EXCLUSIV. Șefa DRI, membru UDMR, face propagandă ostilă României

July 27, 2018 •UDMR •Views: 1985

Deși România este recunoscută la nivel internațional ca fiind un model în domeniul legislației referitoare la protejarea drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, un secretar de stat din Guvernului României, membru UDMR, este de altă părere.

Vezi și DOSAR PENAL PENTRU FURT. La Balvanyos, la conferința Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei mi-au fost FURATE cărțile

Protected by Copyscape

România este un model internațional în domeniul respectării, protejării și afirmării identității cetățenilor aparținând minorităților naționale, fapt recunoscut atât de administrația de la Washington cât și de cancelariile europene.

Spre exemplu, în octombrie 2016 ambasadorul Germaniei la București, Werner Hans Lauk, afirma că Europa ar fi mai pașnică „dacă și alții ar urma modelul României de conlocuire”. „Aș dori să mulțumesc Guvernului României în mod explicit pentru modul exemplar în care gestionează relația cu minoritatea germană ca și cu celelalte minorități din țara dumneavoastră. Europa ar fi mai pașnică dacă și alții ar urma modelul României de conlocuire”, a apreciat diplomatul (detalii aici).

Un alt exemplu dintre multe altele este declarația subsecretarului de stat din Departamentul pentru Relații Interetnice, Amet Aledin, care a declarat în luna mai a.c., la Târgu Mureş, în cadrul dezbaterii „Majoritate şi minorităţi în Anul Centenarului – Realităţi, aşteptări, viziuni”, că tătarii pot exista drept comunitate şi şi-au putut afirma identitatea cel mai bine în România şi că nici în ţările de origine turcă nu a existat şi nu există această posibilitate de afirmare a tătarilor (detalii aici).

În acest context. la finalul lunii mai a.c., în stațiunea Băile Balvanyos din județul Covasna a avut loc conferinţa internaţională „Utilizarea limbilor în administraţiile locale şi regionale” care s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale a Consiliului Europei. Conferința internațională a fost organizată de Consiliul Județean Covasna și Consiliul Europei pentru a marca 20 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare adoptată în anul 1992 şi intrată în vigoare în 1998.

Evenimentul internațional a fost în fapt un nou episod în care UDMR a făcut propagandă ostilă României, după cum a constatat și europarlamenarul Cătălin Ivan, prezent la eveniment (detalii aici).

La eveniment a participat și un reprezentant al Guvernului României, secretarul de stat Laczikó Enikő, membru UDMR, cea care conduce în prezent Departamentul pentru Relații interetnice aflat în subordinea Primului-ministru şi în coordonarea ministrului delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Deși reprezenta Guvernul României, Laczikó Enikő s-a comportat ca un activist UDMR aflat pe statul de plată al Ungariei și le-a vorbit celor prezenți de progresele pe care România le mai are de făcut în privința respectării drepturilor cetățenilor aparținând minorităților naționale. În loc să sublinieze cadrul legislativ foarte generos de care se bucură în România cetățenii aparținând minorităților naționale, Laczikó a făcut o propagandă evidentă împotriva României, comportându-se ca un diplomat al Ungariei, nu ca un funcționar al statului român.

Astfel, potrivit informațiilor făcute publice pe pagina oficială a UDMR (detalii aici), Laczikó a afirmat public la această conferință, în prezența invitaților străini, faptul că „Dreptul de a folosi o limbă minoritară în România nu înseamnă neapărat și faptul că acest drept se aplică sau că va fi aplicat întocmai”, lăsâns astfel să se înțeleagă că România nu ar respecta în vreun fel legislația în domeniu. În mod evident Laczikó a făcut afirmații fără acoperire în realitate, ostile României, menite mai degrabă să transmită o imagine negativă a României în Europa. Cetățenii români aparținând minorităților naționale au tot dreptul să utilizeze limba maternă în administrația publică, sistemul de sănătate sau în sistemul de justiție. Spre exemplu, cei doi extremiști maghiari, Szocs Zoltan şi Beke Istvan Attila, condamnați definitiv pentru tentativă de act terorist împotriva românilor s-au adresat instanței în limba maghiară, statul român asigurându-le interpret în ciuda faptului că cei doi sunt cetățeni români și ar fi trebuit să cunoască limba oficială a țării în care s-au născut și în care au fost educați (detalii aici).

Potrivit portalului UDMR, Laczikó „A menționat și faptul că în cazul plăților și contribuțiilor la bugetul de stat sau spre exemplu la bugetul sănătății nu sunt tratați diferit cetățenii care au ca limbă maternă limba oficială a țării, respectiv cei care aparțin uneia dintre cele douăzeci de minorități naționale recunoscute în România. Iar dreptul utilizării limbii materne în rapoartele cu autoritățile locale nu ar trebui să fie un serviciu diferențiat în acest sens”. O afirmație aberantă a secretarului de stat, fără nicio acoperire în realitate. Orice cetățean român care aparține unei minorități naționale se poate adresa în limba maternă unei instituții publice a administrației publice locale și poate primi răspuns în limba oficială de stat și limba maternă, potrivit legii (a se vedea prevederile Legii nr. 215/2001). În plus, contrar celor afirmate de secretarul de stat Laczikó Enikő, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu a constat niciun caz în care vreun cetățean român aparținând unei minorități naționale să fie discriminat în această privință. De altfel, singura minoritate etnică din România care vede probleme acolo unde ele nu sunt este minoritatea maghiară prin liderii săi. Etnicii maghiari din România au alte probleme și, în general, respectă România și pe români. Doar liderii comunității maghiare alimentează o stare de nemulțumire permanentă al cărei ultim scop este în mod evident revizionismul.

În realitatea, aplicare acestor prevederi depind în mare măsură de voința politică de la nivel local”, a afirmat UDMR-ista Laczikó Enikő la conferință. Din nou o afirmație fără acoperire în realitate vehiculată cu scopul de a denigra România. Voința politică nu are nicio legătură cu prevederile legii.

„Membrii comunităților naționale, ca cetățeni egali ai acestei țări, ar trebui tratați ca atare și în relația lor cu administrația publică locală. A asigura servicii în limba oficială a țării înseamnă doar faptul că toată lumea este tratată la fel, nu și faptul că este tratată în mod egal. Aceasta înseamnă cea mai pură aplicare a discriminării în sensul definit de către Uniunea Europeană, adică tratare a situațiilor sau persoanelor similare în moduri diferite sau a cazurilor și persoanelor diferite într-un mod similar”, a conchis secretarul de stat. Afirmația este cât se poate de gravă pentru că, din nou, secretarul de stat Laczikó Enikő vorbește de discriminare fără să aducă dovezi că aceasta ar exista în România. Afirmațiile fără acoperire în realitate, nedovedite, punerea în context a unor concepte negative (gen „discriminare”, „diferențiere” etc.) cu România fac parte dintr-o strategie evidentă de discreditare a României într-un context european. Ori acest lucru este complet inacceptabil din partea unui secretar de stat din Guvernul României.

Laczikó Enikő a dat chiar un scurt interviu în limba maghiară la această conferință internațională în care a avut grijă să creioneze o imagine negativă a României în domeniul protejării drepturilor lingvistice ale cetățenilor români aparținând minorităților naționale.

Mai mult, Laczikó Enikő se dovedește a fi și obraznică de la înălțimea funcției de secretar de stat pe care o ocupă în Guvernul României. Deși am făcut o solicitare legală de acces la informații de interes public cu privire la activitatea sa, Laczikó a postat răspunsul pe care mi l-a dat pe pagina sa de facebook, cu intenția clară de a mă denigra.

Dacă Laczikó a mai postat astfel de răspunsuri la cereri primite de la cetățeni pe pagina sa de Facebok atunci am putea spune că avem de-a face cu o regulă. În realitate însă, Laczikó a vrut doar să se războiască cu mine în mod public, uitând că ea este plătită din bani publici pentru a-i servi pe cetățeni, nu pentru a-și manifesta public atitudinea ostilă la adresa românilor și a României.

Din păcate, imaginea României în Europa este abandonată în mâinile unor astfel de personaje care acționează în mod evident împotriva României. Din păcate, interesele geo-strategice ale României sunt abandonate și ele în mâinile unor personaje care acționează în favoarea intereselor Budapestei deși sunt plătite de Guvernul de la București.

Atitudinea acestei doamne este incompatibilă cu statutul ei de demnitar al României pentru simplul fapt că, deși este angajată de Guvernul României ea servește cu succes interesele Ungariei.

FOTO: bn24.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to EXCLUSIV. Șefa DRI, membru UDMR, face propagandă ostilă României

 1. Buzenchi Laurențiu says:

  A mai rămas în funcție după aceasta atitudine?
  Am putea înțelege ca aceasta este opinia guvernului României?!?

  • Dan Tanasa says:

   Da, Guvernul României este de acord cu acest membru UDMR de vreme ce încă mai ocupă această funcție.

 2. Constantin says:

  Un demnitar al Romaniei ar trebui sa foloseasca limba oficiala a Romaniei (si numai aceasta !) in interactiunile cu alte structuri ale statului Roman sau cu cetatenii Romaniei. In privat, poate sa vorbeasca si patagoneza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Șefa DRI, membru UDMR, face propagandă ostilă României"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-sefa-dri-membru-udmr-face-propaganda-ostila-romaniei/