EXCLUSIV. Noul Curriculum Național din Ungaria stârnește revolta profesorilor: „Nu predau un scriitor fascist”. Scriitorii Albert Wass și Nyiro Jozsef sunt promovați intensiv în Transilvania

February 5, 2020 •Ungaria •Views: 916

Proiectul Noului Curriculum Național din Ungaria (NAT) a stârnit protestele profesorilor. Asociația Profesorilor din Ungaria protestează și spune că documentul, publicat vineri, 31 ianuarie a.c. în Monitorul Oficial, este profund împotriva copiilor și „periclitează atât de grav unitatea națiunii, cultura națională, dezvoltarea studenților, profesionalismul profesiei de învățător și este atât de otrăvitor încât trebuie retras imediat”, transmite portalul 444.hu.

Potrivit portalului 444.hu, Noul Curriculum Național din Ungaria, un document care definește ce și cum să predăm în școlile maghiare începând cu anul școlar viitor, a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, 31 ianuarie, la ora 10 dimineața. Curriculumul care era în vigoare până acum, adoptat în 2012, a fost acum revizuit de către Ministerul Educației de la Budapesta.

Uniunea Democrată a Profesorilor din Ungaria a organizat un protest prin care îndeamnă profesorii să protesteze pe rețelele de socializare împotriva documentului.

Una dintre nemulțumirile profesorilor este dată de faptul că NAT prevede o listă de lecturi obligatorii pentru limbă și literatură până la momentul absolvirii, listă care prin noul Curriculum a fost completată de lucrări ale unor autori precum Albert Wass sau József Nyírő.

Noul NAT a fost criticat luni într-o declarație de două organizații de profesori specialiști, Asociația Profesorilor din Ungaria și Asociația Profesorilor de Istorie, pentru conținutul lor pe această temă, potrivit portalului 444.hu.

Organizațiile de profesori maghiari consideră inacceptabil faptul că opera lui Albert Wass și a simpatizantului nazist József Nyírő ar putea face parte din programa de literatură, în timp ce niciunul dintre textele lui Imre Kertész, singurul câștigător al Premiului Nobel pentru literatură maghiară, nu sunt incluse în NAT.

Una dintre asociațiile de profesori din Ungaria a postat pe pagina sa de Facebook fotografii cu mai mulți profesori care protestează împotriva NAT, o profesoară protestând chiar cu mesajul „Nu predau un scriitor fascist”, cu referire la Wass Albert și Nyiro Jozsef.

Citește și EXCLUSIV. UDMR continuă să încurajeze cultul personalității CRIMINALULUI de război Wass Albert

Scriitorii Wass Albert, criminal de război, și Nyiro Jozsef, anti-semiți și anti-români, sunt promovați agresiv în Transilvania, în zonele controlate politic și administrativ de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

În județele din Transilvania se promovează un adevărat cult al personalității celor doi scriitori anti-semiți, de multe ori chiar în instituții publice. Cei doi au busturi în piețele publice, sunt oranizate comemorări iar operele lor sunt citite în spații publice, străzi sau unități de învățământ poartă numele lor.

Citește și Organizația extremistă HVIM a propus, UDMR a votat. Stradă cu numele CRIMINALULUI de război Wass Albert în Târgu Secuiesc

Institutul „Elie Wiesel” nu a protestat niciodată cu privire la această situație.

FOTO: facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

23 Responses to EXCLUSIV. Noul Curriculum Național din Ungaria stârnește revolta profesorilor: „Nu predau un scriitor fascist”. Scriitorii Albert Wass și Nyiro Jozsef sunt promovați intensiv în Transilvania

 1. Dan Tanasa says:

  Te rog să păstrezi un limbaj decent în caz contrar nu voi mai putea să îți postez comentariile. Mulțumesc!

 2. Mihály says:

  Numa că nu cunoașteți rădăcina buruianilor. Nici domnu Tanasa cu parantezele sale: Acești indivizi zis profesori, sînt socialiști liberali, cei care sînt oamenii lui Șoroș, dușmanii creștinismului european. Cei care vor să inportă cît mai mulți migranți islamist peste noi! Domnu D. Tănase, matale nu vezi pădurea de copac, tu ne ureșt pe noi nespus de mult, dar nu vrei să observ că vă pîndește un pericol și mai mare islamismul!

