DOCUMENT. Șefa DRI mi-a încălcat drepturile. Pentru a evita o amendă din partea ANSPDCP, Lacziko Eniko a șters urmele faptelor sale

June 4, 2019 •UDMR •Views: 528

Secretarul de stat de la Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din subordinea Guvernului, UDMR-ista Lacziko Eniko, mi-a încălcat drepturile privind protecția datelor cu caracter personal, protejate de Legea nr. 129/2018 (fosta Lege nr. 677/2001).

Vezi și EXCLUSIV. Cum și-a bătut joc DRI de Centenar: un singur proiect dedicat Centenarului Marii Uniri finanțat de DRI în 2018

În data de 26 iunie 2018 am transmis Guvernului României o solicitare de acces la informații de interes public în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Solicitarea mea viza activitatea publică a secretarului de stat de la conducerea Departamentului pentru Relații Interetnice, Lacziko Eniko, membru UDMR.

Prin adresa nr. 15C/197/rp/27.06.2018 Secretariatul General al Guvernului României m-a informat cu privire la faptul că solicitarea mea a fost transmisă Departamentului pentru Relații Interetnice de la care urmează să primesc răspuns. Prin adresa nr. 2066/05.07.2018 Departamentul pentru Relații Interetnice mi-a comunicat prin intermediul poștei electronice un răspuns oficial la solicitarea mea de acces la informații de interes public cu privire la activitatea secretarului de stat Lacziko Eniko.

Vezi și Milioane de euro alocate în fiecare an asociațiilor minorităților naționale. DRI nu verifică modul în care sunt cheltuiți banii

Din păcate, adresa nr. 2066/05.07.2018 a fost publicată pe pagina oficială de socializare a secretarului de stat Lacziko Eniko, directoarea DRI, împreună cu următorul text în limbile maghiară și română:

„Egy hivatalos válasz margójára

A május végi bálványosi Európa Tanács-fórumon való jelenlétem és mondottaim kapcsán érdeklődött állampolgári minőségében Dan Tănasă blogger, aki egyben pontos elszámolást is kért az ottani költségeimről, na meg arról, hogy ki hagyta jóvá az ott elmondott, angol nyelvű beszédem a Kisebbségi nyelvhasználat a regionális és helyi önkormányzatokban című konferencián.

Ez azért is furcsa számomra, hiszen a helyszínen mindezt személyesen is megtudhatta volna, semmi rejtegetnivalóm nincs. Ha meg a beszédem tartalmát kifogásolta, akkor alkalma lett volna hozzászólni, mert bővebb részletekkel is tudtam volna szolgálni a téma kapcsán. Alább a válaszom olvasható, amelyet ma küldtem a Kormányfőtitkárságra benyújtott kérésre, annak jelzéséül is, hogy az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala egy átlátszó intézmény.

Adendă la un răspuns oficial

Am trimis astăzi un răspuns oficial despre prezența mea și discursul rostit în cadrul evenimentul Consiliului Europei, organizat la Bálványos la sfârșitul lunii mai, la solicitarea adresată în calitate de cetățean Secretariatului General al Guvernului de către bloggerul Dan Tănasă. Dânsul a fost interesat de decontul aferent prezenței mele acolo și de ”aprobarea” discursului meu rostit în cadrul Conferinței cu titlul ”Utilizarea limbilor în administrațiile locale și regionale”.

Mi s-a părut curioasă această solicitare, întrucât aș fi putut răspunde la aceste întrebări chiar la fața locului, neavând ceva de ascuns. Iar dacă existau nelămuriri în privința conținutului prezentării mele, posibilitatea formulării unor întrebări în cadrul secțiunii era deschisă și aș fi putut oferi detalii suplimentare. Mai jos puteți citi răspunsul meu integral la solicitarea aferentă, semn că Departamentul pentru Relații Interetnice este o instituție transparentă”.

Vezi și EXCLUSIV. Șefa DRI, membru UDMR, face propagandă ostilă României

Împreună cu acest text au fost făcute publice, pe această rețea de socializare și date cu caracter personal ale subsemnatului, în speță numele și prenumele meu, cetățean român care am utilizat un drept legal de acces la informații de interes public. Secretarul de stat Lacziko Eniko a prelucrat și distribuit către terți, fără acordul meu, date cu caracter personal ale subsemnatului.

Postarea făcută publică de secretarul de stat Lacziko Eniko pe Facebook a fost apoi preluată de publicația Maszol din Cluj-Napoca care a publicat un articol despre acest subiect. Articolul poate fi consultat la adresa http://www.maszol.ro/index.php/belfold/98744-dan-t-nas-mar-az-etnikumkozi-kapcsolatok-hivatalanal-is-kutakodik.

Având în vedere faptul că secretarul de stat Lacziko Eniko mi-a încălcat drepturile cu privire la protecția datelor cu caracter personal, am sesizat în cursul lunii august 2018 Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

După demararea controlului ANSPDCP și pentru a evita o sancțiune contravențională, Lacziko Eniko a șters postarea de pe pagina Facebook (detalii aici). Implicit, Lacziko Eniko a recunoscut astfel că mi-a încălcat drepturile și a evitat în acest mod o sancțiune contravențională.

FOTO:  Laczikó Enikő, bn24.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to DOCUMENT. Șefa DRI mi-a încălcat drepturile. Pentru a evita o amendă din partea ANSPDCP, Lacziko Eniko a șters urmele faptelor sale

  1. S-a mai intamplat ceva. Sanctionea?

  2. ggg says:

    Nu a procedat corect ANSPDCP.

    In primul rand ca raspunsul comunicat nu este semnat, ceea ce este in contradictie cu prevederile OG 27/2000.
    In al doilea rand, trebuia aplicata o sanctiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DOCUMENT. Șefa DRI mi-a încălcat drepturile. Pentru a evita o amendă din partea ANSPDCP, Lacziko Eniko a șters urmele faptelor sale"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/document-sefa-dri-mi-a-incalcat-drepturile-pentru-a-evita-o-amenda-din-partea-anspdcp-lacziko-eniko-a-sters-urmele-faptelor-sale/