EXCLUSIV. Primarul Antal Arpad pierde în instanță: diplomele PRO URBE, exclusiv în limba oficială de stat

November 23, 2018 •justitie •Views: 894

Tribunalul Covasna a admis astăzi, 23 noiembrie, acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) împotriva primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și l-a obligat pe edil să emită diplomele de merit prin care se atestă conferirea titlului „PRO URBE” exclusiv în limba oficială de stat, respectiv limba română. Până acum diplomele erau redactate exclusiv în limba maghiară.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, obligat de instanță să marcheze corect strada 1 Decembrie 1918

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de subsemnatul în calitate de președinte, s-a adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, lider al organizației UDMR Sfântu Gheorghe, să respecte caracterul de limbă oficială de stat al limbii române în cazul diplomelor PRO URBE, înmânate în fiecare an unor cetățeni din municipiu care s-au remarcat în viața cetății și care sunt redactate în prezent exclusiv în limba maghiară. Cu foarte puține excepții, în rarele cazuri când un membru al comunității românești din Sfântu Gheorghe primea această diplomă în limba oficială de stat, diplomele PRO URBE erau redactate exclusiv în limba maghiară deși în cauză este vorba de un document oficial al unei instituții publice a statului român (detalii aici).

Vezi și ȘOVINISM. Românii din Sfântu Gheorghe, EXCLUȘI pentru al patrulea an consecutiv de la titlul Pro Urbe

Tribunalul Covasna a dat dreptate în parte reclamantei ADEC și l-a obligat pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, ca începând din 2019 să redacteze aceste diplome exclusiv în limba oficială de stat, limba română. Instanța a respins cererea ADEC de a-l obliga pe primar să anuleze vechile diplome redactate exclusiv în limba maghiară și să emită altele noi în limba oficială de stat.

Sentința Tribunalului Covasna pe scurt (detalii aici): „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active. Respinge excepţia lipsei de interes. Admite în parte cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa ( ADEC), în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe ca începând cu anul 2019 să emită diplomele de merit prin care se atestă conferirea titlului „PRO URBE” astfel cum a fost instituit prin HCL Sfântu Gheorghe nr. 25/1997, exclusiv în limba oficială de stat, respectiv limba română. Respinge ca nefondat capătul de cerere având ca obiect obligarea pârâtului la anularea tuturor diplomelor acordate până în prezent prin care se atestă conferirea titlului „PRO URBE” şi la emiterea altor diplome în limba română. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxa judiciară de timbru. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Tribunalul Covasna. Pronunţată azi, 23.11.2018, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

FOTO: facebook.com

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Primarul Antal Arpad pierde în instanță: diplomele PRO URBE, exclusiv în limba oficială de stat

  1. Dan says:

    Faceti o treaba excelenta. Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarul Antal Arpad pierde în instanță: diplomele PRO URBE, exclusiv în limba oficială de stat"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarul-antal-arpad-pierde-in-instanta-diplomele-pro-urbe-exclusiv-in-limba-oficiala-de-stat/