  • Iulian says:

   Mihaly, cine sunteti aia “noi” pe care, cica, ii uraste Dan Tanasa? Sunteti mai multi sau esti un individ in delir de multiplicare?

 3. K. Katalin says:

  Serios?!… de unde credeți că aveți dreptul să- i criticați cu vehemență pe acești poeți sau pe alții! . Vedeți voi care îl aveți pe ANTONESCU(CRIMINAL DE RĂZBOI) antisemit,antirromi, anti a tot ce nu este românesc…
  GARDA DE FIER anti concetățeni
  AVRAM IANCU bandit erou national
  Ceaușescu antinatiune
  VADIM TUDOR îl știe tot neamul…
  Ce să mai povestim?!… ia măturați voi în ograda voastră înainte de a curăța în ograda altora.
  De ce oare tot românul are tendința să-i șteargă pe alții la cur (de rahat) … pe când a lor putrezește și pute?! 🤔

  • Dan Tanasa says:

   :)))))

  • Iulian says:

   Stimata KK Tallin, chestiunea este uimitor de simpla, chiar si pentru mintile incetosate ale ungaristilor (= sovini unguri care vor refacerea Ungariei mari) : Vass Albert a fost un criminal de razboi care a comis crime impotriva etnicilor romani civili nevinovati (adica vinovati ca erau … romani!) iar memoria sa NU ARE CE CAUTA PE TERITORIUL ROMANIEI. In Ungaria, n-au decat sa-l sarbatoreasca, nu e elegant, dar ungaristii oricum o fac, ii priveste pe teritoriul lor. INSA NU IN ROMANIA! La fel cu Nyiro, care a fost om de vaza in regimul ungarist horthyst! Adica NU IN ROMANIA! A protestat cumva statul roman fata de cel ungar pentru reabilitarea lui Horthy? NU. I-a intrebat cineva pe unguri de ce l-au adus pe horthy inapoi si l-au ingropat cu onoruri, desi patronase regimul revizionist unguresc, periculos pentru pacea regiunii si cu urmari atat de dureroase pentru statul roman? NU. Dar asta nu inseamna nici ca poate fi acceptat in Romania! Despre asta e vorba, nu despre calitatile lor literare (mai putin horthycultorul miklos, care, totusi, n-a fost scriitor!). Cat despre curatatul ograzii, mai incet, ca ograda aia trebuie curatata si de ungaristi, de sovinii care agita mereu impotriva statului roman, pentru dezmembrarea acestuia! Si iarasi ar fi bine sa va amintiti ca statul roman nu a expulzat 200.000 de unguri de pe teritoriul romanesc dupa 1944! In timp ce statul unguresc al lui Horthy a trimis peste linia de demarcatie peste 200.000 de romani in perioada 1940-44 cat Ungaria a ocupat partea de nord a Ardealului! Nici nu mai vorbesc despre evreii din zona respectiva trimisi in lagarele de exterminare naziste chiar de statul unguresc fascist pe care il aparati! Cat despre Avram Iancu, decenta v-a parasit complet! Adica armata contrarevolutionara ungureasca intra in Ardeal si il ocupa militar desfiintand autonomia marelui principat si incearca sa impuna limba ungureasca majoritatii populatiei Ardealului, care era romaneasca, iar cei care se opun armatei unguresti si criminalelor “tribunale de sange” sunt criminali? Nu mai trebuie sa spunem decat ca kossuth, petofi, csanyi si alti criminali unguri pretinsi “revolutionari” care in Ardeal au facut CONTRAREVOLUTIE incercand sa mentina starea de lucruri existenta, au fost niste ingerasi! Du-te tanti si te plimba cu Kohen Bela, Horthy si Szalasi, ca dumneata nu faci parte dintre ungurii de treaba, care nu plang dupa imperiul pierdut in 1918 si nici nu acuza Trianonul pentru erorile si atrocitatile comise de statul unguresc impotriva propriilor cetateni de la 1867 incoace, ca oricum am auzit deja destula propaganda ungarista. Adica ANTIDEMOCRATICA, proimperialista ungureasca si, evident, sovina, care uraste tot ce nu este unguresc!

  • Iulian says:

   KK Tallin, nici Antonescu, nici garda de fier, nici Avram Iancu si nici Ceausescu NU AU FOST SCRIITORI! Iar Vadim Tudor nu a fost condamnat ca si criminal de razboi! Deci comparatia este irelevanta! In timp ce chestiunea legata de Wass si Nyiro este ca NU AU DE CE SA FIE OMAGIATI IN ROMANIA pentru crimele comise impotriva romanilor! N-au decat sa-i slaveasca in Ungaria! Doar ca ungaristii din Romania vor ca acei criminali (ca si Kossuth, Petofi, Kohen Bela, Horthy si altii, care au ucis sau / si au ordonat sa fie ucisi, torturati, schingiuiti si batjocorit romani) sa fie omagiati IN ROMANIA! Ceea ce este INACCEPTABIL. Poate acum e clar despre ce e vorba, fiindca nu se discuta aici valoarea literara a lui Wass sau Nyiro!

 4. Iulia Damo says:

  In primul rand, “444” este un organ “independent si obiectiv” adica, vorba lui nea Iancu Caragiale, ” este minunat, excelent dar… lipseste cu desavarsire” ceea ce lipseste este tocmai obiectivitatea si independenta. Iar Dv daca doriti sa va informati, nu aveti decat sa cautati acest NAT si-i faceti macar o traducere google, inainte de a compila enormitatile din presa de opozitie. De altfel nici Nyirő nici Was nu sunt nici pe departe antisemiti sau fascisti, este o provocare nerusinata. Nu este aici nici locul vre-unei lectii de istorie a literaturii, dar ar fi nimerit sa va orientati mai pe indelete inainte de a va aventura in afirmatii vehiculate de politicieni.

  • Dan Tanasa says:

   :))))))))))))))))

  • Iulian says:

   Nyiro a fost in topul personalitatilor regimului horthyst. Iar daca dvs aveti impresia ca regimul lui Horthy a fost democratic si ca nu a luat masuri antisemite inseamna ca traiti in virtual! Nu uitati ca Ungaria a trimis la exterminare peste 120.000 de evrei NUMAI DIN ARDEALUL OCUPAT IN 1940! Nu mai zic nimic de alte regiuni ale statului unguresc! Poate v-a scapat faptul ca regimul lui Horthy a actionat mereu impotriva statelor vecine Ungariei pentru a obtine teritorii locuite majoritar de alte etnii (croati, romani, sarbi, slovaci) desconsiderand dreptul democratic al acestor popoare de a trai liber, separat de imperiul unguresc asupritor si deznationalizator. Adica, impotriva vointei croatilor, slovacilor, sarbilor si romanilor majoritari pe teritoriile revendicate de Ungaria lui Horthy, vointa exprimata CLAR in 1918 de popoarele respective, Horthy voia sa anexeze respectivele teritorii! Daca ar fi fost teritorii unguresti – adica locuite majoritar de etnici unguri – actiunea lui Horthy ar fi fost corecta, indreptatita si in perfect acord cu principiul democratic al majoritatii populatiei. Numai ca ungurii au fost MINORITARI pe teritoriile respective, deci NU AVEAU NICI UN DREPT ASUPRA LOR! Iar Iulia Damo face apologia unor criminali, figuri emblematice ale regimului fascist unguresc, prezentandu-i ca pe niste oameni obisnuiti care au calitati literare, pe care niste pretinsi “romani sovini” imbibati de mentalitati nationalist comuniste din vremea lui Ceausescu ii persecuta in cadrul unui plan diabolic de distrugere a identitatii culturale unguresti! Pai daca identitatea culturala ungureasca a ajuns sa constea in doua personalitati fasciste, halal cultura! Poate o fi dezirabila in Ungaria, dar sigur nu in Romania! Pe cand insa apologia lui Bajcsi Zsilinsky, Ducso Csaba si Szalasi, stimata profascista Iulia Damo? Cat despre Wass, justitia romaneasca l-a condamnat ca si criminal de razboi pentru crimele impotriva romanilor pasnici in acelasi Ardeal ocupat! Adica, daca a omorat oameni numai pentru ca oamenii aia erau romani, Wass era un mare democrat? Atunci hai sa punem problema invers: vi se pare democratic sa omori niste oameni pasnici numai pentru ca sunt unguri? Daca da, atunci mai bine comentati cu Ducso Csaba, ca faceti parte din aceeasi categorie. De fascisti!

 5. Laszlo Csaba says:

  Ce parere aveti despre scriitorul cu premiul Mobel Peter Handke di anul trecut

 6. Peterfi sandor says:

  DAN TANASE NOROC CA SINT INTRE ROMINI OAMENI SINCERI CARE NU VEDE BINE CA FACI O PERMANENTA INSTIGARE LA ADRESA MAGHIARILOR CU CEI CARE LOCUESTI IN ACEASI TERITORIU

  • Iulian says:

   Peterfi, vezi ca Dan Tanasa nu are treaba cu ungurii, ci cu ungaristii (aia care vor refacerea Ungariei mari, tinut secuiesc, autonomie ungureasca)! Adica n-are nimic cu ungurii de treaba. Din care sunt foarte multi.

 7. Fogas Emilian Horatiu says:

  Domnule Ioan Savu , eu nu am vazut manualele in care apar cei doi fascisti , nu am avut nici curiozitatea nici altceva , in schimb este foarte curios faptul cca elevii de clasa 8- ta , etnici maghiari – care se duc in Ungaria sa isi continue studiile liceale nu dau diferente de nici un fel , atit despre curicula ministerului roman al invatamintului pentru invatamintul in limba materna maghiara – cred ca ai inteles.
  Despre bener si pozitia profesorilor amintiti eu stiu ca sunt in stare sa isi apere generatiile de elevi de cea ce inseamna RĂU – sunt treji nu li se cinta ” Desteapta- te” sunt uniti , stiu ce vor.

 8. Ioan Savu says:

  Este un non sens
  Ce are de-a face curicula invatamantului din Ungaria cu Transilvania>
  Se preda aceasi curicula ca si in Ungria?
  2 Nu cred ca in Ungaria a aparut un asemenea banner …in mod sigur este un Fake facut de fascistii globalisti care vor sa atite cele doua natii una impotriva alteia.
  Este urat ceea ce faceti !

  • Dan Tanasa says:

   Am indicat clar în articolul meu sursele informațiilor, te rog să le verifici înainte să aberezi aiurea.

   • bfiris says:

    tu vierme fascist,ar trebui sa dispari de tot din ardeal sa te duci inapoi de unde au migrat parintii taiprobabil ceausescu le a adus pe pamint secuiesc,nu ti-e rusine,ca alta tema n-ai decit secui si maghiarii,care au trait in liniste cu romanii sute de ani(bine inteles unde existau romani)informeaza-te boule ca in transilvania inainte de trianon 51% erau secui si maghiar,romanii nici n-au atins 30 %,restul in procent destul de mare erau sasi,svabi evrei pe care iubitul vostru conducator pe care l-ati impuscat ca pe un ciine a vindut pe valuta germaniei si izraelului,iar casele lor parasite a umplut cu tigani adusi din oltenia,moldova mitici din regat,dar adevarul doare asa mai tanase,schimbind si mai tare componenta etnica a ardealului,sa nu vorbesc de marea voastra reforma “agrara”din 1921 dupa trianon,cind ati alungat si ati confiscat averiile ,mosiile castelurile baroniilor si a grofilor maghiari,iar voi v-ati instalat la primariile oraselor mari cluj,oradea etc,ati furat scoliile ,universitatiile,facultatiile,inclusiv bisericiile maghiarimii de aici,totusi maghiarii au inghitit in cei 100 de ani de umilinta soarta,au trait in pace si consens cu noua structura etnica,numai un simplu exemplu,la trianon bistrita era 70 % oras sasesc,aproape 20 secui si maghiari,care au aparat sasii de a lungul secolelor de turci si tatari,iar restul erau citiva romani si tigani,iar acuma du-te la bistrita si documenteaza-te,sa numai postezi minciuni ,centrul si imprejurimile in casele parasite de sasi au fost adusi tigani ,moldoveni si mitici,insatele apropiate de bistrita la fel,populatia saseasca de acolo a fost alungata din casele lor au fost adunati si expulsati cum a facut hitler cu evreii,fara sa poate lua ceva cu ei,astai toleranta voastra de sasi nu te mai poti lega fiindca nu mai sint pe cei 800-900 de mii de sasi care erau nici 20000 n-au ramas ati exterminat,iar acuma asta vrei si cu secuii si maghiarii,dar nu o sa-ti mearga,fiindca secuii si maghiarii iubesc pamintul stramosesc si nu sint papa-lapte sau mamaliga,si nu o sa lase sa fie alungati de viermi rasisti ca tine,voi care nici limba,nici scris n-aveati acum 160 de ani invatati prostii la scoala despre daci si traciurmasi ai romaniilor,de ce nu puteti sa fiti sinceri si sa spuneti ca sinteti albanezo-mecedonean romma-ni.sa stii daca tu si locotenentii tai de la ong-ul tau rasisi,xenofob mai postati prostii minciuni despre maghiari si secui o sa trimit scrisoare deschisa la presedinte si prim ministru sa-ti inchide ong-ul tau de 2 bani,finantat probabil de jidanul maghiar soros

    • Dan Tanasa says:

     :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    • Iulian says:

     Bfiris, ca sa vezi ca vorbesti prostii : recensamantul UNGURESC din 1900 in comitatul Bistrita https://istoriaromaneasca.files.wordpress.com/2014/10/romung016.jpg

    • Iulian says:

     Bfiris, ca sa vezi ca la 1900 (cand Ceausescu nici nu era nascut!) se gaseau romani chiar si in comitatele Ciuc si Odorhei! E tot recensamantul unguresc din 1900! https://istoriaromaneasca.files.wordpress.com/2014/11/romung083.jpg

    • Iulian says:

     Iar despre mosiile “confiscate, iti atrag atentia ca iar vorbesti prostii, pentru ca peste tot in Romania au fost EXPROPRIATE PRIN DESPAGUBIRE suprafetele fiecarei mosii care DEPASEAU 100 ha. Adica, pentru cei mai inceti la minte, proprietarul ramanea cu mosia de 100 ha, iar pentru ce depasea 100 ha a fost despagubit! cat despre grofii optanti unguri (adica pentru cei care nu au vrut sa ramana in Romania dupa ce s-a stabilit linia frontierei) aceia au primit pretul real al proprietatii respective IN AUR, plus 10% din valoare pentru “deranjul” provocat! Deci, NU LI S-A CONFISCAT NIMIC! Dar, ca un vajnic ungarist care stie numai propaganda, dar nu are habar de adevar si realitate, desigur ca nu stii asta! Inca o data, exproprierea mosiilor s-a facut PE TOT TERITORIUL STATULUI ROMAN, nu doar in Ardeal, iar peste tot suprafetele de peste 100 ha ale mosiilor au fost expropriate cu despagubirea proprietarilor, iar nu confiscate! Daca ar fi fost confiscate, proprietarii nu ar fi primit NIMIC ! Interesant insa este aspectul ca mori de grija grofilor, dar nu ai habar ca din pamanturile expropriate de statul roman (cam 6 milioane de hectare, adica cea mai mare reforma agrara din Europa!) au fost improprietariti TOTI CEI INDREPTATITI, adica INCLUSIV ETNICI UNGURI care aveau dreptul! Atat esti de democrat ca plangi dupa grofi si sistemul lor feudal, dar nu-ti pasa de cei care, nevoiti de lipsa pamantului, lucrau pe foarte putin ca sa-i imbogateasca pe marii stapani de pamant, unii dintre ei stapanand peste 100.000 de iugare! Dar, de la ungaristi eu, oricum, nu ma astept la nimic altceva decat antidemocratism, sovinism si proimperialism unguresc! Si asta pentru ca in asa ceva consta esenta ungarismului: nu-i pasa de ceilalti (neunguri) nici de drepturile lor, nici de dreptatea lor, nici de libertatea lor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Noul Curriculum Național din Ungaria stârnește revolta profesorilor: „Nu predau un scriitor fascist”. Scriitorii Albert Wass și Nyiro Jozsef sunt promovați intensiv în Transilvania"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-noul-curriculum-national-din-ungaria-starneste-revolta-profesorilor-nu-predau-un-scriitor-fascist-scriitorii-albert-wass-si-nyiro-jozsef-sunt-promovati-intensiv-in-transi/