomen de ”cumpărare” a elevilor nemaghiari (ruteni/ucraineni și români) pentru a urma instruirea în limba nematernă maghiară în școlile de stat din România (maghiarizare cultural-lingvistică) s-ar fi produs în diverse județe, în speță în județul Maramureș, fiind vizată expres comuna Bocicoiul Mare.
De asemenea, asociațiile neguvernamentale ale romano-catolicilor din regiunea istorică Moldova, Episcopia Romano-Catolică de Iași, Decanatul Romano-Catolic de Bacău și presa locală au semnalat în mod repetat de-a lungul ultimelor două decenii multiple cazuri de ”cumpărare cu burse maghiare” a elevilor de etnie română din diverse localități ale județului Bacău în vederea abandonării de către aceștia a limbii materne române în favoarea celei nematerne maghiare în școlile publice din județ.
Toate aceste cazuri ilustrează un fenomen – coruperea identitar-lingvistică sau asimilarea silențioasă, contra cost. Acesta depășește dreptul Ungariei ca stat înrudit de a-și sprijini cultural minoritatea sa înrudită din România și constituie, în opinia mea, un caz de abuz îndreptat atât împotriva majorității românești de la Est și Vest de munții Carpați, cât și împotriva minorităților nemaghiare conlocuitoare (romă și ucraineană/ruteană).
Aceste finanțări/acordări de burse care vizează populația școlară de altă limbă maternă decât maghiara din România se fac sub pretextul susținerii învățământului în limba maternă maghiară a etnicilor maghiari de peste hotare. Ele exced dreptul statului maghiar de susținere a minorității sale înrudite din România.
Fondurile pentru bursele respective, intitulate ”în limba maternă la obârșie” și acordate elevilor nemaghiari din România au ca sursă primară Bugetul de stat al Ungariei.
Citește analiza integral pe cubreacovblog.wordpress.com
FOTO: Vlad Cubreacov/ AGERPRES FOTO
DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell