EXCLUSIV. Propunere USR-PLUS: Monitorul Oficial al României în limba romani și limba engleză

March 30, 2021 •politic •Views: 183

USR-PLUS vrea ca Monitorul Oficial al României să fie editat și în limba romani și limba engleză. Regula în lume este că publicațiile oficiale de stat se editează doar în limba (limbile) oficială de stat. În prezent, Monitorul Oficial al României se editează în limba oficială de stat și în limba… maghiară.

Citește și EXCLUSIV. Prioritatea USR-PLUS în administrația locală: cursuri gratuite de limba maghiară pentru toți românii. Pe bani publici!

Monitorul Oficial al României, publicația oficială de stat, este editat în acest moment în limba română, singura limbă oficială de stat, și limba… maghiară. USR-PLUS dorește să „corecteze” această situație și propune editarea Monitorului Oficial al României și în limbile romani și engleză, pe lângă limba maghiară.

Propunerea a venit din partea deputatului USR-PLUS Cristian Seidler după ce deputatul AUR Dan Tanasă a atras atenția în plenul Camerei Deputaților cu privire la faptul că editarea Monitorului Oficial al României în altă limbă decât limba oficială de stat este stupidă.

Seidler a făcut propunerea în ședința Camerei Deputaților din data de 3 martie a.c., după ce Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care vizează accesul liber al cetățenilor la textele publicate în Monitorul Oficial al României. „Proiectul de lege iniţiat de Claudiu Năsui şi care a fost adoptat acum prin votul nostru face ca cetăţenii să poată avea acces la textele legilor mult mai uşor, ceea ce ajută categoric la o mai bună cunoaştere a acestora de către publicul larg. Dezbaterile parlamentare ajută, în general, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, şi de aceea invit de pe acum, pe orice parlamentar de bună-credinţă, în spiritul mai bunei cunoaşteri a textelor de lege ca cel puţin legile organice şi cele constituţionale, printr-un nou proiect de lege, să poată fi publicate – şi cunoscute, deci, mai bine – şi în limba romani, şi în limba engleză”, a declarat Seidler în plenul Camerei Deputaților.

FOTO: Octav Ganea/ Inquam Photos/republica.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to EXCLUSIV. Propunere USR-PLUS: Monitorul Oficial al României în limba romani și limba engleză

 1. Andrei Butnariu says:

  Bun, Monitorul oficial e una.
  De ce nu ar fi posibil/de ce impotriva ca publicatia sa fie disponibila si in alte limbi? Adica de ce sa nu ajunga la cat mai multi cititori? Nu conteaza care sunt limbile.

  Hai sa va arat un exemplu. In Suedia site-ul ministerului educatiei are versiuni in toate limbile minoritare plus engleza. Nu ma crezi, vezi link-ul mai jos. ESTE SITE-ul OFICIAL AL MINISTERULUI, nu minciuni.

  Pai domnule Tanasa, care vrei sa unesti romanii, uita-te bine la populatia toata, da zoom out si vezi cate minoritati are Romania, cate etnii are, cate etnii te-au votat. Si tu vii cu contra argumente la o asa propunere?
  Cate limbi se vorbesc in total pe teritoriul Romaniei? Sau ai impresia ca in fiecare casa se vorbeste limba romana ca la carte? De ce nu acceptati ca populatia care constituie Romania are in componenta un mozaic de culturi si limbi? N-o sa vezi in veacuri doar limba romana
  vorbita/scrisa pe intreg teritoriul tarii. Nimic! Tipota! Niente!Ingenting!
  Asa ca daca mai vreti electorat lasati hate-ul si colaborati ca toata lumea sa o duca bine. Altfel va dizolvati in cativa ani. Ati castigat un 10 % cu melo-dramele de pe social media ale lui Simion si cu dezinformare si antisemitism. Nu ma astept nici ca tu personal nici ca partidul tau sa faca ceva in privinta asta,, mai ales dupa ce am vazut de ce limbaj si comportament execrabil ai dat dovada in Parlamentul Romaniei. Sa-ti fie rusine! Imi permit sa iti spun asta pentru ca eu te-am votat pe tine, nu tu pe mine.
  Sunteti rai? Sunteti ai dracu tare? Sunteti daci, asa-i?
  Si Codreanu(care nu era roman) a crapat tot de mana unui roman. Halal exemple v-ati preluat din istorie.

  https://www.skolverket.se/andra-sprak-other-languages

  • Dan Tanasa says:

   Aberezi! Eu vorbesc despre Monitorul Oficial, tu vorbești despre pagina de internet a unui minister din Suedia. Peste tot în luma Monitorul Oficial se editează doar în limba oficială de stat din acea țară.

 2. FORD says:

  Buna ziua,
  Nu prea pricep de ce parlamentarii AUR nu vin cu propuneri de legi sau completari.Au trecut deja aproape juma de an de cand sunt in Parlament si nic .nic.De ex cand s-a votat bugetul pe annul 2021, tb si AUR sa fie pregatiti cu proiectul de lege privind romanii minoritari in Harghita , Covasna etc, si ….votati legea…votam si noi bugetul …AUR au totusi 10 %. La finalul fiecarei luni, iesiti public si spuneti: am venit cu urmatoarele propuneri de legi etc …nu interpelari care e nimic altceva decat GARGARA. Va urez somn usor in PARLAMENT…mai aveti 3ani jumate …

  • Dan Tanasa says:

   Sesiunea parlamentară a început pe 1 februarie, deci sunt doar două luni de când AUR este în Parlament. Dar tu poți să votezi ce vrei tu. Sănătate!

   • FORD says:

    Cer scuze daca lucrurile se interpreteaza asa; eu spun ca AUR trebuie sa miste carul…. si sunt situatii bunaoara cu bugetul de exemplu care trebuie votat de o majoritate extinsa cand si ca partid de opozitie puteti misca ceva …daca aveti si intentia

 3. Mihail says:

  O propunere idioată. Vă dați seama ce coadă va fi la monitorul în limba romani?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Propunere USR-PLUS: Monitorul Oficial al României în limba romani și limba engleză"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-propunere-usr-plus-monitorul-oficial-al-romaniei-in-limba-romani-si-limba-engleza/