EXCLUSIV. Criminalul de război Wass Albert, adulat în Ungaria. Wass are busturi chiar și în SUA și Canada

December 18, 2018 • Ungaria • Views: 1894

Criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, beneficiază de un adevărat cult al personalității în Ungaria. Wass are peste 55 de busturi și monumente în Ungaria. Busturi sau monumente dedicate lui Wass Albert se găsesc chiar și pe teritoriul SUA, la New York, Los Angeles și Miami.

Vezi și EXCLUSIV. UDMR continuă să încurajeze cultul personalității CRIMINALULUI de război Wass Albert

Potrivit cotidianului Jurnalul Național, Albert Wass (sau Albert Vass), fost nobil transilvan, a fost condamnat la moarte în 1946 de Tribunalul Poporului de la Cluj, pentru crimele săvârşite pe timpul ocupaţiei horthyste din Ardealul de Nord-Vest. Oamenii încă mai plâng când îşi aduc aminte de măcelul din septembrie 1940. Mai spun şi azi «Doamne feri!» când aud numele contelui Wass. Şi în fiecare zi se roagă: «Doamne, să nu se mai întoarcă vreodată teroarea!».

În mod inexplicabil, autoritățile române, atât cele judiciare cât și cele administrative, continuă să tolereze pe teritoriul României un adevărat cult al personalității criminalului de război Wass Albert. Aceste activități au loc mai cu seamă în zonele controlate politic de UDMR.

Astfel, pe teritoriul României, cu largul concurs al autorităților judiciare, dar și al clasei politice, sunt ridicate busturi ale lui Wass și se organizează acțiuni publice în care este promovat cultul criminalului de război Wass Albert. Toate aceste acțiuni au loc la lumina zilei, unele fiind promovate chiar în instituții publice ale statului (un exemplu aici).

Criminal de război cu busturi în Ungaria, SUA și Canada

Având în vedere toleranța inacceptabilă a autorităților române pentru cultul criminalului de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei, nu este de mirare că Wass Albert este adulat în țara vecină și prietenă, Ungaria.

Potrivit portalului wassalbert.eu, în 2018 criminalul de război Wass Albert are busturi și statui în peste 55 de locații din Ungaria.

Lista busturilor și monumentelor dedicate lui Wass Albert din toată lumea în anul 2017. Sursa: http://www.wassalbert.eu/wasalbert/hirek/2017/felolvterkep960.jpg

Regretabil este însă faptul că, potrivit inventarului din anul 2018, busturi sau monumente ale lui Wass Albert se regăsesc chiar și pe teritoriul SUA, la New York, Los Angeles și Miami, și chiar și în Canada, la Calgary (detalii aici).

Cultul personalității criminalului de război Wass Albert în România

În România, cu largul concurs al autorităților române, Wass Albert se bucură de busturi și monumente în 6 (șase) locații, după cum reiese dintr-o hartă mai veche a portalului wassalbert.eu care se ocupă cu indexarea acestor monumente: 1. Cernat, județul Covasna; 2. Lunca Mureșului, comuna Aluniș, județul Mureș; 3. Reghin, județul Mureș; 4. Odorheiu Secuiesc, județul Harghita; 5. Sovata, județul Mureș; 6. Vița, comuna Nușeni, județul Bistrița Năsăud.

Cele șase locații din Transilvania în care se regăsesc busturi sau monumente dedicate lui Wass Albert. Sursa: wassalbert.eu

În mod revoltător, spre exemplu, în municipiul Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, bustul lui Wass Albert este amplasat chiar în centrul localității.

La lipsa de reacție a autorităților judiciare în România, care au la îndemână toate pârghiile legale necesare pentru a pune capăt cultului personalității criminalului de război Wass Albert, se adugă și lipsa de reacție a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, care de ani de zile tolerează pur și simplu cultul unui criminal vinovat de moartea unor evrei.

Cât vor mai tolera autoritățile de la București această blasfemie la adresa memoriei victimelor lui Wass Albert nu este cunoscut. Ceea ce este sigur este că dacă la București, în Ministerul Afacerilor Interne sau în Parchetul General, s-ar afla câțiva profesioniști care să aplice preveerile legale atunci s-ar pune capăt pentru totdeauna cultului unui criminal de război pe teritoriul României.

Se ridică de asemenea întrebarea legitimă cu privire la disponibilitatea SUA și a Canadei de a găzdui monumente dedicate unui criminal de război. Cum este posibil ca SUA, partener strategic al României, și Canada să permită pe teritoriul lor simboluri dedicate unui criminal da război vinovat de moartea unor români și evrei?

Mai multe despre cultul criminalului de război Wass Albert în România aici.

FOTO: criminalul de război Wass Albert, facebook.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

4 Responses to EXCLUSIV. Criminalul de război Wass Albert, adulat în Ungaria. Wass are busturi chiar și în SUA și Canada

  1. Un roman says:

    Ia r lui Mircea e

    ELIADE i-au dat jos placa comemorativa si di SUA!

  2. Dorel says:

    Si avram iancu are o gramade de busturi in ciuda faptului ca a macelarit zeci, sau sute de civili maghiari .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend