EXCLUSIV. Primarul UDMR din Remetea, AMENDAT de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor

March 28, 2019 •discriminarea romanilor •Views: 2530

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea mea și l-a sancționat contravențional pe primarul UDMR din comuna Remetea pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

Vezi și EXCLUSIV. Sentință DEFINITIVĂ: primarul UDMR din Miercurea Ciuc, 2000 de lei amendă pentru discriminarea românilor

În luna mai 2018 am sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al comunei Remetea din județul Harghita, Laczko-Albert Elemer, editează o publicație a primăriei exclusiv în limba maghiară. Publicația, finanțată din fonduri publice, era editată exclusiv în limba maghiară și publicată pe pagina primăriei.

CNCD a admis sesizarea mea și a emis Hotărârea nr. 493/11.12.2018, care mi-a fost comunicată ieri, 27 martie, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Remetea, Laczko-Albert Elemer, constituie o discriminare pe criterii etnice la adresa mea și a altor cetățeni români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Remetea sancțiunea contravențională cu amendă în cuantum de 2000 de lei fără să-i facă nicio recomandare edilului în privința editării publicației primăriei și în limba oficială de stat.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, a luat apărarea colegului de partid și a votat împotriva aplicării amenzii.

Primarul comunei Remetea a mai fost sancționat în trecut pentru aceleași fapte însă nu a înțeles să editeze publicația primăriei și în limba oficială de stat (detalii aici).

FOTO: primarul Laczko-Albert Elemer, hargitanepe.eu

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

18 Responses to EXCLUSIV. Primarul UDMR din Remetea, AMENDAT de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor

 1. Marian says:

  Fără legătură cu subiectul articolului (sau poate cu legătură) – Domnule Dan Tănasă, vreau să vă întreb dacă este normal ca o societate comercială, care are sediu în România ( e vorba de MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS SRL), să folosească pe facturile emise pt clienții din România mai întâi limba maghiară și apoi limba română.
  Exemplu: szamla/ factură, szallito/ furnizor, megnevezes/ denumire bunuri și servicii etc.
  Părerea mea este că așa ceva nu este normal și că o instituție a statului ar trebui sesizată; nu știu dacă OPC sau CNCD sau altă instituție. Dumneavoastră ce părere aveți?

 2. Badea Cîrțan jr. says:

  Aștept abrogarea art.19 din Legea nr. 215/2001, o mizerie în baza căruia s-a creat discordie între noi și ceilalți. Abrogarea acestui nenorocit de articol ar soluționa toate problemele. INDIFERENT DE PROCENTUL DE REPREZENTARE A UNEI ETNII ÎNTR-O ANUMITĂ ZONĂ, LIMBA OFICIALĂ TREBUIE SĂ FIE DOAR LIMBA ROMÂNĂ PENTRU CĂ NE AFLĂM PE TERITORIUL ROMÂNIEI! Așa trebuie pusă problema. Te-ai născut aici, ai venit aici, ești obligat să înveți această limbă pentru că altfel nu te descurci în instituțiile publice unde se vorbește numai limba română. Acasă faci ce vrei. Ești liber să-ți păstrezi limbă, cultură, obiceiuri (sigur, dacă nu ai obiceiuri proaste cum ar fi scuipatul pe stradă, aruncatul resturilor de țigări și al gunoiului din mașină direct pe carosabil sau în spațiul verde, vorbitul tare și înjuratul pe stradă, într-un cuvînt – dacă nu ești meltean), dar nu-mi pretinde mie să accept să văd în țara mea inscripții bilingve sau trilingve sau mai știu eu ce bazaconii. Vă respect ca etnie dar vă urăsc atitudinea, disprețul și sfidarea pe care o afișați față de țara asta. Nu vă ține nimeni cu forța aici. Nu vă convine situația, cărați-vă!

 3. Gaspar says:

  Acum mi-ai dat o idea bune si o sa caut toate localitatiile unde exista macar 0,8% (Remetea procentul romaniilor) de maghiari ori alte minoritati si cei care nu publica revista localitati in limbile respective afara de romana o sa fac sesizara la CNCD Bravo tie!

 4. Gheorghe says:

  In penal cu ei.

 5. Colorescene says:

  Sa va fie rușine, chiar vă plictisiți rău de tot….

 6. Fülöp István says:

  Mãi, tu stii sã citesti? Cine a fost sanctionat? Primarul? De ce vorbesti numai prostii?

 7. Constantin says:

  Nasol momentul, misto coliva.

 8. Mrdeeds says:

  Ar fii sa va ocupati cu Spitale, Autostrazi nu cu politicia inutila jocuri inutile .

 9. White Horse says:

  Deci intr-o localitate cu o populatie de 99,2 % maghiara o revista trimestriala culturala editata de primarie in lb. maghiara este discriminare… o sa fii si tu discriminat nu peste mult timp…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Primarul UDMR din Remetea, AMENDAT de CNCD pentru DISCRIMINAREA PE CRITERII ETNICE a românilor"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-primarul-udmr-din-remetea-amendat-de-cncd-pentru-discriminarea-pe-criterii-etnice-a-romanilor/